Minimalismul în locuinţa masculină

Cuvântul “minimalism” este pe buzele tuturor de ani buni, însă acest concept nu este nou pentru arhitecţi şi pentru designeri. Conceptul a apărut în secolul XX, ca alternativă şi ca răspuns la decoraţia excesivă a curentelor precedente. Minimalismul întruchipează simplitatea şi elimină tot ce nu este necesar, cu accentul pe funcţiune şi pe puritatea spaţiului. Un ideal masculin, nu?

Scopul conceptului de faţă, devenit unul dintre cele mai în vogă trenduri, nu este să dea naştere unor interioare reci şi plictisitoare, ci dimpotrivă. Pornind de la ideea de “less is more”, acest curent îşi doreşte să elibereze locuinţa de aglomeraţia inutilă, să pună în valoare fiecare piesă de mobilier şi fiecare spaţiu, prin simplitate şi puritate.

minimalismul

Locuinţa minimalistă te scapă de lucrurile inutile

Dacă îţi doreşti un interior minimalist, primul pas este să triezi toate lucrurile din locuinţă şi să arunci tot ce este inutil, expirat, fără scop şi care îţi încarcă inutil spaţiul. Ştii maldărele de facturi de acum trei ani din hol? Aruncă-le! Sau vazele alea mici şi urâte, care adună praf într-un colţ? Scapă de ele! Dacă vrei să fii şi mai proactiv, intră prin dulap sau prin dressing şi aruncă sau donează tot ce nu mai porţi, fă ordine în sertare şi triază conţinutul. Ideea de bază este că, dacă ceva nu îţi mai trebuie, e stricat sau pur şi simplu ocupă spaţiul degeaba, deci nu ar trebui să mai rămână în casa ta.

minimalismul

Simplifică-ţi nevoile

Dacă ai trecut de triere şi de ordine, nu înlocui obiectele aruncate cu altele la fel de inutile. Încearcă, în schimbi, să-ţi simplifici şi să-ţi eficientizezi stilul de viaţă. Sigur nu ai nevoie de mii de vaze şi văzuţe, de curăţătoare pentru legume, de coşuri sau de bibelouri pe care să se adune praful. Dacă un lucru nu are un scop bine definit şi poţi trăi şi fără el, atunci nu îţi este necesar şi mai bine îl laşi la magazin. Lasă mai mult spaţiu pentru tine, nu pentru obiectele tale.

Pasteluri fresh

Atunci când vorbim despre un interior minimalist, ne vine automat în minte o cameră cu pereţi albi, dar nu trebuie să fie aşa, mai ales dacă nu-ţi place albul sau dacă simţi nevoia de ceva diversitate. Pentru minimalism în locuinţa masculină, poţi alege nuanţe de bej sau de ocru, nuanţe temperate de gri şi de verde sau chiar un albastru-pastel. Evită culorile stridente, pentru că ele pot domina spaţiul şi îl pot încărca vizual, iar scopul este să obţi un aspect aerisit, simplu şi elegant.

minimalismul

Calitate, nu cantitate

Nu încărca locuinţa cu piese inutile de mobilier, ci alege câteva lucruri indispensabile, de calitate, cu un design care să reziste în timp. Renunţă la elementele prea complicate, cu detalii întortocheate, care sunt şi mai greu de asortat, şi optează pentru lucruri cu linii curate, din materiale de foarte bună calitate. În locul unui candelabru cu design complex, alege corpuri de iluminat simple, din materiale interesante, care să devină adevărate accente vizuale. Chiar şi atunci când vine vorba de obiectele decorative, e bine să te limitezi la câteva piese elegante şi să te fereşti de chestiile ieftine şi trendy, care în câteva luni vor strânge praf într-un colţ.

Joacă-te cu texturile

Dacă îţi doreşti un interior minimalist, dar îţi este teamă că rezultatul va fi plicticos, frigid şi platonic, poţi alege să creezi o atmosferă interesantă cu ajutorul mai multor texturi diferite, în aceleaşi nuanţe. Tăblia patului poate fi capitonată cu piele, noptierele pot fi din lemn, cuvertura poate fi împletită, iar corpurile de iluminat pot fi din metal. Rezultatul poate părea haotic, dar toate vor avea aceeaşi nuanţă, sau nuanţe cât se poate de apropiate, însă efectul va fi unul elegant şi studiat, iar diferenţele de textură vor oferi un aer deosebit spaţiului tău.

Acest curent, care a trecut deja din lumea designului interior şi care a prins rădăcini ferme în lifestyle, propune să ne simplificăm viaţa şi să scăpăm de tot ceea ce este inutil din jurul nostru, de la obiectele cu care ne încărcăm casa degeaba, până la activităţiile care ne consumă timp şi care nu ne ajută cu nimic. Nu trebuie să îmbrăţişezi complet acest stil pentru a te putea bucura de beneficiile sale, ci poţi începe prin a face ordine prin casă şi prin a te gândi mai bine, mai temeinic şi de mai multe ori, atunci când cumperi ceva pentru căminul tău.