Întrebări esenţiale înainte de a începe reamenajarea locuinţei

Cumpărarea unui apartament sau a unei case este un pas extrem de important în viaţa şi poate ca va fi şi cel mai costisitor şi stresant lucru pe care il faci. Dacă ai trecut deja de etapa cumpărării, urmatoarea mişcare firească este să te apuci de amenajarea şi poate chiar de renovarea noii locuinţe, puţini fiind cei care aleg să îşi cumpere ceva de-a gata. Având în vedere că vei începe un proces costisitor şi complicat, înainte de a porni, e de preferat să îţi gândeşti bine paşii şi să îţi pui câteva întrebări care te vor ajuta să te decizi şi să te descurci mai uşor pe parcurs.

Ce buget eşti dispus să aloci?

reamenajarea locuintei

Am început fix cu cea mai dură întrebare pentru că ea va fi cea care va da tonul la toată operaţiunea. E musai să îţi gandeşti încă de la început un buget în care să integrezi totul. Bineînţeles, există şanse să mai apară tot felul de costuri, însă dacă ştii cam care e suma maximă vei reuşi mai bine să gestionezi banii şi ce compromisuri va fi nevoie să faci. În funcţie de această sumă, te vei putea decide ce şi cât mobilier vei cumpăra, ce finisaje vei alege şi va trebui să ştii de unde să tai. Trebuie să iei în calcul şi faptul că s-ar putea să nu îţi poţi folosi locuinţa pe durata lucrărilor şi va trebui să incluzi o posibilă chirie. Sau parintii, da!

Ce încăperi vrei să reamenjezi?

Dacă ai cumpărat un apartament sau o casă care a mai avut proprietari, s-ar putea să ai noroc şi unele dintre încăperi să nu aibă nevoie decât de o zugraveală proaspătă sau chiar de nimic. Poate baia a fost refăcută cu puţin timp înainte şi totul e ca nou. Acest lucru te poate scuti de o sumă considerabilă şi poate grăbi lucrările. Dacă vrei să o iei mai uşor şi să reamenajezi camerele pe rând, trebuie să te gândeşti cum va afecta acest lucru funcţionalitatea şi aspectul locuinţei.

Ce planuri ai pentru viitor?

amenajarea locuintei

Îţi doreşti să te stabileşti în această locuinţă? Prevezi că s-ar putea să o vinzi în câţiva ani? Vrei să-ţi întemeiezi o familie? Deşi poate părea stupid, aceste întrebări sunt extrem de importante pentru tine ca proprietar. Dacă nu te vezi locuind acolo zeci de ani, poate că nu ar trebui să începi să spargi pereţi sau să personalizezi complet fiecare spaţiu, cheltuind sume colosale. Dacă simţi că ai vrea o familie şi locuinţa actuală ar putea să fie “ the one”, gândeşte-te cum ai putea acomoda pe viitor şi alte persoane.

Ce stil vrei să abordezi?

reamenajarea locuintei

În general, noii proprietari se apucă de lucrări fără a se gândi la rezultatul final, sperând că întrebările se vor lămuri de la sine pe parcurs. E păcat că după atâţia bani investiţi şi atât de mult timp pierdut să te trezeşti cu niste spaţii care nu îţi plac şi în care nu te simţi ca acasă. Alocând doar câteva ore acestei întrebări, vei realiza ce îţi doreşti, ce îţi place şi ce stil ţi se potriveşte. Mediul on-line e plin de amenajări care te vor putea inspira şi ajuta să îţi descoperi stilul. Poate minimalism, că tot se poartă. Sau ceva mai clasic sau, de ce nu, mai art deco. Ține doar de tine.

Ce culori se potrivesc?

Dacă ai deja o bănuială cam ce stil ai vrea să abordezi, trebuie să treci la culori. Dacă ai camere mai mici sau nu foarte luminoase, te sfătuiesc să te fereşti de culorile închise sau stridente pentru că vor sufoca spaţiul. Pentru camerele mari şi generos iluminate, poţi alege orice culoare îţi doreşti sau poţi face combinaţii. Totuşi, ai grijă să alegi culorile în legatură cu funcţiunea fiecărui spaţiu pentru a obţine atmosfera necesară. Dacă nu vrei să rişti si vrei un look cât mai minimalist, poţi opta oricând şi oriunde pentru alb, putând să adaugi accente cu ajutorul accesoriilor.

Ce materiale te atrag?

Fie că ne referim la podele, pereţi, obiecte de mobilier sau corpuri de iluminat, trebuie să te hotărăşti mai de la început ce îţi place şi cum ai putea combina aceste materiale. Poate vrei să obţii o atmosferă caldă şi inspirată de natură, soluţia ideală fiind lemnul, pentru podea sau chiar prin placarea unui perete. Sau poate preferi stilul minimalist şi curat iar atunci va trebui să te reorientezi spre beton aparent sau piatră.

Dacă îţi vei face încă de la început un mic plan de acţiune, cu câteva idei pe care vrei să le urmezi, îţi vei uşura mult munca, vei scuti bani şi timp iar rezultatul va fi unul interesant şi pe placul tău. Cu puţină documentare şi câteva decizii bine luate, îţi va rezulta o locuinţă cu aer personal, perfectă pentru stilul tău de viaţa şi personalitatea ta şi vei reuşi mai uşor să controlezi bugetul.