Rutina de îngrijire a tenului
Despre rutina de îngrijire a tenului am mai vorbit în cateva editoriale pe care le găsești aici și aici, iar Adriana v-a povestit într-un video despre ce creme recomandă ea. Totuși, mai sunt multe de spus pe acest subiect, mai ales că industria cosmetică dedicată bărbaților este în plină ascensiune. Dacă în urmă cu câțiva ani abia dacă găseai pe rafturile magazinelor alte produse decât clasicul șampon bun la toate, acum avem o gamă variată de produse.
Știm deja că tenul bărbaților este cu 16-20% mai rezistent la factorii externi decât cel al femeilor, dar asta nu înseamnă că suntem indestructibili și că nu avem nevoie de îngrijire. Așa cum am mai spus, gelul de duș sau săpunul nu sunt bune la toate, oricât de mult ne-ar plăcea să credem asta. Gelul de duș 5 în 1 a fost și este o mișcare de marketing a brandurilor de cosmetice care se adresează în special bărbaților pentru care rutina de îngrijire nu contează și care vor ceva cât mai simplu de utilizat. Asta nu înseamnă că acele produse nu sunt bune, dar nu sunt ideale pentru toate părțile corpului. Nu doar că pielea de pe corp diferă din multe puncte de vedere de ten sau de scalp, dar dacă ai și anumite probleme cu acneea sau exces de sebum, cu atât mai mult. În unele cazuri, poți avea exces de sebum pe față, deci un așa zis ten gras în timp ce scalpul să fie uscat. Asta înseamnă că un produs potrivit pentru ten nu va fi potrivit și pentru scalp sau corp și viceversa.
Un studiu legat de preferințele bărbaților și ale femeilor în ceea ce privește produsele de îngrijire ne arată că cel mai popular produs în rândul femeilor este crema hidratantă (aproximativ 77%), în timp ce 86% dintre bărbați folosesc cel mai des aftershave și doar 36% folosesc o cremă hidratantă.
Așadar, este important să ai câte un produs potrivit pentru fiecare parte a corpului, chiar dacă ai sau nu anumite probleme. În această idee m-am gândit ca astăzi să-ți prezint câteva produse pentru îngrijirea tenului. Despre unele am mai vorbit, în timp ce despre altele n-am amintit niciodată și cu siguranță sunt mai puțin folosite.
Curățare
În ordinea folosirii acestora începem cu loțiunea pentru curățarea tenului. Indiferent dacă ai sau nu probleme cu tenul, un gel de curățare nu trebuie să lipsească din rutina zilnică. Dacă ești printre norocoșii care nu au nicio problemă cu tenul, alege un gel de curățare cu Ph neutru. În schimb, dacă ai tenul gras, mixt sau uscat alege unul potrivit tenului tău. Săpunul nu este o idee bună, dacă nu este unul special pentru ten. În general săpunul usucă tenul, iar dacă tu ai un ten uscat îți va face și mai rău. Nu te lăsa păcălit de ideea că dacă ai un ten gras cu tendință acneică un produs care usucă îți va face bine. Total eronat! Dacă îți usuci excesiv fața, corpul va produce chiar mai mult sebum pentru a compensa. Așadar, dacă pe moment te simți mai bine că ai fața mai uscată și aparent mai curată, în scurt timp acesta va fi chiar mai grasă.
O altă variantă de produs de curățare pe care ți-o propun este sub formă de pudră. Îți recunosc că eu nu am mai folosit până acum un astfel de produs, dar sunt tare curios să îl încerc. Pudra este la fel de ușor de folosit ca și gelul sau spuma de curățare. Nu trebui decât să pui o cantitate mică de pudră în palme, să adaugi apă până devine spumă iar apoi te cureți cu ea. Aceasta are și rol de exfoliere ușoară, așadar este recomandat să o folosești doar de două-trei ori pe săptămână. O exfoliere ușoară este recomandată oricărui tip de ten, cu atât mai mult unuia cu probleme. Aceasta ajută la îmbunătățirea aspectului tenului, eliminarea impurităților, micșorează porii și te scapă de unele cicatrici cauzate de acnee. Totuși, nu este recomandat să îți exfoliezi tenul mai des de două-trei ori pe săptămână, iar dacă folosești produse mai puternice, chiar mai rar. În schimb, dacă dorești o exfoliere mai puternică, mecanică sau chimică, consultă un specialist.
