Pardesiul – Cum îl alegem și cum îl purtăm
În clipurile precedente am vorbit despre regula celor trei straturi, despre jachetele cu puf și despre paltoane, iar astăzi a venit timpul să vorbim despre pardesiu. Frigul nu dispare până la primăvară, cel puțin.
Din familia pardesiurilor fac parte trenciul, lodenul, pelerina, varianta Macintosh, Chesterfield… și lista poate continua. Dacă nu ești un bun cunoscător, cu greu vei putea face diferența între modele. Vorbim astăzi despre pardesiul de ploaie, haină înrudită cu trenciul și derivată din palton.
Pardesiul a fost folosit pentru a sublinia diferențele de statut social. Persoana care ajuta la îmbrăcarea pardesiului era inferioară social. În zilele noastre, nimeni nu mai așteaptă acest gest, deși este considerat în continuare o formă de respect față de cineva mai în vârstă sau pe care îl admiri. Dacă acest gest a devenit din ce în ce mai rar, aceasta se datorează nu doar declinului politeții, ci și pierderii culturii pardesiului.
Rolul principal al pardesiului este acela de-a proteja purtătorul de frig, vânt și ploaie. Materialul și modelul ales în pot aduce un plus de stil. De aceea este foarte important să cunoști fiecare model în parte, la pachet cu caracteristicile și avantajele pe care ți le poate oferi.
Materialul este cel care diferă între pardesiul obișnuit și cel de ploaie. Așadar, în clipul de astăzi o să vorbim despre mai multe modele, cum le diferențiem și mai ales cum le purtăm: