Work from home: cum se schimbă piața muncii după pandemie

Ne-am adaptat mai mult sau mai puțin ușor să lucrăm de acasă, iar unii dintre noi încep deja să revină la biroul tradițional pe măsură ce restricțiile de circulație sunt relaxate. Cu toate acestea, multe joburi actuale vor deveni permanent locuri de muncă de tipul “work from home”, iar acest lucru va avea un impact major asupra economiei.

Pandemia de coronavirus a arătat multor firme că angajații își pot îndeplini bine sarcinile de lucru chiar și atunci când lucrează de acasă, fără ca productivitatea să aibă de suferit. Pe plan local, retailer-ul online eMAG a anunțat că în mod sigur o parte dintre angajați vor lucra permanent de acasă și după pandemie, în timp ce pe plan internațional numeroase corporații, inclusiv Facebook sau Twitter, au anunțat deja măsuri similare.

Această schimbare de atitudine va aduce o serie de schimbări pe care este bine să le înțelegi, pentru că multe dintre ele pot fi în favoarea ta dacă îți joci cărțile așa cum trebuie. Nu, nu mă refer că vei putea trage un pui de somn la prânz dacă lucrezi de acasă, ci că vor apărea noi oportunități de a-ți dezvolta cariera și, implicit, de a câștiga mai mulți bani.

Poți lucra de acasă pentru orice companie din lume

Creșterea ofertei de locuri de muncă remote înseamnă că vei putea să aplici pentru un anumit job fără să mai conteze în ce parte a globului trăiești, întrucât dispare necesitatea de a te reloca în localitatea în care firma respectivă are sediul.

Practic, pentru astfel de joburi, principalul criteriu de selecție va fi reprezentat de ce știi să faci, fără să mai conteze unde ești. Dacă ești bun în domeniul tău de activitate, asta înseamnă că va fi mai ușor să-ți găsești un loc de muncă.

În schimb, dacă în prezent ești mediocru, este posibil să ai un job bun dacă firma nu găsește alternative mai bune în localitatea în care își desfășoară activitatea. Pe măsură ce joburile devin remote, vei descoperi o concurență puternică din partea unor profesioniști care locuiesc în alte zone ale țării sau ale globului.

Prin urmare, competitivitatea pe piața muncii va crește, iar tu va trebui să ridici miza și să aprofundezi mai bine domeniul tău de activitate pentru a rămâne relevant pe piața muncii. Sfatul meu este să te dezvolți cât mai mult în domeniul tău de activitate.

Pe plan intern, această schimbare va fi mai ales în avantajul persoanelor care locuiesc în afara marilor orașe ale țării. Dacă ești bun, îți vei găsi mai ușor un loc de muncă, fără să mai conteze că locuiești în Urziceni, Roman sau cine știe ce comună dintr-un județ oarecare al României.

Multe joburi “offline” vor dispărea

Pe de altă parte, există preconcepția că, după pandemie, joburile care se desfășoară în mediul offline vor reveni la normal. Spun preconcepție deoarece creșterea numărului de joburi remote va afecta inevitabil și industrii care aparent nu au legătură cu mediul online. Uite doar două exemple:

  • industria transporturilor: pe termen lung, întâlnirile de afaceri vor scădea, pentru că multe firme descoperă avantajele conferințelor online prin diverse platforme dedicate. Implicit, asta înseamnă mai puține călătorii business, cele care aduc și cele mai mari profituri pentru companiile aeriene, dar și pentru transportatorii tereștri. Implicit, o reducere a veniturilor poate însemna reducerea numărului de zboruri și, implicit, o serie de concedieri în domeniu.
  • industria HORECA: industria hotelurilor, restaurantelor și cafenelelor va fi de asemenea afectată printr-o scădere a numărului clienți din același motiv specificat mai sus, ceea ce poate avea efecte negative asupra angajaților.

În cadrul comunităților locale, gândește-te că persoanele care vor lucra permanent de acasă vor avea tendința de a reduce cheltuielile mici, dar frecvente, efectuate în oraș (o bere cu colegii la final de program, o cafea de la tonomat) sau chiar și cu cumpărarea de haine (ai nevoie de mai puține haine “de stradă” dacă lucrezi de acasă, nu-i așa?). În plus, aceste persoane nu vor mai utiliza atât de frecvent servicii de ride-hailing sau de închirieri de mașini, chiar dacă pe termen scurt cererea este în creștere din cauza temerilor legate de coronavirus.

Concluzie: învață, învață, învață!

În contextul în care piața muncii va traversa o perioadă de schimbări majore în perioada următoare, este esențial să înțelegi care vor fi domeniile care vor avea căutare în continuare și cum se va schimba munca în general.

Încearcă să intuiești cum se va schimba actualul tău loc de muncă și învață cât mai multe lucruri noi care vor fi utile în viitor. În acest fel, vei fi pregătit pentru “noua ordine mondială” și vei evita să intri în segmentul celor care spun că “mi-am pierdut locul de muncă pentru că oamenii nu mai vin la hotel” sau “mi-am pierdut locul de muncă pentru că m-au înlocuit cu un robot software”. Nu, într-o astfel de situație îți vei pierde locul de muncă pentru că nu te-ai adaptat.