Cele mai bune filme de care nu ai auzit (probabil)

Raportul dintre filme proaste și filme bune e disproporționat. Suntem absolut bombardați de filme proaste, din toate direcțiile. Pe vremuri, nefiind atât de multe filme la care aveam acces, era mult mai simplu să faci diferența dintre un film bun și unul prost, dinainte să îl vezi. Coperțile casetelor video cu filme proaste erau evidente. Parcă nu încercau să te păcălească. Aveai încerdere într-o copertă.

Acum, când filmele sunt transformate în “content” de către oameni care vor să vândă, mai mult decât orice, e din ce în ce mai dificil să îți dai seama dacă e bun sau e prost filmul. Să nu pomenesc despre posterele care seamănă între ele. Este aproape imposibil să alegi ce să vezi.

Hai să-ți recomand niște filme foarte bune, dar mai puțin populare. Nu știu unde sunt disponibile, dar te descurci tu să le cauți.

44 Inch Chest este primul din lista mea de astăzi. Este un film cu actorie foarte bună, cu unul dintre actorii mei preferați în rolul principal – Ray Winstone, însoțit de prietenii săi, Ian McShane, John Hurt, Tom Wilkinson, Stephen Dillane. Sună bine distribuția, nu? Filmul spune povestea unui dealer auto care descoperă că soția lui îl înșală, are un breakdown mental și emoțional și prietenii lui îl consolează și îl sfătuiesc să se răzbune pe amantul care, bineînțeles, este mult mai tânăr decât el. Un film bun, destul de plin de testosteron, dar foarte profund, după părerea mea, pe care vi-l recomand.

Michael Haneke este un maestru Austrian al cinemaului. În sensul că este din Austria, dar el este considerat un maestru al filmului în toată lumea. El a făcut filmul Funny Games în 1997, cu care a făcut valuri prin festivalurile de film. Aparent, regizorul ar fi vrut ca povestea din film să aibă loc în Statele Unite ale Americii, dar din motive politice, nu a putut să facă asta, așa că a rămas în Austria. Remake-ul a venit peste zece ani sub forma unui film în limba engleză, cu Naomi Watts, Tim Roth și Michael Pitt. Exact același scenariu și același decor. Doar că, în sfârșit, povestea are loc în Statele Unite. Și povestea sună în felul următor: un cuplu de bogătani este torturat de doi tineri sadici care nu par să aibă vreun scop, altul decât să se distreze. În profunzime, filmul vorbește despre firea umană și natura ei violentă. Vă recomand să vedeți amândouă variantele filmului, poate o să vi se deschidă apetitul pentru mai multe filme europene.

Mustang este încă un film multi premiat și selecționat în toate festivalurile de film, inclusiv la Cannes și nominalizat la oscar în 2016. 

Este un soi de bildungsroman, dacă mai țineți minte ce înseamnă asta, despre cinci fete de la un orfelinat și rigorile prin care sunt obligate să treacă. Este o poveste despre prietenie, unitate, diferențele dintre oameni și, în cele din urmă, despre iubirea dintre oameni. Știți genul acela de filme pe care după ce le vedeți, simțiți nevoia să povestiți cuiva despre ele? Exact așa este Mustang, așa că vă recomand să îl căutați și să îl vedeți.

My Summer of Love, Ida și Cold War

Am pus trei titluri deoarece toate cele trei filme sunt făcute de regizorul polonez Pawel Pawlikovski și toate trei sunt superbe. My Summer of Love este singurul color din cele trei, deși este cel mai vechi. Mă rog, asta dacă 2004 înseamnă vechi. Toate trei sunt filme despre frumusețe și iubire, toate trei au o imagine superbă și, mai important, toate spun povești memorabile.

Dark City este încă o distopie. Cred că a 1984-a distopie pe care v-o recomand. O să îmi dau un premiu pentru aluzia fină pe care tocmai am făcut-o. Oamenii cărora le place să eticheteze lucrurile au numit filmul SF neo-noir. Eu nu știu neapărat ce ar trebui să însemne asta, dar filmul este foarte bun, cu adevărat captivant. Fanii genului SF este posibil să îl fi văzut, deoarece noi, ăștia, le vedem pe mai toate. Filmul spune povestea unui amnezic care se trezește acuzat pe nedrept de o crimă. El încearcă să își spele numele în timp ce e urmărit de poliție și de un grup misterios numit “Străinii”. SF-ul este scris și regizat de Alex Proyas, pe care îl știți de la “Corbul”, celebrul film cu Brandon Lee sau de la mai recentul I, Robot.

Mai am și alte recomandări de filme bune, le poți vedea în clipul de mai jos: