Cum să îți îngrijești cuticulele

Subsemnatul, Eduard Ibrian, recunosc: scriu acest material din postura unei persoane care nu lasă nici măcar un sfert de ceas să treacă fără să își roadă nițel pielea din jurul unghiilor sau după numele ceva mai pretenţios, cuticulele. #prostobicei Aspectul neîngrijit şi problemele de sănătate ar trebui să mă ţină departe, ştiu. De aceea m-am decis să documentez problema şi să detaliez riscurile. Ia-o ca pe o confesiune de la RA. Ronţăitorii Anonimi.

Ce sunt cuticulele?

Cuticulele sunt, de fapt, straturi subțiri și rezistente care acoperă și protejează suprafața unei celule epiteliale ce stau la baza unghiilor. Cu rol, culmea, de protecție. Zona e sensibilă, predispusă inflamării aşa că, pe scurt, cuticulele sunt responsabile pentru aspectul și sănătatea unghiilor tale.

 

 

Să tai sau nu cuticula?

În teorie nu este indicat de către nici un medic dermatolog. Însă cred că situația diferă de la caz la caz. Sunt situații unde nu este necesară o astfel de curățare, mai exact cuticula nu se ridică și este suficient de subțire încât să nu deranjeze. Dar fii atent, că, dacă o comiţi o dată, vei fi nevoit să o repeţi…la nesfârşit. Și sunt situații unde cuticula este groasă, se ridică și crapă și astfel te trezești cu cele mai urâte și dureroase răni. De aceea, în această situație este indicat să le cureți periodic la un specialist. Iar ca să le ții în frâu creșterea, e recomandat să folosești un ulei special pentru unghii.

Nu le tai, dar nici nu le rozi

Crede-mă că… te cred. Poate uneori chiar n-ai ce face – sau ești foarte nervos –  iar rosul unghiilor și al pielițelor te calmează. Nu căuta motive, nu ai nici o scuză! Odată înlăturat stratul de piele din zona unghiei, microbilor le este mult mai ușor să pătrundă. Imediat apar inflamaţiile. Apoi, mai e o treabă: să vezi un bărbat în toată firea cu degetul în gură și cu niște degete aproape distruse… nu-i o încântare! Iar femeile chiar sunt atente la astfel de detalii!

Hidratează-ți cuticulele

Principala cauză a cuticulelor uscate, crescute în exces sau crăpate este lipsa de hidratare. Aşa că, da, sună pompos, dar e nevoie de un ritual zilnic pentru mânuţele-ţi delicate. Practic, trebuie să te dai cu o cremă hidratantă cât mai des.  

Evită contactul cu suprafețele și substanțele dure

Și când spun asta, te încurajez să porți mănuși de protecție când te apuci de meșterit prin gospodărie. În plus, nici statul foarte mult timp cu mâinile în apă nu e tocmai benefic. Ca să nu mai zic de produsele de curățenie. #Satana! Atât că, nu știu câți dintre bărbații din ziua de astăzi mai au contact direct cu ele.

Cam acestea sunt lucrurile de care trebuie să ții cont atunci când vrei să ai cu adevărat grijă de mâinile tale. Cântăreşte bine sfaturile primite, mai ales dacă te știi în cauză.