Să faci sport afară poate fi o provocare. Este genul de lucru care poate intra la categoria “pentru unii mumă, pentru alții ciumă” tocmai din cauza complicațiilor care vin odată cu ieșitul din sala de fitness și expunerea la elementele naturii. Vestea bună este că există beneficii atunci când faci sport afară, așa că le vom enumera în acest material, în speranța că veți fi suficient de motivați.

Am discutat deja despre ce ar trebui să faci ca să poți să alergi în frig, dar lucrurile sunt diferite când termometrul îți arată multe grade pe plus. Totodată, trebuie să menționez de pe acum că nu este o idee bună să alergi la temperaturi înalte, adică peste 30 de grade sau dacă ai probleme cardiace. Corpul tău îți va spune când este ceva în neregulă și trebuie să te oprești, așa că urmează-ți instinctul și oprește-te. Hidratează-te și fă o pauză.

Când este cel mai bun moment să faci sport afară

La fel ca la recomandările autorităților privind canicula, trebuie să eviți să faci efort la soare atunci când temperaturile și umiditatea trec de pragul de confort termic. Cel mai bine faci sport afară la primele ore ale dimineții, poate chiar înainte de răsărit, iar varianta de rezervă este seara, când se mai răcorește vremea, cu toate că vei resimți căldura solului și a betonului din oraș.

Însă cu toate astea, este esențial să prinzi măcar puțin soare atunci când faci sport afară. Corpul nostru are nevoie de lumină naturală, iar soarele are un efect benefic dacă îl “consumăm” cu măsură. Adică să nu te arunci când razele UV sunt mai puternice, dar nici să nu te transformi în liliac sau vampir și să stai în casă tot timpul. Nu prea ai cum, dar sunt mulți care încearcă. Momentul ideal, dacă mă întrebi pe mine, este în prima parte a dimineții, înainte ca orașul să-și scoată colții. Atunci va fi mai liber orice loc în care mergi și nu te va deranja nimeni și nimic.

Ce beneficii obții făcând sport afară?

De fiecare dată când stai la soare, corpul tău produce vitamina D. Aceasta are numeroase beneficii iar cercetătorii spun că ajută la reducerea riscului de cancer și îmbunătățește sănătatea mintală. N-ai cum să fii fericit dacă stai doar în casă sau în spații închise, iar alte statistici spun că oamenii obezi au două ori mai multe șanse să sufere de deficit de vitamina D.

Felul în care funcționează lumea modernă ne-a făcut pe toți să stăm închiși în case și birouri, dar corpul tău are nevoie să îl mai scoți în lume. Dacă faci sport afară vei constata beneficii generale asupra stării de bine, reducerea nivelului de stres și a tensiunii generale care ne îmbolnăvește pe toți în diferite moduri. În plus, șansele să intri în depresie scad dacă faci sport afară.

La ce să fii atent când faci sport afară?

O diferență majoră față de o sală de fitness este faptul că s-ar putea să nu te ajute nimeni dacă pățești ceva. Nu va fi nici o trusă de prim ajutor în zonă. Așadar, trebuie să fii mai atent la mișcările pe care le faci sau dacă știi că ești predispus, pleacă pregătit. În plus, trebuie să fii atent și să rămâi hidratat, atenție la telefon sau căști. Apropo, încearcă să nu folosești ambele căști în urechi atunci când ești pe stradă, s-ar putea să ratezi mașina care trece pe lângă tine.

Ce se consideră drept sport? Păi, foarte simplu, aproape orice fel de mișcare mai intensă din punctul de vedere al ritmului cardiac față de un simplu mers pe jos. Până la un punct, poți să consideri că faci sport dacă mergi pe jos într-un ritm mai alert. Altfel, dacă alergi să prinzi autobuzul în stație, n-ai făcut sport, nu meriți gogoașa aia de la prânz, nu te mai minți.

Poți începe cu alergatul, dar poți să mergi pe bicicletă, role, skateboard, să mergi la tenis sau la fotbal dacă asta te face fericit. Ieși puțin din rutină și distrează-te. Tocmai de asta ai ieșit să faci sport afară. Vrei să te destinzi și să ieși din monotonie. Poți alege alt traseu în fiecare zi și nu va veni nimeni să-ți spună povestea vieții lui între două reprize de alergat pe bandă.

Scrie-mi la comentarii ce sport faci afară, poate noi am omios ceva. Nu te rog asta dintr-un moment de curiozitate ci ca să îți dau ocazia să îi inspiri pe alții. Succes!

You Might Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.