Ce purtăm anul acesta | Streetstyle

Într-un material anterior am analizat ce se va purta anul acesta în viziunea marilor case de modă. Însă, după cum știm deja, în ultimii ani moda este mult influențată de streetstyle dar și de micile case de modă. Cu care, apropo, tot mai multe branduri de lux colaborează pentru un succes garantat. A se vedea colecția făcută în colaborare dintre Louis Vuitton și Supreme, care s-a vândut integral în aceeași zi, ori cu Virgil Abloh. Cu alte cuvinte, dacă mai demult casele de modă erau cele care dictau trendurile și influențau moda străzii, iată că acum lucrurile s-au schimbat, iar moda străzii a devenit o industrie de lux.

Un reper foarte bun în această direcție o reprezintă evenimentul Pitti Uomo. Momentul în care designeri, buyeri, jurnaliști și pasionați de modă se strâng laolaltă și ne prezintă prin colecții, dar și prin propriile apariții ceea ce urmează să vedem și să purtăm în următoarea perioadă. Așa că, vom analiza ce s-a purtat la Pitti Uomo de primăvară-vară și vom încerca să găsim cele mai bune și mai interesante trenduri sau măcar idei.

Inul

Ce purtăm anul acesta

Din primele concluzii, materialul vedetă în sezonul primăvară-vară este inul. Fără doar și poate, textura inului este potrivită în sezonul cald, dar și în cel de tranziție. Proprietățile deosebite și culoarea naturală a materialului il fac o alegere foarte bună. Alături de bumbac, inul este una dintre fibrele naturale de origine vegetală. Calitatea materialului depinde foarte mult în primul rând de modul în care planta a fost folosită pentru producerea fibrelor. Datorită proprietăților speciale, inul este răcoros și absoarbe foarte bine umezeala, ceea ce-l face extrem de potrivit pentru ținutele de vară. În plus, poate fi spălat și calcat la temperaturi mai ridicate față de bumbac. Datorită texturii se șifonează ușor și nici nu poate fi vopsit în culori foarte puternice. Însă, tocmai asta îl face special.

Multe dintre trendurile de anul trecut se păstrează și anul acesta. Evoluează, se adaptează noilor tendințe și încorporează elemente vedete din noul sezon. Accentele sport, hainele vintage și sneakerșii colorați și supradimensionați sunt în continuare în centrul atenției. Stilul anilor ’70 rămâne în continuare popular, dar revine în atenție si mai mult, stilul anilor ’90. De altfel, avem și alte elemente moștenite din 2018 care rămân populare și anul acesta. Printre care cămășile printate, dungile, printurile în general și una dintre culorile mele preferate, camel.

Costume de in în culori pastelate

Aceste elemente combinate și adaptate ne dau direcția elementului vedetă, cel puțin pentru primăvară. Costumele de in în culori pastelate, dar și camel ori bleumarin sunt în centrul atenției la început de an. Chiar dacă materialul în sine este mult mai potrivit pentru vară, costumele din trei piese combinate fie cu o maletă ori un sweater pot trece foarte ușor drept ținute pentru zilele mai generoase cu temperaturile. Pentru vară păstrăm costumele de in din două piese de data aceasta, pantalonii mai scurți și sacourile evazate.

Dungi de toate felurile

Mai groase, mai late, colorate, simple, strălucitoare ori clasice. Dungile sunt unul dintre printurile vedetă anul acesta, iar asta se vede în multitudinea de articole vestimentare în această idee. Fie că vorbim de sacouri, tricouri, cămăși ori pantaloni, este clar că sezonul primăvară-vară va fi dominat de acest print. Important este să le porți în combinații corecte, dar mai ales într-un fel în care să te avantajeze. Dacă ești deja foarte înalt, evită-le pe cele verticale. Vrei să pari mai masiv, poartă dungile orizontale și evită-le dacă ești mai corpolent. Fereșete-te, de asemenea, de combinații mult prea încărcate, mai ales dacă nu stăpânești prea bine printurile. Merg de minune combinate cu printuri florale ori cu buline în stilul pop art.

Pălăriile de paie

În fiecare an, primăvara readuce în atenția noastră pălăriile. După luni bune în care căciulile au fost la putere când vine vorba de acoperământ pentru cap, primăvara este momentul eliberării. Fie că vorbim de pălării din fetru, paie ori cele de tip bască trebuie să ai cel puțin una în garderoba ta. Anul acesta vedeta este pălăria rotundă din paie de luntraș cunoscută în Franța sub numele de matelor sau canotier, iar în Anglia drept boater. Inițial, acest tip de pălărie sau strat (prescuratrea de la straw hat) era preferată de… măcelari. Abia în ani ’20 a început să devină popularp drept pălărie de vară. Totuși, nu este un model atât de răspândit și rare sunt ocaziile, dar și magazinele unde poate fi găsit acest model. Poate chiar acest lucru o face specială.

Culori

După sezonul rece în care am purtat cu precădere negru, gri și tonuri de pământ, primăvara vine să ne aducă în sfârșit ținute ceva mai colorate. Însă nu începem cu printuri și culori stidente, ci mai degrabă cu pasteluri și culori în ton cu natura. Având în vedere popularitatea inului, printre culorile vedetă se numără în special cele specifice materialului. Vorbim despre bej, nuanțe de gri și alb, dar nu alb imaculat tipic pentru ținutele de vară, ci mai mult spre gri. Punem, de asemenea, pe listă și o întreagă paletă de culori pastelate de la albastru, galben, verde și chiar roz ori roșu. Nu ignorăm nici culorile de pământ, marourile și griurile. Acestea reprezintă accente perfecte pentru pantofii, curelele și gențile de piele, dar și pentru alte accesorii.

Ochelarii înguști

Spuneam că vara lui 2019 se bazează mult pe nostalgia anilor ’90, iar ochelarii de soare foarte înguști sunt una dintre reminiscențele acelei perioade. Extrem de populari și în anul precedent, cu precădere în rândul femeilor, ochelarii slim devin un trend și în rândul bărbaților. Fie că vorbim de cei de tip Matrix, Wayfarer ultra-slim ori cu modele care mai de care mai futuriste, cu toții vor fi la mare căutare. Însă, acest model de ochelari nu sunt potriviți pentru toată lumea. Contează în primul rând forma feței, dar și stilul vestimentar. Așa că, dacă ai o față rotundă, pătrată ori ovală, acest model de ochelar ți se vor potrivi.