Apa: Cum te poate ajuta să îți controlezi greutatea

apa

Apa este esențială pentru viața umană. Știi asta deja, la fel cum sunt sigur că știi că poți supraviețui fără mâncare şi trei săptămâni, dar fără apă ești bun de dus la spital după 24 de ore.

Ei bine, află că apa te poate ajuta și când vrei să-ți controlezi greutatea. Trebuie doar să bei suficient şi la momentul potrivit. Bine, îţi spun de pe acum că nu există un moment “greșit” al zilei în care să faci asta. Exceptându-le, poate, pe cele în care tocmai ai băut un pahar și nu îți mai este sete.

Medicii recomandă, de câteva decenii, să consumi opt pahare de apă pe zi. Pare ciudat, dar e un îndemn  gândit să simplifice modul în care măsori cantitatea. Altfel, pentru un bărbat obișnuit, specialiștii sugerează 3.7 litri de lichide pe zi, pe când o femeie are o porție mai mică, de 2.7 litri pe zi, exceptând cazul în care este însărcinată.  Şi intervin recomandările medicului.

Apa se găsește și în alimente

apa

Atenție, însă, aceste recomandări se referă la întreg consumul de lichide într-o zi. Includ, deci,  toate fluidele care conțin apă, dar și legumele ori fructele bogate în aceasta, nu doar paharele cu ”apă simplă”. Practic, s-ar putea să nu fii nevoit să bei la fel de multă apă într-o zi dacă tocmai ai consumat o porție generoasă de pepene sau ai mâncat o salată la prânz care includea roșii, castraveți și multe frunze de salată.

Pentru copii, lucrurile sunt diferite, dar și aici avem reguli de consum în funcție de vârstă, sex și masă corporală. Învață-ți copiii să bea apă ori de câte ori le este sete. Ţine-i departe de sucurile carbogazoase, dar şi de fresh-uri – nimic altceva decât bombe calorice.

Dacă lucrezi în condiții grele sau ai de-a face cu temperaturi extreme, trebuie să crești consumul de apă. Corpul tău va avea nevoie de o cantitate mai mare de lichide ca să te țină hidratat.  Regula se aplică și iarna, iar lucrurile trebuie să treacă la alt nivel dacă îți este rău. Dacă ai febră, vărsături sau orice neplăcere cu stomacul, ar trebui să bei mai multă apă decât de obicei. Evident, nu trebuie să faci asta dacă suferi de o problemă renală, dar sper că te-ai consultat deja cu un medic în această privință.

Cu ce lichide te poți hidrata?

apa

Sigur ai auzit cel puțin o dată în viață spotul în care ți se spune că trebuie să consumi doi litri de lichide pe zi. Ai auzit la fel de sigur și gluma neinspirată făcută de unii care s-au gândit că berea conține apă, deci este suficient să se ”împrietenească” cu un PET de doi litri.  Evident, nu acesta este răspunsul.

Oricât de mult ai avea impresia că te răcorești dacă bei un suc carbogazos sau o bere fix cât trebuie de rece, lucrurile nu stau chiar așa. În primul rând, sucurile din comerț conțin zahăr sau îndulcitori, iar acestea nu hidratează pe atât de mult pe cât o face apa simplă. Totodată dacă bei ceai sau cafea, ambele conțin cafeină, un diuretic. Va trebui să consumi şi mai multă apă după, altfel, băutura respectivă te va face să elimini lichide.

Oricât de plăcută ar fi o bere rece într-o seară caldă de vară, nu te va hidrata, ci te va deshidrata. Medicii recomandă să limitezi consumul de alcool.  Şi să bei un pahar de apă pentru fiecare pahar de alcool. Nu de alta, dar deshidratarea este unul dintre motivele pentru care te simți groaznic dimineaţa, după o seară petrecută la bere cu prietenii tăi.

Tot hidratare îți promit și băuturile pentru sportivi. Da, conțin apă, minerale și electroliți. Să fii atent, însă, la conținutul de sare și de zahăr al acestora, deoarece s-ar putea să-ți dea dieta peste cap. Respectivele băuturi sunt bune dacă urmează să faci sport în ziua în care le bei sau dacă le consumi în timp ce alergi sau pedalezi de zor. Însă nu și dacă singurul tip de sport pe care îl practici este aruncatul cu privirea din mașină.

La ce îți folosește apa?

apa

Organismul tău va fi tentat să îngroașe rezervele de țesut adipos atunci când este deshidratat. Este unul dintre mecanismele de siguranță pe care le-a dezvoltat în procesul de evoluție a speciei noastre. Apa reglează temperatura corporală,  protejează ţesuturile şi încheieturile şi contribuie la eliminarea toxinelor.

Cel mai mare organ al nostru este pielea, iar fără suficientă apă, epiderma va avea de suferit. Apropo, apa nu are calorii, adică nu îngrașă, deci poți să bei câtă vrei.  Șansele să consumi prea mult sunt minime, dar știi deja asta pentru că îți va da corpul suficiente semnale în momentul în care …eşti plin.

În cel mai rău caz, ți se face rău dacă te apuci să consumi mai mulți litri de apă în câteva minute. Simptomele unui consum prea mare de apă includ dureri de cap, greață, stări vomitive, confuzie, spasme musculare, crampe, o slăbiciune generală și iritabilitate.

Aşadar, dacă bei prea multă sau prea puțină apă, ți se face rău. Vestea bună este că până să ajungi acolo, îți va fi oricum sete. Deci…scapi de toate necazurile cu un pahar sau două de apă.

Cum poți slăbi dacă bei mai multă apă?

apa

Consumul de apă accelerează temporar metabolismul cu până la 30% față de normal. Vei putea să îți menții greutatea mai ușor sau chiar să slăbești, dacă vei bea cu o jumătate de litru de apă mai mult ca de obicei. Iar un pahar consumat cu o jumătate de oră înainte de masă îți va limita apetitul. Te vei sătura mai repede.

Evident, nu poți să trăiești doar cu apă și nici să înlocuiești o masă.  Însă, un pahar de apă după ce mănânci, ori alte pahare între mese îți vor face mai mult bine decât crezi. În special dacă felurile sau alimentele au fost sărate.

Ce trebuie să reții de aici este că s-ar putea să fii printre adulții care nu consumă suficientă apă în fiecare zi. Or…asta implică atât stări neplăcute, cât și favorizarea creșterii țesutului adipos. În detaliu, dacă nu bei suficientă apă, vei suferi schimbări ale dispoziției, stări de confuzie şi constipație. Vei favoriza formarea de pietre la nivelul rinichilor, dureri de cap și chiar supraîncălzirea organismului.