Cum să abordezi financiar anul 2021

2020 a fost un an greu și atipic, iar 2021 se anunță plin de incertitudini. Prin urmare, este momentul să renunți la credite inutile și achiziții majore dacă nu ai cu adevărat nevoie de ele și să te concentrezi pe propria dezvoltare. 

Cu un an în urmă a fost simplu. Chiar dacă existau anumite provocări, iar informațiile despre o inevetabilă criză erau din ce în ce mai frecvente, 2020 se anunța un an bun din punct de vedere economic. Știm cu toții ce a urmat. 

Din acest punct de vedere, pare greu de crezut că 2021 va fi un an mai prost decât 2020, mai ales că finalul lunii decembrie a adus și startul camapniilor de vaccinare în Statele Unite, Europa și, desigur, și în România. 

Chiar și așa, trebuie să te avertizez că 2021 va fi un an plin de incertitudini, atât în prima jumătate în timpul campaniei de vaccinare, cât și în a doua jumătate. Asta în primul rând pentru că cele mai multe stimulente finaciare acordate de statul român se vor încheia, cel mai probabil, la sfârșitul lunii iunie. 

Un exemplu concret este ajutorul de șomaj tehnic, acoperit de stat până la 30 iunie pentru persoanele care lucrează pentru firme care au fost nevoite să-și întrerupă activitatea în această perioadă. Iar acest lucru este valabil și pentru alte stimulente acordate de stat mediului privat. 

În contextul în care la vremea respectivă se va încheia probabil campania națională de vaccinare, este de așteptat ca anumite interdicții actuale, în special din domeniul HoReCa, să fie eliminate, mai ales dacă numărul de cazuri va fi redus. Problema este că nu există nicio garanție că, în acel moment, economia va reveni la valorile din 2019. De altfel, numeroși specialiști anticipează că acest lucru se va întâmpla abia în 2022. 

Prin urmare, este momentul să te gândești bine cum vei aborda financiar anul 2021, iar aici am pentru tine câteva sfaturi de bun simț. 

Fără credite inutile

Cel mai bun sfat pe care pot să ți-l dau este să nu faci niciun credit de care nu ai cu adevărat nevoie și, mai ales, să faci un credit doar dacă produsul pe care îl cumperi produce bani pe termen lung

De exemplu, evită greșeala de a cumpăra un televizor sau o consolă de jocuri prin intermediul unui credit, indiferent cât de atractivă pare dobânda, întrucât acestea nu generează bani pe termen lung. Totuși, poți folosi cu încredere un împrumut în cazul în care produsul achiziționat generează bani. Astfel, dacă ai nevoie de un laptop performant pentru a-ți îndeplini task-urile obișnuite la locul de muncă, atunci creditul este în regulă. 

Dacă ai deja multe credite și simți că nu-ți mai permiți să achiți toate ratele, încearcă o refinanțare sau plătește măcar creditele pe care ți le permiți

Achiziții majore: casă și mașină doar dacă este strict necesar

Cele mai scumpe lucruri pe care le poate cumpăra un om obișnuit sunt casa și mașina. Prin urmare, achiziția unei locuințe sau a unei mașini trebuie să se facă doar pe baza unor analize amănunțite cu privire la costuri. Iar asta este valabil mai mult ca oricând într-o perioadă economică incertă. 

Prin urmare, un sfat bun pentru noul an este să cumperi o casă doar dacă ai cu adevărat nevoie să te muți (te căsătorești, apare un copil, te muți la țară și nu ai opțiuni de închiriat). Nu vreau să intru aici în complexa discuție proprietate vs. chirie, dar dacă locuiești deja cu chirie poate ar fi mai bine să amâni planurile de a cumpăra o casă până se mai liniștesc lucrurile. 

În cazul mașinii reiau discuția de la credite: cumpără o mașină doar dacă te folosești de ea pentru a produce bani (ai găsit un job promițător într-o localitate apropiată și trebuie să faci naveta zilnic sau vrei să câștigi bani ca șofer la un serviciu de ride-hailing). Altfel este mai bine să aștepți, mai ales dacă poți lucra de acasă și ai redus astfel călătoriile zilnice în oraș. 

Dezvoltare profesională

Orice perioadă tensionată din punct de vedere economic are potențialul de a produce schimbări majore în economie, iar piața muncii traversează modificări importante care vor fi amplificate de pandemie. 

Prin urmare, este important să rămâi relevant pe piața muncii și să te adaptezi cât mai repede la schimbările care vor urma. Dacă lucrezi deja într-un domeniu cu potențial de viitor, continuă să înveți lucruri noi din domeniu, chiar dacă la prima vedere nu ai nevoie de asta. 

În schimb, dacă ai ajuns la concluzia că vrei să faci altceva pentru că domeniul în care activezi nu este de viitor, gândește-te în primul rând ce îți place să faci și apoi ce se caută pe piață. Dacă identifici un domeniu care îți place și este căutat, documenteza-te cum poți ajunge să lucrezi în domeniul respectiv.

În acest punct, este momentul să cauți diverse cursuri de formare profesională pentru domeniul respectiv. Poate fi vorba despre un curs offline acreditat sau despre cursuri online pe diverse platforme dedicate precum Udemy.

Concluzii

Dacă respecți aceste elemente, ai toate șansele ca anul 2021 să fie un an bun. Oricum, mai bun decât cel care tocmai s-a încheiat. 

Ca de fiecare dată, este însă important să acționezi, să faci ceva concret pentru a progresa, nu să aștepți ceva de la stat sau de la firma pentru care lucrezi.