Cum arzi calorii mai rapid ? Cardio versus greutăți

Una dintre cele mai aprinse dezbateri din lumea fitness-ului constă în ce te face să arzi mai multe calorii. Antrenamentele cu greutăți sau cardio? Adică ce te face să dai jos mai rapid kilogramele în plus. 

La ce nivel a ajuns fitness-ul în zilele noastre, nimic nu mai e simplu. Ca de exemplu, aparatele Stepmill care crează trepte din neant și mă fascinează ceva teribil de tare. Revenind la ale noastre, spuneam că dezbaterea dintre arderea caloriilor continuă. Odată avem antrenamentele cardio. Acestea pot include alergatul clasic, săritura cu coarda, aparatul pentru vâslit, fuga repejor pe scări, ciclismul și multe alte metode pe care le putem aplica la sală, în aer liber sau acasă. Sunt sigur că sunteți familiarizați cu efectele antrenamentelor cardio. Dacă exersați moderat spre intens un minimum de 20 – 30 de minute, caloriile încep să sfârâie ca micii pe grătar.

Studiile arată că în funcție de cât tragi la cântar, cu atât arzi mai mult. Și e normal. Fiindcă ai mai multă masă de pus în mișcare și asta înseamnă o nevoie de mai mult combustibil. Dacă v-ați întrebat vreodată de ce cei mai puternici bărbați din lume mănâncă regulat odată la 2-3 ore, e fiindcă sunt imenși și ard atât de multe calorii, încât pierd din masa musculară. Dar nu numai ei trebuie să mănânce constant. Sportivi precum Michael Phelps mănâncă și 12.000 de calorii pe zi. Mai exact 4.000 de calorii la o masă. Norocoșii… Oamenii de știință spun că atunci când faci cardio, în funcție de greutate și de intensitate, arzi mai mult pe sesiune decât dacă tragi de fiare.

Cât pentru antrenamentul cu greutăți, povestea e ceva mai complexă. Odată, dai jos cât lucrezi. Asta fără doar și poate. Dar în același timp, asta face ca metabolismul bazal, adică caloriile arse pentru funcționarea organismului, să crească. Așa vei arde chiar și după antrenament, cât ești în stare de repaus. Cercetările arată că arderea accelerată din starea de repaos poate dura și până la 38 de ore după un antrenament cu greutăți. Pe când la cardio, nu au fost înregistrate aceste creșteri ale metabolismului bazal. În alte cuvinte, cu cât pui mai multă masă musculară, cu atât arzi mai multe calorii cât respiri.

După cum observi, lucrurile nu sunt atât de alb și negru precum am vrea cu toții să fie. Cel mai bun sfat al nutriționiștilor și al instructorilor profesioniști de fitness este să le combini pe amândouă. Dar nimic, și nimic nu are un impact mai mare decât o dietă bine echilibrată și un regim alimentar sănătos. Cineva a spus un lucru foarte înțelept: abdomenul nu ți-l faci la sală, ci în bucătărie.