Trei motive să nu cumperi mașină în pandemie
Extinderea conceptului de muncă de acasă și dezvoltarea serviciilor de mobilitate fac ca investiția într-o mașină să nu mai fie atât de utilă, mai ales că pandemia de coronavirus va avea ca efect și o criză economică.
Compania de consultanță Ernst & Young (EY) a publicat recent un studiu potrivit căruia 20% dintre români au decis să amâne cumpărarea unei mașini cu 6 până la 24 de luni, ca urmare a pandemiei de coronavirus.
Nu știu cum vezi tu acest procent, dar mie mi se pare că este foarte mic. Spun asta în contextul în care pandemia de coronavirus este în plină desfășurare. În ciuda faptului că vaccinarea ar putea începe în a doua parte a lunii decembrie, este prea devreme să știm când ne va veni rândul fiecăruia dintre noi și când ne vom putea relua viața în mod normal.
În plus, nu știm cât de puternică va fi criza economică post-pandemie, astfel că achiziționarea unei mașini nu ar trebui să fie pe lista ta de priorități. Cu atât mai mult cu cât mașina este a doua cea mai scumpă investiție pe care o poți face în viață, după locuință.
Mașina este în esență o investiție pe termen lung și trebuie să te gândește nu doar dacă ai nevoie de ea astăzi (pe termen scurt), ci mai ales dacă vei avea nevoie de ea și mâine (pe termen lung). Prin urmare, dacă pandemia de coronavirus și viitoarea criză economică nu ți-au schimbat opinia, îți las mai jos trei motive pentru care merită să te gândești mai bine. Și, în final, vei avea și un motiv foarte bun pentru care merită totuși să faci o astfel de investiție.
Vei munci mai mult de acasă și după pandemie
În funcție de domeniul tău de activitate, este posibil ca acum să lucrezi preponderent de acasă. Poate crezi că după pandemie lucrurile vor reveni la “normal” și vei ajunge din nou zilnic în traficul infernal spre birou și casă.
În realitate, specialiștii anticipează că, după pandemie, munca de acasă va rămâne de fapt o regulă și nu o excepție de la regulă. Tendința companiilor de a le permite angajaților să lucreze de acasă era tot mai evidentă și înainte de pandemie, iar SARS-CoV-2 nu a făcut altceva decât să accelereze semnificativ un proces deja început.
Da, poate că vei ajunge la birou o dată sau de două ori pe săptămână. Totuși, merită să cumperi o mașină pe care o vei folosi doar două zile pe săptămână și care în tot restul timpului va rămâne blocată într-o parcare, în cel mai bun caz?
Copii pot ajunge la școală și fără mașină
În ultimii ani, a devenit o modă ca părinții să-și ducă copiii la școală cu mașina. În multe cazuri, acest lucru se întâmplă întrucât copilul a fost înscris la o școală îndepărtată de locuință, din dorința de a face “o școală bună”. Desigur, prezența într-o școală cu profesori de calitate nu garantează nici pe departe că respectivul copil va învăța bine.
În schimb, o școală apropiată de locuință presupune o serie de avantaje. În primul rând, mașina nu mai este necesară pentru transport, astfel că vei câștiga în primul rând timp și vei scuti niște nervi și bani. În al doilea rând, copilul poate merge singur la scoală, ceea ce are ca efect o condiție fizică mai bună și un sentiment de independență față de părinți. Sentiment sănătos pentru ca respectivul copil să se dezvolte cât mai bine pe parcursul anilor de școală.
Există servicii moderne de mobilitate urbană
Chiar dacă lucrezi doar de acasă și nu ai copii pe care să-i duci la scoală, vor exista mereu situații în care vei simți utilitatea unui mijloc de deplasare mai rapid decât mersul pe jos.
Pe piață există însă numeroase servicii de mobilitate care îți vin în ajutor. Pentru deplasările scurte care nu necesită bagaje, o trotinetă electrică sau o bicicletă reprezintă soluții rapide, ieftine și… ecologice.
Dacă vremea nu este potrivită pentru asta sau dacă ai și ceva bagaj cu tine, poți apela la serviciile de ride-hailing sau car-sharing. Iar dacă ai nevoie de mașina pentru un drum mai lung în afara orașului, există serviciile de rent-a-car. Prin urmare, aproape indiferent de nevoi vei găsi o alternativă la mașina personală.
Excepția de la regulă: mașina produce bani
Singurul caz în care recomand achiziționarea unei mașini în plină pandemie este acela în care mașina pe care o cumperi produce bani sau te ajută să produci bani.
De exemplu, este în regulă să vrei o mașină dacă ai găsit un job promițător într-o localitate apropiată și trebuie să faci naveta zilnic sau dacă vrei să câștigi bani ca șofer la un serviciu de ride-hailing. La fel, este în regulă să cumperi o mașină dacă vrei să te angajezi ca șofer personal.
În alte situații, achiziționarea unei mașini în această perioadă nu este potrivită, mai ales dacă intenționeze să apelezi pentru asta la un credit, indiferent cât de promițătoare sunt legile prin care plata ratelor poate fi amânată pe timpul pandemiei.