Noul război pentru prețul petrolului: Rusia “atacă” SUA

Epidemia de coronavirus a declanșat în această perioadă un nou război pentru petrol între Arabia Saudită, Rusia și Statele Unite, iar pentru moment principalul efect este o scădere puternică a prețurilor.

Vineri, 6 martie, prețul petrolului Brent a scăzut cu 9.4%, la 45.27 dolari pe baril. A fost cea mai mare scădere procentuală a prețului petrolului din decembrie 2008, iar prețul exprimat în dolari a ajuns la cel mai coborât nivel din 2017.

Scăderea abruptă își are originea în epidemia de coronavirus, care a generat o incetinere puternică a industriei în China și alte zone ale Globului. Implicit, industria chineză are nevoie de mai puțin petrol în această perioadă, astfel că cererea globală pentru această materie primă este în scădere.

Una dintre regulile de bază ale economiei spune că, atunci când oferta este constantă, iar cererea scade, prețul produsului scade. Prin urmare, era de așteptat ca prețul petrolului să scadă, însă declinul puternic de vineri are o cauză suplimentară.

Primul pas: OPEC scade producția

Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) a “mirosit” acest pericol de la bun început și a decis o scădere a producției zilnice cu 1.5 milioane de barili, întrucât cererea pentru petrolul său a scăzut cu circa 20%. Teoretic, o scădere a producției are ca efect o apropiere mai mare de cerere, astfel că prețul final al petrolului ar trebui să fie stabil.

Decizia afectează în special Arabia Saudită, care la exporturile sale de circa 8.3 milioane de barili de petrol pe zi este cel mai mare exportator de petrol din lume.

Pe de altă parte, o scădere a producției OPEC nu este suficientă dacă alți mari exportatori de petrol care nu fac parte din OPEC nu se alătură acestui demers. În ultimii ani, Rusia s-a aliat cu OPEC în așa-numitul grup OPEC+ și a acceptat de mai multe ori să-și sincronizeze acțiunile cu Arabia Saudită pentru o stabilitate mai mare a prețurilor.

De altfel, Rusia este al doilea mare exportator de petrol al lumii, cu circa 5.3 milioane de barili de petrol exportați zilnic.

Al doilea pas: Rusia refuză scăderi suplimentare

OPEC a anunțat că, pentru menținerea prețurilor petrolului la un nivel acceptabil, Rusia trebuie la rândul ei să scadă producția cu 500.000 de barili pe zi pentru ca prețurile să rămână constante.

Doar că vineri dimineață, atunci când reprezentantul lui Vladimir Puțin s-a întâlnit cu Prințul Coroanei Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, la Viena, la sediul central al OPEC, negocierile nu au decurs așa cum și-ar fi imaginat OPEC. Pur și simplu, Rusia a refuzat să mai scadă producția.

Efectul imediat a fost cel menționat la începutul acestui articol: prețul petrolului a scăzut cu aproape 10% într-o singură zi.

Jocul lui Putin: să “îngroape” rivalii americani

Înțelegerile anterioare dintre OPEC și Rusia pentru scăderea producției au menținut prețurile petrolului la un nivel relativ constant, iar acest lucru a favorizat din plin producătorii americani de gaze de șist, care oferă prețuri mai mici.

Rusia mizează acum pe o scădere a prețurilor la petrol pentru a forța producătorii americani să scadă la rândul lor prețul. Statele Unite este al treilea mare exportator de petrol din lume, cu circa 3.8 milioane de barili pe zi.

Totuși, jocul lui Puțin este unul destul de riscant. Cele mai recente estimări ale economiștilor arată că Rusia trebuie să vândă petrolul cu cel puțin 42 de dolari pe baril pentru ca bugetul țării să fie pe “zero”. Cu alte cuvinte, o scădere sub pragul de 42 de dolari poate arunca Rusia în recesiune. În contextul în care prețul coborâse vineri la 45 de dolari, este foarte posibil ca limita de 42 de dolari să fie atinsă relativ curând.

Chiar și așa, Rusia a luat această decizie și din alte două motive: Statele Unite au impus sancțiuni pentru a preveni finalizarea unei conducte de gaze din Siberia în Germania, conductă cunoscută oficial drept Nord Stream 2. În plus, Puțin este nemulțumit că Arabia Saudită nu a făcut investiții majore în Rusia, în ciuda acordurilor anterioare privind reducerea producției.

Cât de mult poate scădea prețul petrolului în perioada următoare? Greu spre imposibil de anticipat, mai ales că este dificil de estimat cum va evolua epidemia de coronavirus în lume în perioada următoare.

Ca puncte de reper, marită să menționăm însă că petrolul coborâse până la circa 36 de dolari la începutul anului 2016, iar în plină criză economică era cotat la circa 50 de dolari în ianuarie 2009.