Când este bine să faci un împrumut?

Pandemia de coronavirus provoacă deja numeroase probleme în economie, iar cele mai grave efecte vor fi văzute, cel mai probabil, abia din prima parte a anului viitor. 

Asta pentru că momentan lucrurile merg mai mult din inerție, iar principalele afaceri afectate direct sunt cele din domeniul HoReCa, la care se adaugă domeniul cultural și, evident, zona de evenimente. 

Prin urmare, în această perioadă apar și primele concedieri cauzate de încetarea activității unor firme care lucrau în domeniile mai sus menționate. Piața muncii oferă în continuare perspective interesante în numeroase domenii, însă un ospătar sau un bucătar cu 10-15 ani de experiență care vrea să-și continue cariera va găsi cu greu un nou loc de muncă în domeniu. 

În același timp, o parte dintre cei concediați se confruntă cu o problemă pe care nu au băgat-o în seamă în perioada în care aveau un loc de muncă asigurat. Mă refer, desigur, la cazurile în care unii angajați rămași fără loc de muncă au de plătit rate pentru unul sau chiar mai multe credite. 

Cunosc personal cazul unei persoane care, cu aproape un an în urmă, și-a echipat living room-ul cu un televizor 4K cu diagonala de 127 cm, un PlayStation 4 și alte gadget-uri mai mult sau mai puțin costisitoare. Achiziția a fost făcută printr-un credit de nevoi personale, întrucât a preferat să se împrumute pentru a obține produse scumpe decât să cumpere modele mai accesibile, dar care se încadrau în bugetul său. 

În principiu, rata lunară pe care trebuie să o achite până în decembrie 2021 nu este mare. Totuși, persoana respectivă plătește aproximativ 1.500 de lei lunar pentru chirie, iar de curând a rămas fără loc de muncă după ce firma pentru care lucra s-a închis din cauza pandemiei. “Vânzările au scăzut, iar perspectivele pentru 2021 sunt sumbre, așa că nu merită să continui afacerea”, i-a spus proprietarul. 

Brusc, persoana respectivă a rămas fără job, dar cu chirie și rate de plătit, fără o perspectivă clară că situația economică se va îmbunătăți în viitorul apropiat. 

Ce poți învăța tu din această poveste? Din perspectiva mea, lucrurile sunt destul de simple: apelează la un credit doar dacă produsul pe care îl cumperi produce bani pe termen lung. 

Prin urmare, evită greșeala de a cumpăra un televizor sau o consolă de jocuri prin intermediul unui credit, indiferent cât de atractivă pare dobânda, întrucât acestea nu generează bani pe termen lung. Dacă nu ai suficienți bani pentru a cumpăra produsele respective, înseamnă că pur și simplu nu este momentul potrivit să le achiziționezi. 

În schimb, poți folosi cu încredere un împrumut în cazul în care produsul achiziționat generează bani. Ca un exemplu și mai concret, dacă ai nevoie de un laptop pentru a te juca cele mai noi titluri, împrumutul nu este soluția optimă. 

În schimb, dacă ai nevoie de un laptop performant pentru a-ți îndeplini task-urile obișnuite la locul de muncă, atunci creditul este în regulă. De altfel, această ultimă situație este din ce în e mai des întâlnită și în România, în contextul în care tot mai multe persoane lucrează de acasă și realizează că au nevoie de un laptop său calculator mai performant pentru a-și face treaba așa cum trebuie. 

Ca o paralelă, acesta este și motivul pentru care împrumuturile făcute de stat pentru plata salariilor sau pensiilor nu este deloc productivă, în timp ce împrumuturile realizate pentru investiții în infrastructura au potențialul de a genera venituri pe termen lung datorită perspectivelor economice mai bune. 

Concluzia logică din această poveste este că nu trebuie să fii un fan declarat sau, din contră, complet împotriva împrumuturilor. Ci pur și simplu trebuie să alegi când un împrumut este util și te poate ajuta să te dezvolți și, respectiv, când un împrumut îți poate genera ulterior probleme, mai ales dacă rămâi fără venituri. 

În cazul în care te numeri printre numeroasele persoane care au făcut credite până acum, te provocăm să ne spui în secțiunea de comentarii dacă respectivul credit a fost unul util sau inutil pe termen lung.