Cum integrăm nuanţele de gri în amenajare

Având în vedere că nuanţele de gri apar din ce în ce mai mult în interioarele contemporane, designerii le acordă un rol aparte atunci când se gândesc la culori şi amenajări. Fiind un melanj de alb, negru şi chiar şi alte culori, aceste nuanţe pot participa activ la atmosfera locuinţei şi te pot scoate din impas atunci când vrei să obţii o imagine minimalistă, dar elegantă. Deşi înainte aceste nuanţe erau asociate cu un look industrial, în ultimii ani griul a trecut de la simbolistica utilitară şi funcţională şi a devenit un semn al eleganţei şi al simplităţii rafinate, dacă este folosit aşa cum trebuie.

Alege nuanţa potrivită de gri

nuanţele de gri

Dacă amesteci alb şi negru vei obţine diverse nuanţe de gri, diferite în funcţie de proporţie, însă spectul nuanţelor de gri este unul variat. Poţi opta pentru nuanţe calde, cu subton galben, sau pentru cele reci, cu subton albăstrui, în funcţie de spaţul pe care îţi doreşti să îl amenajezi sau de gusturi. Pentru a obţine o compoziţie dinamică şi echilibrată, dacă aceasta se va baza doar pe nuanţe de gri, poţi face o combinaţie între nuanţele calde şi cele reci, echilibrându-se astfel reciproc din punct de vedere vizual.

O picatură de culoare

Atunci când mai apare o culoare alături de o nuanţa de gri, aceasta devine un fundal pentru respectiva culoare, transformând-o în vedeta amenajării. Griurile nu ies în evidenţă în mod natural, aşa că ele sunt perfecte ca spaţiu de expoziţie pentru alte culori, obiecte decorative excentrice sau piese interesante. Un spaţiu decorat exclusiv în nuanţe de gri va părea plictisitor, mohorat şi lipsit de creativitate, însă câteva accente de alb sau, de ce nu, de culori cu personalitate pot schimba interiorul într-unul cu aspect studiat.

Multă lumină

Nuanţele de gri au efectul de a întuneca orice spaţiu sau de a-l face să pară tern şi rece. Mulţi oameni s-au plâns de starea de apăsare pe care o resimt într-un interior decorat majoritar în nuanţe de gri, însă pentru a diminua acest efect şi pentru a crea o compoziţie interesantă este nevoie de mai multe surse de lumină. În primul rând, evită să foloseşti excesiv nuanţe închise sau cu subton rece, ele fiind uşor neprietenoase. Pentru a transforma şi mai tare amenajarea, amplasează mai multe surse de lumină şi ai grijă ca ele să fie completate de becuri cu lumină caldă.

Griurile sunt extrem de apreciate de designeri pentru versatilitatea şi eleganţa lor, însă trebuie utilizate cu măsură şi cu mare atenţie pentru că pot avea efecte psihologice nefaste. Avantajul acestor nuanţe este faptul că ele pot fi uşor asortate cu orice altă culoare, aşa că nu îţi va fi greu să realizezi o compoziţie plăcută.