Ce este înlocuitorul de masă

înlocuitorul de masă

Înlocuitorul de masă este un produs de care probabil ai auzit dacă ai intrat măcar o dată pe site-ul unui magazin de suplimente. De-a lungul anilor, această categorie de produse a devenit mai des întâlnită pe piață în diferite forme și este acum vândută de diverse brand-uri, de la antreprize structurate pe marketing multilevel până la companii dedicate acestui tip de aliment.

După cum îi spune și numele, înlocuitorul de masă este un produs pe care îl consumi ca să îți alimentezi corpul cu nutrienți într-o formă diferită de cea a unei mese convenționale. Alternativa asta nu înseamnă, cum poate ai crede, o pungă de chips-uri și un sandwich pe birou în locul unui meniu prestabilit la restaurant, ci o cu totul altă formă de nutriţie. Majoritatea produselor înlocuitoare de masă sunt vândute sub formă de pudră, pe care o poți amesteca apoi cu lapte sau cu apă, pentru a obține un shake. În mod interesant, ultimii ani ne-au adus pe piață și înlocuitorul de masă în formă lichidă, direct ambalat într-o sticlă cu gât generos, pe care îl consumi fix ca pe un iaurt de băut.

Care sunt avantajele acestor produse

înlocuitorul de masă
Principalul avantaj al unui înlocuitor de masă în fața unor alimente obișnuite constă în faptul că primul este cântărit în avans, motiv pentru care știi de la început câte calorii conţine, respectiv câte grame de proteină, grăsimi și carbohidrați se află într-o porție. Nu ai nevoie de cine știe ce unelte ca să-l prepari. Cel mai adesea, aceşti înlocuitori pot fi amestecaţi într-un pahar cu capac, aşa cum adesea poţi vedea la culturiști. Totodată, îl poți prepara și într-o cană sau într-un pahar mai generos. Îți trebuie doar apă, dar poți să amesteci shake-ul cu lapte, dacă vrei să aibă un gust mai reușit și să adaugi pe această cale un supliment de proteine de origine bovină.

Practic, ai scăpa de nevoia de a găti sau de a cumpăra mâncare preparată de alții  – în cine știe ce condiții, uneori – ca mod de a suplini două dintre mesele zilnice obişnuite. Fiecare porție pe care o înlocuiești ar trebui să te ajute să ai o parte din dietă pe care o poți controla în întregime din punctul de vedere al caloriilor și al nutrienților. Presupun că ți-ai dat seama până acum că este complicat să găsești o masă cu adevărat sănătoasă la un preț rezonabil în zona în care lucrezi. Unde mai pui că nu oricine își permite luxul de a lua o pauză de mic dejun și o alta pentru prânz.

În plus față de o masă obișnuită, un înlocuitor vine cu suplimente de vitamine și este testat în prealabil de o echipă de specialiști în nutriție. Ceea ce nu se întâmplă cu merdeneaua de la colț și nici cu shaorma de la fast-food. Până la un punct, aceste suplimente se pot dovedi și mai economice decât o masă, cel puțin ca raport calitate-preţ, cu factorul “timp” care înclină balanţa şi mai mult în favoarea ta.

Ce riscuri există la consumul unui înlocuitor de masă

înlocuitorul de masă
Pe ambalajul oricărui supliment alimentar și în orice reclamă a vreunui asemenea produs vei vedea o mențiune. Citez din memorie, dar sună cam așa: ”Acest produs nu este pentru tratarea, vindecarea sau diagnosticarea niciunei boli. Acesta este un supliment alimentar menit să fie folosit împreună cu o dietă și un stil de viață echilibrat.” Ce înseamnă textul acesta, atunci când îl citești printre rânduri? Simplu! Nu îți poate garanta nimeni că avantajele pe care le aştepţi de la acel produs vor şi apărea, cel puţin la fel de repede pe cât te aştepţi ca ele să apară. Studiile clinice făcute pentru suplimentele alimentare sunt mai puțin stricte decât cercetările efectuate pe medicamente, dar fix acest lucru îi permite unui producător să lanseze un supliment nou într-un an sau în câteva luni de la inventare. Spre comparaţie, medicamentele au nevoie de cinci ani sau chiar de mai mulţi înainte să ajungă la consumatori.

A doua semnificaţie a mesajului este că astfel producătorul se asigură împotriva unei eventuale acţiuni în instanţă din partea vreunui consumator dezamăgit că n-a devenit fotomodel peste noapte, deşi s-a îmbuibat cu shake-uri proteice. La fel ca medicamentele, suplimentele alimentare au contraindicații și potențiale reacții adverse. Dacă nu tolerezi soia, nucile, alunele, lactoza sau în caz că te ştii suferind de careva alergii, documentează-te cu atenție înainte să consumi un asemenea produs, pentru că s-ar putea să-ți facă rău.

