Cum să amenajezi un dormitor mic

Atunci când ai de a face cu un spaţiu de dimensiuni reduse, sarcina de a-l amenaja practic şi corect poate părea o mare provocare. Dormitorul este una dintre cele mai importante încăperi din locuinţă, spaţiul în care te relaxezi, te odihneşti şi locul unde începi pregătirile pentru o nouă zi. Şi având în vedere că patul va ocupa deja o bună parte a spaţiului disponibil, poate fi destul de dificil să găseşti loc şi pentru restul pieselor sau pentru a crea o anumită atmosferă. Pentru a transforma micul tău dormitor într-o amenajare relaxantă, de vis, te poţi folosi de câteva trucuri simple.

Culori luminoase

dormitor mic

Pentru a mări vizual orice spaţiu, apelează cu încredere la culori deschise şi accesorizează cu câteva pete de culoare. Alege mobilier în nuanţe deschise, aşternuturi cu printuri discrete şi zugrăveşte tot în culori deschise. Nu trebuie să te limitezi la alb dacă nu îţi place, dar încearcă să alegi nuanţe cât mai deschise şi mai luminoase pentru a da impresia de mai mult spaţiu. Dacă ai posibilitatea, alege chiar şi un parchet deschis la culoare şi un covor cu un print cât mai simplu. Pentru un plus de personalitate şi creativitate, adaugă accesorii colorate sau cu un finish metalic.

Patul ca depozitare

Ca să te foloseşti la maxim de spaţiul disponibil, trebuie să găseşti idei pentru a-ţi depozita inteligent lucrurile iar spaţiul de sub pat este cea mai la îndemână soluţie. În funcţie de ce îţi doreşti să depozitezi, ai mai multe variante sau le poţi combina între ele. Dacă vrei să scapi de hainele şi încălţămintea de iarnă din dulap, alege un pat cu ladă iar dacă ai prea multe cărţi şi obiecte decorative, montează rafturi sub pat. Poţi alege şi un pat cu sertare pentru haine şi încălţăminte. Aceste metode de depozitare te vor ajuta să faci economie de spaţiu şi să mai scapi de prea multe dulapuri.

Mobilier multifuncţional

Schimbă clasicele noptiere cu măsuţe suprapuse, cea de sub putând fi folosită atunci când ai nevoie de spaţiu suplimentar sau de un scăunel. Poţi pune o banchetă în faţa patului, pe care să o foloseşti şi ca depozitare. Dacă ai nevoie de un birou, dar spaţiul nu îţi permite unul permanent, optează pentru un blat montat în perete care să se rabateze atunci când vrei mai mult spaţiu. Până şi pervazul poate fi folosit ca o etajeră sau, dacă este mai lat, chiar ca băncuţă.

Depozitări inedite

dormitor mic

În anumite zone ale globului, spaţiul este extrem de limitat iar dormitorele spaţioase sunt un lux aşa că locuitorii din Japonia, New York sau Londra s-au obişnuit să fie creativi atunci când vine vorba de spaţii pentru depozitare. Renunţă la dulapurile enorme şi montează o bară din tavan sau ia-ţi un suport generos din metal unde să îţi agăţi costumele. Optează pentru rafturi montate independent în locul unui corp greoi care să ocupe loc şi foloseşte-te de spaţiile de deasupra uşii şi de sub pat sau de sub noptiere.

Transformă-ţi dormitorul într-un spaţiu al liniştii şi relaxării absolute, chiar dacă dimensiunile camerei nu sunt generoase. Dacă îţi amenajezi inteligent micul dormitor, el poate deveni locul tău preferat din locuinţă, în care să îţi petreci cele mai frumoase momente.