Cinci jocuri pentru dezvoltarea intelectuală a copilului tău

Copilăria noastră a apus, așa că nu vom putea retrăi niciodată momentele pure de bucurie, ca atunci când înscriam un gol cu o minge vai de capul ei, fix în poarta garajului unui vecin nervos, care striga și el, săracul, de pe geam. Singurele jocuri pe care le aveam implicau de regulă o sticlă de plastic găurită cu care ne stropeam în verile toride sau un tub de plastic lung și muniție din săgeți de hârtie, cu care declanșam al treilea război mondial pitiți după baricadele din Dacii 1310.

Între timp, am trecut cu toții prin școală și prin liceu, ne-am mai și îndrăgostit, apoi au urmat facultatea și jobul, iar pentru unii chiar o familie. Înainte să-ți dai seama, te trezești cu o creatură mică și nevinovată, precum ai fost și tu pentru părinții tăi, care aleargă cu pași repezi spre tine și îți spune „tati”.

Oricât ar fi de dragi amintirile din copilăria ta și oricât ți-ai dori poate ca vlăstarul să-ți calce pe urme, asta nu înseamnă că micuțul sau micuța ta trebuie să îți repete trecutul. Mediul în care cresc copiii astăzi este total schimbat și trebuie să accepți că tehnologia nu mai reprezintă un moft sau un accesoriu, ci este aici cu titlu permanent. Sigur ai observat și tu cum depindem din ce în ce mai mult de tehnologie pentru muncă, pentru distracție și pentru traiul de zi cu zi.

De aceea, fiindcă tu ești universul copilului tău și vrei ce-i mai bun pentru el, eu ți-am pregătit cinci jocuri video care ajută la dezvoltarea sa intelectuală, jocuri aranjate într-un clasament neoficial, bazat strict pe aprecierea personală.

5 – Endless Alphabet și Endless Numbers

Cercetările științifice arată că talentul omului de a deprinde pronunția nativă dintr-o limbă străină se plafonează undeva pe la 12-14 ani. Orice limbă învățată după acest prag fi acompaniată, din nefericire, de accentul limbii materne. În alte cuvinte, dacă ai trecut de pubertate și nu ai învățat engleza, să nu te mire că pentru străini accentul tău amintește puțin de Dracula. Aici intervin instrumente educaționale precum sunt aplicațiile Endless Alphabet și Endless Numbers. Ele ajută la studiul limbilor străine într-un mod inovativ și interactiv, care nu pune presiune pe copil. Cu ajutorul lor, odrasla ta apucă să învețe în propriul ritm, într-un mediu lipsit de stres. Programele folosesc animații cu monstruleți jucăuși, care îi ajută pe copii să dobândească elementare cunoștințe în limba engleză, precum alfabetul și cifrele. Aplicațiile le poți găsi pe dispozitivele iOS sau Android.

4 – Doctor Kids

Acest joc educativ îți va pune copilul în rolul unui doctor care primește și examinează pacienți. Bolnavii virtuali vin la clinică „răniți” sau suferind de diverse afecțiuni și au nevoie de ajutor. Jucătorul ii examinează, îi diagnostichează, folosește instrumente medicale precum microscopul sau aparatul cu raze X și chiar conduce o ambulanță. Aplicația îți va învăța copilul despre rolul unui spital, îi va oferi noțiuni de anatomie generală, îl va familiariza cu laboratoarele și cu regulile de bază ale igienei personale. Toate acestea sunt realizate prin intermediul mecanicii de joc, în care tânărul medic virtual află cum să trateze pacienții. Recomand cu căldură Dr. Kids, deoarece îți va ajuta copilul să afle ce înseamnă sănătatea, care sunt îndatoririle unui doctor și care sunt preocupările unui pacient responsabil. Niște cunoștințe cruciale în societatea noastră. Jocul e disponibil atât pe iOS, cât și pe Android.

