Fascinația filmelor cu numere în titlu – Tu ce film ai mai văzut?

Tot timpul am avut o fascinație pentru numere. Poate asta explică și corigența la matematică din clasa a 11-a.

12 Angry Men, 10 Things I hate About You, 9 Săptămâni 1/2, 8mm, Otto e Mezzo, Se7en, Cei 7 Magnifici, 1917, 1984, 4 Luni, 3 Săptămâni și 2 Zile, etc.

Filmele cu numere în titlu pe care le-am enumerat în clip sunt bune, unele chiar foarte bune.

12 Angry Men este primul. Am luat-o în ordine descrescătoare. Sidney Lumet a reușit să facă un film care se petrece în câteva ore într-o singură încăpere, dar care să te țină cu sufletul la gură și ochii lipiți de ecran.

Cele 10 Porunci este exemplul perfect de “Epic Istoric”. Nu este filmul meu preferat, dar nu pot să nu îi apreciez valoarea, având în vedere cât de bine e realizat și când este realizat.

9 săptămâni și 1/2

Da, celebrul film din anii ’80 este recomandarea mea apropos de numărul 9. Kim Basinger era, în perioada aceea, simbolul frumuseții absolute. Mickey Rourke la fel, dar pentru sexul opus. Filmul a fost parodiat mai des decât a fost văzut, cred, dar totuși, eu l-aș revedea.
Am căutat un pic în filmografia regizorului Adrian Lyne și am descoperit că a făcut doar astfel de filme. Flashdance, Atracție Fatală, Propunere indecentă, Lolita și bineînțeles, Nouă săptămâni și jumătate. Sunt convins că nu sunt singurul care vede un pattern aici.
În orice caz, în anii ’80 și ’90, filmele de public larg, pe jumătate thrillere și pe cealaltă jumătate erotice, erau la mare căutare.
E important să revedem astfel de filme și să observăm diferența între cum le percepeam atunci când le-am văzut prima oară, și cum le percepem acum, cu toate clișeele lor.

Ies din zona filmelor americane și vă recomand Otto e Mezzo
Filmul lui Federico Fellini este încă o capodoperă europeană a cinematografiei mondiale.
Filmele lui Fellini sunt cu totul speciale prin mizanscenele create, prin actorii impecabili, muzica frumoasă și prin încă ceva, după părerea mea: Sunt filme visătoare. Sună pretențios, știu, dar regizorul era obsedat de vise și asta s-a transmis și în filmele lui.

8mm din 1999
Joel Schumacher nu are cea mai bună reputație ca cineast, filmele lui fiind criticate și răscriticate de-a lungul vremii.
8mm însă este un thriller foarte bun, cu Nicolas Cage, Joaquin Phoenix și regretatul James Gandolfini.

Există atâtea mituri despre regizorul japonez Akira Kurosawa, încât, în timpul facultății, am ales să le cred pe toate.
În filmul “Cei șapte Saumrai”, niște săteni contractează șapte samurai să îi apere de bandiți.
Filmul este unul dintre lucrurile acelea care par eterne, de când spațiul și timpul. Eu nu-mi aduc aminte când am auzit prima oară de “Cei Șapte Samurai” și de aceea am impresia că m-am născut cu informația în minte.

4 luni, 3 săptamâni și 2 zile
Filmul lui Cristian Mungiu cu care a câștigat Palme d’Or la Cannes în 2007 este un film la care m-am raportat diferit de fiecare dată când l-am văzut. Este un film important, greu, foarte bun, pe care dacă nu l-ați văzut, ar trebui să îl vedeți.

deux jours, une nuit – two days, one night
Filmul fraților Dardenne cu Marion Cotillard în rolul principal este recomandarea corespondentă numărului 2. Marion Cotillard este una dintre actrițele mele preferate, tocmai pentru filme ca acesta. Aici ea joacă o femeie care află că colegii ei de la fabrică au ales o primă de o mie de euro în schimbul demiterii ei. Are un weekend să îi convingă să renunțe la prime, ca să își păstreze locul de muncă.
Pare o premiză superficială și neinteresantă, dar obstacolul principal al ei este propria depresie, iar din toate datele astea rezultă un film superb, care îți va rămâne în minte, fie că vrei sau nu.

Recomandarea corespondentă numărului 1 este surpriză, vă invit să vedeți clipul și să o vedeți: