REVIEW de film |12 angry men

În clipul meu cu filmele clasice, mulți dintre voi mi-ați sugerat 12 Angry Men. Credeți-mă că am fost foarte împărțit atunci când am ales să nu îl includ în top cinci. Dar cum altfel să mă revanșez, decât să îl includ de sine stătător la un review de film? Așadar, vă prezint doisprezece bărbați furioși.

În era filmelor alb-negru, povestea ocupa locul principal și efectele speciale existau în foarte puține producții. Atunci, dacă firul narativ nu era solid ca oțelul, pelicula nu vedea lumina zilei. Mă rog, întunecimea cinematografului. Un astfel de exemplu ce dăinuie până și în zilele noastre și va continua să fie un film de referință este 12 Angry Men.Dacă nu l-ați văzut, este vorba despre doisprezece jurați aflați într-o sală, care trebuie să se hotărască asupra unui verdict unanim. Știți prea bine că până nu ajung la o decizie în comun, cei 12 nu pot părăsi încăperea. În cazul nostru, un puști de 18 ani este suspectat că și-a ucis tatăl. Dovezile sunt în defavoarea sa și chiar există martori care au jurat pe Biblie că l-au văzut săvârșind fapta. Pe scurt, cazul este prezentat într-o așa manieră, încât nu te poți îndoi că acuzatul a comis crima.

După ce se așează toți la masă, unsprezece dintre jurați sunt convinși fără echivoc că puștiul și-a omorât tatăl. Toate bune și frumoase până când Henry Fonda începe să susțină contrariul. Un singur tip împotriva unei camere întregi de oameni care sunt sută la sută siguri că adolescentul este vinovat. De aici începe intriga și tensiunile cresc până aproape se ia lumea la bătaie. Cel mai savuros moment al filmului este atunci când personajul lui Fonda începe să introducă îndoiala și ușor, ușor schimbă părerile celor din jur. Dialogul, performațele strălucite ale actorilor, regia, împreună cu modul în care a fost filmat, fac 12 Angry Men să fie o experiență care te va ține lipit în scaun.

Nu e vorba doar despre un simplu verdict pe care îl arunci în aer și pleci acasă fiindcă e prea cald. Ci despre voința unui singur om de a spune ce crede și a nu ceda presiunii celor din jur. La urma urmei ai o viață de om în mâinile tale și o decizie atât de colosală nu se poate lua în cincisprezece minute pe ceas. Cel mai simplu lucru este să nu faci valuri și să mergi în rând cu turma. Dar atunci când toți sunt împotriva ta și ești presat din toate părțile, ce faci? Te supui sau lupți pentru ceea ce crezi în nucleul tău că e corect și drept? Voi ce ați face în locul lui?