Dependența în cuplu

„Dependența reprezintă o stare, respectiv un raport de subordonare. În medicină această stare se referă la o situație de intoxicație cronică ce rezultă din administrarea repetată a unui drog sau medicament și care se manifestă prin nevoia de a continua această administrare.”

Wikipedia

Dependența în viața de cuplu cum se numește oare? Și de ce apare?

De cele mai multe ori, un el și o ea care au avut vieți normale până când s-au întâlnit, prieteni, ieșiri, independeță, s-au schimbat radical în momentul în care au devenit un cuplu. Exceptând câteva activități care nu se pot petrece în cuplu (mersul la cosmetică, de exemplu), tot universul lui se rezumă la ea și tot universul ei se rezumă la el.

Și nu fac nimic din ce nu pot face împreună.

Așa dispar încet încet ieșirile cu prietenii, mai ales dacă prietenii nu sunt la rândul lor într-un cuplu, sporturile pe care le practicau înaine să se cunoască și pe care nu le pot practica împreună din varii motive, așa dispar încet, încet ei. Fiecare dintre ei dispare și în locul lor apar alte persoane, foarte diferite de cele care au fost înainte.

Sunt cupluri în care femeia nu ia nicio decizie importantă fără să se consulte și să obtină aprobarea bărbatului sau invers. De exemplu, decizia de a face sau nu vaccinul anti Covid 19. „Eu nu ma vaccinez pentru ca el/ea nu e de acord.”

Sunt cupluri în care cei doi fac totul împreună, iar singurele lor interacțiuni cu persoane din afara relației lor se întâmplă la serviciu. Nu ies în oraș unul fără celălalt, nu se uită la filme diferite, nu au pasiuni sau interese diferite. Au uitat că înainte de relație unuia îi plăcea să alerge în fiecare dimineață, celălalt avea în fiecare vineri o seară de film cu prietenii, unul dintre ei adora să meargă singur la mare câteva zile în fiecare an, celălalt făcea drumeții în fiecare primăvară. De cele mai multe ori, aceste obiceiuri nu se transferă și la cealaltă jumătate a cuplului, ci dispar cu totul. Totul e comun și împreună. Un „împreună” care nu e tocmai sănătos pentru niciunul dintre ei. 

Oamenii sunt ființe sociale și din păcate, mulți dintre ei uită asta când încep o relație. O ființă socială are nevoie de mai multe ființe ca și ea, nu doar de una singură. Omul nu este definit de cuplu, el este cel care definește relația de cuplu. Iar o relație de cuplu sănătoasă pentru ambii parteneri este cea în care fiecare dintre ei are mai întâi o relație sănătoasă cu el însuși, cu tot ce implică ea.