Hidratarea tenului
Evident, după curățarea tenului este nevoie de o cremă hidratantă. Indiferent de produsul folosit, după spălare tenul își pierde hidratarea naturală și are nevoie de un produs pentru restabilirea barierii pielii. Un alt mit printre cei cu ten acneic este legat de folosirea sau nu a unei creme hidratante. Logica după care se ghidează cei care nu folosesc cremă este simplă – dacă folosesc un gel de curățare să scap de sebum și deci de grăsime, de ce să mă dau apoi cu cremă hidratantă?! Știu asta pentru că și eu gândeam la fel când aveam probleme cu tenul. Însă, această greșeală coroborată cu folosirea unui gel de curățare care usucă tenul în exces nu fac altceva decât să-ți agraveze situația. Așa cum spuneam, un ten uscat excesiv după folosirea unui produs de curățare va riposta și se va hidrata chiar mai mult, iar rolul cremei hidratante este să împiedice acest proces. Scopul curățării este să scăpăm de exces și de impurități, nu să uscăm pielea. Așadar, o cramă hidratantă, potrivită pentru un ten acneic nu face altceva decât să restabilească echilibrul normal al pielii.
Dacă vrei un plus de bine pentru tenul tău, indiferent de anotimp, folosește o cremă cu protecție solară. Contrar ideii că folosim SPF doar vară când soarele este puternic, soarele ne luminează cerul pe tot parcursul anului. Ce-i drept, vara o face mai puternic, dar nu înseamnă că în restul anului acesta este inofensiv. Soarele, mai exact razele UV sunt cel mai mare inamic al pielii, iar acestea nu scade atunci cfand norii acoperă orizontul și soarele pare că nu este prezent. Așadar, folosim cremă cu factor de protecție UV pe tot parcursul anului. Îți recomandă o cremă de la Clinique, cu SPF 40, cu textură ușoară care nu încarcă tenul și care are și un efect energizant asupra pielii.
Pielea din zona ochilor
Rămânem la capitolul ten, dar ne concentrăm asupra ochilor, oglinda sufletului de care dacă nu ai grijă se pot sparge și astfel să ai șapte ani de ghinion. Nu m-am putut abține să nu fac gluma asta. Pielea din zona ochilor este foarte subțire, sensibilă și are mult de suferit dacă nu este îngrijită corespunzător. Dacă tenul este uscat, pielea din jurul ochilor ajunge să fie chiar mai uscată să se irite și să-ți creeze neplăceri. De aceea este important să folosești o cremă specială pentru zona ochilor. De regulă, cremele hidratante pentru ten nu sunt potrivite și pentru această zonă, pe multe dintre ele fiind specificat foarte clar să eviți să o folosești în jurul ochilor. Așadar, cel mai bine folosești una specială pentru pielea sensibilă din acea zonă. Crema pe care ți-o recomand este tot de la Clinique. Aceasta nu doar că hidratează, dar ajută și la reducerea liniilor fine, a ridurilor și chiar a cearcănelor și pungilor de sub ochi.
Tot pentru zona ochilor mai am o recomandare pentru tine. Un produs pe care l-am descoperit în urmă cu mai mulți ani și de care nu mă desparte. Este vorba de un gel sub formă de roll-on pe care îl folosești în zona ochilor pentru o senzație instantanee de prospețime și re-energizare. Efectiv acest roll-on este ca un energizant pentru ochii tăi. Produsul rece și modul de aplicare prin roll-on ajută la vascularizarea zonei, energizare și un efect foarte plăcut. Potrivit în diminețile de după o noapte lungă sau atunci când îți simți ochii obosiți.
Ei bine, astea sunt câteva dintre produsele pe care îți recomand să le folosești. Fiind toate din aceeași gamă merg foarte bine combinate, însă dacă ai deja anumite produse preferate le poți combina fără probleme. Toate produsele, indiferent de gamă, trebuie să se regăsească în rutina ta zilnică. Sper că am fost destul de clar cu explicațiile, iar argumentele sunt suficiente încât să te convingă să renunți treptat la șamponul bun la toate.