Un alt risc este cel de a primi un lot cu defect, aşa cum au pățit mai mulți clienți ai start-up-ului american Soylent. Un lot a conținut lactoză într-un produs ce promitea că n-are nici urmă din temuta glucidă, iar gafa asta monumentală de marketing a dus la o retragere masivă de produse, anunţată oficial pe site-ul FDA, adică Administrația Federală a Alimentelor și a Medicamentelor din SUA.  Aceeași companie are o pagină unde utilizatorii se comportă precum beta-testerii într-o companie de IT. Practic, clienții le relatează celor care fabrică Soylent ce efecte adverse au le-au pricinuit produsele dintr-un lot sau dintr-altul.

Personal, nu mai pot consuma anumite tipuri de biscuiți cu vanilie, deoarece conțin aceeași aromă pe care o aveau suplimentele ieftine pe care le luam când “rupeam fiarele în două” la sala de forță. Am băut atât de multe shake-uri de acel tip, cu aromă de vanilie, amestecate cu lingura într-un bol, încât mi se face greață și acum doar când mă gândesc la miros.

Mai există și riscul să te plictisești de mâncat același lucru în fiecare zi. Îți poți imagina că shake-urile sportive nu sunt tocmai cel mai gustos aliment și că poate deveni monoton să tot bei un shake la prânz și la micul dejun. Dacă ai stomacul sensibil, fii cu mare atenție, că s-ar putea să te pălească din senin cine ştie ce neplăceri gastrice. Unii consumatori de shake-uri se mai simt flămânzi după ce au sorbit o cutie de zeamă sănătoasă şi ar vrea să mai completeze cu ceva de-ale gurii din categoria standard. Alte efecte secundare pe termen lung implică și potențiale probleme la tractul digestiv, un necaz adus cel mai adesea de produsele cu un conținut redus de fibre. Mai există și riscul ca greutatea să-ţi urce brusc după ce revii la mesele convenționale şi la toate păcatele de care jurasei să te lepezi.

Cum poți să alegi un înlocuitor de masă

Specialiștii în nutriție au stabilit o cantitate minimă obligatorie de 30 de grame de proteine la fiecare masă. Ai nevoie de minimum 0.8 grame de proteină pentru fiecare kilogram corporal, pentru a-ți menține mușchii în formă. Un bărbat sedentar trebuie să consume în medie 56 de grame de proteină pe zi, iar o femeie care evită sala se descurcă şi cu mai puţin, adică 46 de grame de proteină zillnic. Sub acest nivel, va fi destul de rău pe termen lung, spun specialiștii.

Pe lângă proteine, trebuie să fii pe fază și la conținutul de lipide și de carbohidrați, nu doar la caloriile totale ale produsului. La capitolul gust, s-ar putea să te dezamăgească aromele în mod evident artificiale şi cam departe de, să zicem, savoarea naturală a unei piersici precum cea desenată pe cutie. Cu produsele ceva mai scumpe, gustul ar putea să se apropie ceva mai mult de cel creat în sânul Mamei Naturi. Ca să eviţi o dezamăgire, cumpără pentru început cutii mai mici, să vezi care aromă îţi convine sau ca să le poţi alterna.

Revenind la înlocuitoarele de masă, reține că toate au conservanți, coloranți și diverse E-uri. Aceste substanţe cu proastă reputaţie sunt chipurile necesare pentru a le oferi shake-urilor o aromă cât de cât acceptabilă şi ca să le ajute să reziste cât mai mult în stocurile magazineor. Cu toate acestea, shake-urile se pot dovedi mai eficiente la menţinerea unei siluete decât sucurile naturale făcute din fel și fel de amestecuri de legume și fructe, produse pe care le întâlneşti în “rețetele-minune” pentru slăbit. În primul rând, shake-urile au mai multe proteine, pe lângă o cantitate rezonabilă de zahăr, spre deosebire de cea pe care o vei obține dintr-un suc minune făcut la blender. S-ar putea ca unele să fie deficitare la capitolul fibre, cum se întâmplă și la cele pe care le faci la blender din fructe și legume.

Există anumite înlocuitoare în formă lichidă gata preparate, care îţi oferă toţi nutrienţii necesari la o masă. Cu ele, elimini riscul să devii malnutrit dacă înlocuiești, la nivel ipotetic, acele produse cu toate alimentele consumate într-o zi. Trebuie, totuşi, să te asiguri că rămâi în limitele calorice normale pentru consumul zilnic al unei persoane de calibrul tău fizic.

Practic, ca să obții rezultate, specialiştii recomandă să te rezumi la unul, cel mult două asemenea produse într-o singură zi. La fel de important este să ai, totuşi, o masă tradiţională la fiecare 24 de ore. Să zicem că ai timp să iei micul dejun, dar ești prea grăbit pentru prânz sau cină. Sau invers. Cam așa ar trebui să funcționeze. Dar cel mai important sfat este să discuţi cu medicul nutriţionist, înainte de a face orice modificare radicală în dietă.