3  – Angry Birds

jocuri

Mai tare și mai disputat decât „meciul secolului”, adică acela dintre Mayweather și McGregor, se pregătește pentru ring inegalabilul campion al jocurilor pe mobil, o aplicație care nu dă semne că ar ceda titlul prea curând. Seria Angry Birds este una dintre cele mai iubite invenții omenești și a înnebunit lumea întreagă din 2009 încoace. Indiferent de generație, toate edițiile Angry Bird împărtășesc o tactică simplă. Ai o praștie, câteva păsări pe post de ghiulele și drept ținte niște structuri clădite de un clan al porcilor malefici, ctitorii suine pe care trebuie să le distrugi fără cruțare și fără regrete. Problema se complică atunci când începi să descoperi mecanica jocului. Nu toate păsările îndeplinesc aceeași funcție, iar dificultatea crește de la un nivel la altul. Ca să termine o rundă, copilul tău va trebui să țină cont de viteza proiectilului și de accelerația gravitațională. După multe păsări-ghiulea lansate pe ecran, sunt convins că efectele vor fi vizibile: copilul tău își dezvolta capacitatea de a discerne rapid între un scenariu sau altul. O abilitate care îl va ajuta și în viață reală. Deși Angry Birds arată de parcă ar fi destinat exclusiv copiilor până în șase ani, e o provocare pentru oricine să încheie fiecare nivel cu trei steluțe. Titlurile sunt disponibile în mod gratuit pe orice dispozitiv iOS sau Android, iar tu și micuțul tău vă puteți bucura de ele ore în șir.

2 – Super Mario Bros.

jocuri Mario Bros

Din moment ce vorbim despre jocurile copilăriei, nu m-aș putea ierta niciodată dacă aș lăsa pe dinafară cel mai relevant joc al tuturor timpurilor, Super Mario Bros. El mi-a definit primii ani din copilărie și chiar mi-e puțin rușine să recunosc că tatăl meu a fost în stare să-l termine pe când eu încă aveam probleme la driblat monștri. Plăcerea oferită de aventurile aproape halucinante ale instalatorului italian pierdut în lumea cu ciuperci colorate și drăcovenii țintite să-l mănânce de viu e doar începutul. Mario se ocupă și de subconștient. Jocul te învață de mic să ai răbdare, să nu te dai bătut atunci când ceva nu îți iese din prima și, cel mai important, te disciplinează să înțelegi că satisfacția vine doar după mult efort. Din aceste motive, îl recomand cu toată căldura, nu doar pentru copilul tău, ci și pentru copilul din tine. Dar te avertizez! Pe cât e de amuzant și de relaxant, pe atâta este de greu Super Mario. Mai ales că dexteritatea pe care o aveai cândva ți-a cam dispărut odată cu apariția tezei de licență. Așa că încearcă să nu-ți cadă plombele dacă micuțul tău îți dă clasă.

1 – Minecraft

jocuri minecraft

Am ales pentru locul întâi jocul sinonim cu spaima părinților neînțelegători din toată lumea. Minecraft este ca un set virtual de Lego. Jucătorul are la dispoziție o lume virtuală practic infinită, pe care o poate modela după chipul și asemănarea sa. Toată ideea este de a explora lumea și de a exploata resurse precum lemnul, pământul și minereurile. Cu ele, poți construi unelte mai bune, armuri, case, cetăți sau orice îți mai trece prin cap. Dacă va juca online, copilul va înțelege concepte precum colaborarea pentru îndeplinirea unui scop comun. Impactul pe care Minecraft îl poate avea asupra celui mic este cât se poate de pozitiv, cu singura condiție ca timpul petrecut în fața ecranului să fie bine chibzuit. Aici, apropo, ar trebui să intri în rol. În rest, Minecraft va stimula creativitatea oricărui copil. Puterea de a construi orice îi trece prin cap antrenează emisfera dreaptă a creierului, cea responsabilă pentru imaginație și de domeniul artistic. Nu rămâne neglijată nici emisfera stângă, cea care are ca atribuții logica și rațiunea. De exemplu, un jucător care vrea să făurească o sabie are nevoie de cinci bucăți de minereu de fier. Ca să facă rost de materia primă, trebuie să meargă și să o extragă. Jocul este foarte atractiv pentru mințile tinere, pentru că nu are neapărat un scenariu prestabilit și e mereu loc de improvizație. Minecraft e disponibil pentru orice platforme și s-a dovedit o unealtă fantastică de dezvoltare pentru copiii mici, dacă e jucat în doze rezonabile.

Aici se încheie lista cu jocuri video care îți pot ajuta copilul să își dezvolte abilitățile cognitive. Închei cu un ultim sfat, poate cel mai important dintre toate. Timpul petrecut în mediul virtual nu este menit să îl înlocuiască pe cel din lumea reală. Copiii au nevoie de interacțiune socială și de activități în aer liber, iar tu ești dator să te asiguri că micuții tăi nu vor crește lipiți de ecran.