VIDEO: Puterea și cuplul motor explicate pe limba ta

Puterea și cuplul motor

Puterea și cuplul motor sunt principalii indici de performanță ai unui propulsor, dar acești parametri, lăsați de capul lor, sunt doar niște valori seci într-un tabel. Puterea și cuplul motor primesc semnificație abia atunci când alături stă scrisă turația la care mașina poate oferi aceste caracteristici – la pachet, desigur, și cu o cutie de viteze care să pună roțile la treabă.

E simplu să înțelegi ce este puterea unui motor și ce este cuplul oferit de acesta, dacă dai de cineva care să ți le explice mai pe înțelesul tău, indiferent de pregătire. Așa cum facem noi mai jos. Practic, sunt sigur că o să pricepi ce-i una și ce-i alta, fără să te trimitem cinci ani la Politehnică. Acest clip video se poate dovedi util și pentru ingineri sau mecanici, pentru că adesea ei se găsesc în situația de a explica unui client, în termeni profani, care-i situația cu un motor suferind. Iar inginerii nu prea le au cu limbajul profanilor.

Vestea bună este că acum vei înțelege mai mult din explicațiile legate de mașini, chiar dacă nu te-a interesat prea mult subiectul până în prezent. Din fericire, avem internet suficient de rapid încât să învățăm totul despre lucrurile neștiute.

Mai jos ai o fișă dyno în care puterea este trecută cu albastru, iar cuplul este evidențiat cu roșu. Acum o vezi cu alți ochi.

fișă dyno