Află stilul care se potriveşte locuinţei tale

Revistele şi siteurile despre design interior ne vorbesc de minimalism, boho chic, Frech Provincial, Art Deco, modernism şi multe altele. Ai citit despre ele, ştii cam cu ce se mănâncă, dar de când te-ai apucat să îţi regândeşti locuinţa te tot întrebi ce stil ţi s-ar potrivi ţie mai bine. Într-un fel sau altul, toate ţi se par interesante, crezi că ar da bine în casa ta şi îţi poţi imagina cu uşurinţă să trăiesti într-o atmosferă elegantă, unitară şi bine gândită. Fiecare stil are frumuseţea, caracterul său unic şi fiecare are adepţii săi. Întrebarea vitală este ce stil ţi se potriveşte ţie cel mai bine.

Inspiră-te şi documentează-te

Pentru a afla ce ţi se potriveşte, mai întâi trebuie să vezi şi să analizezi diferitele stiluri, elemente şi chiar obiecte în sine. Răsfoieşte bine revistele dedicate designului interior, caută diverse siteuri de renume şi de încredere, uită-te prin cataloagele firmelor de mobilier şi fi atent în jur. S-ar putea ca inspiraţia să nu vină neapărat din cărţi, cataloage şi reviste, ci din barul preferat sau din noul restaurant deschis la colţ. Observă cu atenţie diverse amenajări şi gândeşte-te cum te-ai simţi să locuieşti acolo. Poate că per ansamblu nu te atrage un anumit stil, dar preferi multe elemente ce predomină în amenajările văzute. Orice obiect, oricât de mic, îţi poate da indicii despre ce ţi se potriveşte, despre ce culori ai vrea să vezi zi de zi şi despre ce obiecte ai vrea să te înconjoare.

Nu impune limite false

stilul care se potriveşte locuinţei tale

Acum mulţi ani se încuraja mult puritatea stilului şi respectarea unor reguli destul de rigide pentru a obţine amenajări echilibrate, însă în ultimul timp, designerii de top au ajuns la concluzia ca mulţi clienţi nu se identifică 100% doar cu un stil. Aşa au început să apară interioare minimaliste, cu un accent preluat din cultura japoneză sau amenajări de inspiraţie barocă, cu câteva piese extrem de moderne. Nu îţi impune limite şi nu te chinui prea tare să respecţi la sânge un anumit stil. Dacă eşti un individ ordonat care pune accent pe funcţiune, poate că într-adevăr stilul minimalist sau cel contemporan te caracterizează, dar nu te sfii să adaugi şi alte elemente care îţi plac, dar care poate nu respectă regulile stilului ales.

Descrie-te şi prioritizează

Atunci când începi să îţi reamenajezi sau decorezi locuinţa, primul lucru după care trebuie să te ghidezi este chiar personalitatea ta şi priorităţile tale, de toate felurile. Ce stil de viaţă ai? Cât timp petreci acasă şi ce camere ţi se par mai importante? Iţi place să joci rolul de gazdă? Ce sumă eşti dispus să investeşti? Trebuie să îţi lămureşti toate aceste întrebări pentru a putea porni pe drumul cel bun. Rezultatul trebuie să fie unul pe placul tău, care să funcţioneze corect, să îţi cuprindă hobbyurile şi să nu îţi asasineze portofelul. Alege stilul care te atrage cel mai tare şi care ţi se pare că se potriveşte mai bine cu stilul tău de viaţă şi alege piese de mobilier şi elemente decorative care să se integreze, dar care să respecte nevoile şi gusturile tale. Evită obiectele care ar arăta bine dar de care nu ai nevoie sau care nu îţi plac. Dacă de exemplu nu eşti genul care să bea şi nu prea-ţi place să chemi toată hoarda de prieteni la tine, poate că nu ai nevoie de un bar din lemn masiv, doar pentru că ar da bine cu un interior clasic.

Scopul oricărei amenajări de succes este să îşi facă utilizatorii fericiţi, iar dacă tu nu eşti încântat de ce ai reuşit să realizezi, ea nu şi-a atins scopul. Degeaba interiorul tău este gândit după ultimele trenduri dacă ţi se pare greu de îngrijit şi nu te face să te simţi ca acasă. Poate este destul de greu să îţi descoperi stilul, dar odată ce ai trecut de acest pas restul gesturilor vor veni mai natural iar rezultatul va fi unul spectaculos.