Cum să vizitezi Barcelona

Anul acesta cred că am împlinit zece ani de când ajung în fiecare primăvară în Barcelona. Spun ”cred” pentru că nu îmi mai aduc aminte dacă 2008 sau 2009 a fost prima dată când am gustat jambon de la el de acasă și am decis că nu îmi place paella. Sub nici o formă. Pur și simplu amestecul acela de fructe de mare nu e pentru mine, nici nu înțeleg de ce le spune fructe de mare și nu animăluțe de mare. Nu, nu sunt niște plante așa cum am crezut eu acum zece ani.

Sfaturile pe care ți le voi da în acest articol sunt puțin atipice, bazate pe experiența mea acolo și poate nu sunt toate pe gustul tău și nu includ locurile celebre pe care le găsești în toate articolele de travel. Mai degrabă o să îți spun cum să te ferești de ele dacă nu vrei să stai la cozi interminabile așteptând să vizitezi un muzeu celebru.

Când să vizitezi Barcelona?

Când vrei tu, mai puțin în perioada Mobile World Congress, adică finalul lunii februarie, începutul lunii martie. De ce? Pentru că prețurile cazărilor cresc de cel puțin patru ori, asta dacă ai noroc. Acele câteva zile de târg aduc peste 100.000 de ”turiști de business” pentru care plătește compania totul. Spaniolii sunt șmecheri și cresc și ei prețurile cazărilor.

Vara o vizitează cea mai multă lume, așadar așteaptă-te din nou să fie super aglomerat și o idee mai scump din toate punctele de vedere. Îți explic imediat ce înseamnă scump. Iarna e frig și Barcelona nu are încălzire centrală. Dacă iei cazare pe AirBnb sau în gazdă, întreabă dacă au căldură. În rest, orice altă perioadă a anului este bună de vizitat.

Cât te costă să vizitezi Barcelona?

Nu foarte mult dar nici puțin. Dacă îți iei și cu o săptămână înainte biletul de avion zborurile sunt directe și vei plăti puțin peste o sută de euro dus-întors, asta dacă nu dai peste vreo ofertă cu zece Euro biletul. Ai exemplu pentru un city-break extins de vineri până luni. Ai nevoie de mai mult de două zile ca să te bucuri de oraș. Biletul l-am căutat cu Skyscanner.com, este un agregator de zboruri.

Cazarea este din nou ieftină. Mai jos ai doar un exemplu de Airbnb, pentru două persoane, închiriere toată casa nu o singură cameră, să nu stai cu gazda. În jur de 200 de lei pe noapte pentru amândoi. Mai găsești și hoteluri la același preț, trebuie doar să cauți cu răbdare. Eu mă axez de obicei pe Airbnb.com și Booking.com.

Câți bani vei cheltui în fiecare zi? Depinde doar de tine, însă bugetul corect estimat pentru două persoane ar fi de 75-100 de euro pentru toate mesele, bilete de autobuz, metrou, și poate bilete la un muzeu.

Ce să vizitezi în Barcelona?

Tot orașul! Pregătește-te pentru o plimbare lungă pentru că acest oraș este ”de luat la picior”. Sagrada Familia, Parc Guell, Montjuic, Cartierul Gotic sunt doar câteva din atracțiile pe care le oferă orașul. Ia la picior și La Rambla, strada cu cele mai multe restaurante și locuri de vizitat.

Intră pe străduțele mici din toate cartierele, acolo este frumusețea și viața orașului și vei găsi o mulțime de magazine mici cu tot ce îți poate trece prin cap, ba chiar mai mult.

Mergi pe plajă, indiferent de perioada anului în care ajungi la Barcelona. E liniște, asta m-a surprins pe mine cel mai mult. Numai bun de văzut un apus sau un răsărit. Doar să te îmbraci bine, să nu zici că nu ți-am spus.

Tips & Tricks pentru Barcelona

Ai grijă la hoții de buzunare, sunt peste tot. Nu te purta ca un turist cu bagaj mare și cameră foto atârnată de gât pentru că e foarte probabil să rămâi fără ea. Călătorește în grup, minim două persoane, și nu sta prea mult într-un loc. Atenție mai ales când te absoarbe priveliștea sau vreun magazin de antichități și nimicuri și fii atent de ce se întâmplă în jurul tău. Atenție unde îți pui rucsacul, telefonul și portofelul și când te așezi la o terasă, o clipă de neatenție și vor dispărea de pe masă. Eu nu am avut ghinioane de genul pentru că de cele mai multe ori am călătorit cu rucsacul de foto iar asta m-a făcut să fiu extra vigilent. Dar da, am simțit multe priviri în ceafă atunci când mă plimbam prin oraș.

Ia-ți încălțări foarte comode. Vei avea nevoie din moment ce lucrurile frumoase și interesante le vei vedea doar când iei la pas toate cotloanele orașului. Ai nevoie de o pereche de încălțări cu talpă mai rigidă, nu pantofi, ceva care să îți susțină corect piciorul. Stai departe de teniși și orice are o talpă foarte subțire și plată.

Ai grijă să ai bani mărunți la tine, nu peste tot se plătește cu cardul și dacă vrei să folosești transportul în comun poți să îți iei bilet de la șofer, doar cu cash. La metrou cardul nu merge întotdeauna, de asemenea. La nevoie folosește taxiul, însă vezi că nu oprește peste tot ci doar în locurile predestinate, acolo unde vezi semnul de TAXI, sau folosește aplicația MyTaxi.

Folosește Google Maps, este foarte util ca să îți faci traseele, să vezi ce poți vizita și să te ghidezi chiar pe străduțele înguste și întortocheate. Apropo, autobuzul respectă orarul de pe Google Maps, mai puțin în orele foarte aglomerate.

Și cam atât. Acestea sunt sfaturile mele pentru a vizita Barcelona. Mergi, distrează-te, merită! Și lasă-mi aici un comentariu pentru orice sugestie sau sfat util și pentru ceilalți care cochetează cu un city-break în acest oraș.