Criza climatică – mai periculoasă decât pandemia

“Sfârșitul lumii” nu înseamnă aici că explodează planeta, vin extratereștri peste noi sau eu știu ce. Nu, planeta va exista în continuare, doar că oamenii sunt pe drumul spre dispariție. Sfârșitul omenirii a început, de fapt, odată cu omenirea însăși. Sună pesimist, știu. E doar un punct de vedere, dar omenirea nu a fost niciodată mai aproape de propria exctincție.

La sfârșitul secolului 19, temperatura medie pe glob era de 13,6 grade Celsius.  Între 1920 și 1925, dezvoltarea câmpurior petroliere din Texas și din Golful Persic au reprezentat începutul erei energiei ieftine. Războiul rece atinge punctul culminant în 1962, frica de o catastrofă nucleară fiind răspândită pe glob. În 1969, americanii calcă pe Lună, toată planeta privește imaginile deja celebre cu Pământul de pe Lună și se naște ideea fragilității Pământului. De atunci până acum, au avut loc numeroase convenții, acorduri internaționale, rapoarte privind încălzirea globală, toate concluzionate cu multe promisiuni, semnături, avertismente, amenzi și puține acțiuni care să încerce să împiedice catastrofa care vine din ce în ce mai repede.

În 2019, temperatura medie pe Pământ a fost 14,8 grade Celsius, cea mai mare de zeci de ani. Nivelul de dioxid de carbon din atmosferă este cel mai ridicat de milioane de ani.

9 dintre cei mai fierbinți 10 ani din 1880 pînă în prezent au fost în mileniul 3.

Pentru a evita un viitor în care fiecare zi este dominată de secetă, incendii, inundații, furtuni, experții spun că trebuie să limităm încălzirea globală la 1,5 grade celsius anual până în 2040. Dar deja, aceste catastrofe climatice au loc.

E simplă chestiunea: dioxidul de carbon și alți poluanți din atmosferă absorb lumina și radiațiile solare. În mod normal, radiațiile ar ricoșa din suprafața Pământului și s-ar întoarce în afara atmosferei. Cu toate acestea, poluanții, care pot rămâne sute de ani în atmosferă, blochează căldura și fac ca planeta să se încălzească. Asta e încălzirea globală.

Summitul de la Glasgow COP 26, despre care sunt sigur că ați văzut câte ceva până acum, are multe țeluri la nivel declarativ. Ce se întâmplă acolo este că mulți oameni importanți de peste tot pe glob se adună și vorbesc despre niște lucruri evidente, fac promisiuni pe termen mediu și mediu-spre-lung și își fac campanie electorală masiv, anunțându-ne că semnează acorduri și fac întețegeri între ei.

Concret, a mai fost un summit acum 6 ani, la Paris. Nu toată lumea respectă convențiile astea fiindcă nu există cineva care să impună sancțiuni. Deci, toți zic că fac, dar nu toți fac.

Ce poți face tu, privitorule, acum, pentru a încetini încălzirea globală? Deja ți-au spus și alții cum poți să îți reduci amprenta de dioxid de carbon, nu o să-ți repet eu. Eu cred că e nevoie de acțiune la nivel mult mai înalt decât a unui individ. Dar cum ajungem la acțiuni la nivel înalt?

Aplicând presiune.

Noi, indivizii, avem nevoie să punem din ce în ce mai multă presiune pe cei care conduc. Și nu mă refer doar la plan local. Ce fel de presiune? Păi, cu cât suntem mai vocali și mai implicați în ce privește problemele de mediu, cu atât îi facem pe cei interesați de voturile noastre să aibă un interes să ne câștige simpatia. Adică, dacă mai mulți oameni pe care îi interesează de aerul pe care copiii lor îl vor respira se adună și spun “nu, nu te votez fiindcă permiți defrișări abuzive, pentru că nu încurajezi sustenabilitatea, pentru că pute aerul cât tu ești primar!”, atunci poate persoana interesată de voturile noastre o să zică “stai mă un pic, că sunt mulți hipioții ăștia, ia să le dau eu niște aer mai curat”.

Avem nevoie inclusiv de un lider. Generația aceasta nu are o voce credibilă, empatică. Greta Thunberg nu este vocea unei generații fiindcă e prea emotivă și nu e empatică. Ea nu poate să adune oameni în jurul ei cu intenții mai serioase decât postări pe internet și marșuri “verzi”. Avem nevoie de un lider vocal, implicat. Și sper ca tu, care te uiți la clipul ăsta și te umpli de furie că nu faci mai mult, să te ridici de pe scaun, să faci ce pași crezi tu că sunt pașii necesari pentru a deveni un lider vocal al generației căreia îi pasă ce aer respiră. 

E mai simplu decât pare: vrei un aer curat pentru copilul tău? Fă ceva în privința asta. Pământul se încălzește, asta e clar. Noi toți suntem responsabili și deja plătim pentru erorile noastre. Pentru a evita mai multe catastrofe, tot ce trebuie să faci este orice. Orice, atât timp cât nu rămâi indiferent. Și hai să punem presiune împreună. Ca să evităm “sfârșitul lumii”

Am un clip aici în care povestesc mai multe: