VIDEO: Ce sunt injectoarele și cum funcționează?

injectoarele

Injectoarele sunt o piesă esențială a oricărui motor modern. Dacă în trecut aveam carburație sau injecție mecanică, toate autovehiculele oferite în prezent pe piață sunt cu injecție electronică. Dacă nu sunt mașini electrice, caz în care tehnologia despre care vorbim aici este demodată.

Injecția electronică este un proces complex, pentru că depinde de numeroși factori. Nu mai contează acum doar cât de tare apeși pedala de accelerație, ci și temperatura exterioară, temperatura motorului și turația acestuia. Evident, cele de mai sus sunt doar câțiva dintre factorii care sunt luați în calcul de unitatea de control a motorului la comandarea fiecărei injecții de carburant în camera de combustie.

În prezent, există modele care au motoare cu injecție directă de carburant, adică injectorul livrează o cantitate precisă de benzină sau motorină direct în camera de combustie, precum și modele cu injecție indirectă de carburant, care furnizează ”esența rafinată de dinozaur” în portul de admisie. Mai nou, avem și motoare care fac ambele lucruri. Îmbinarea celor două soluții are rolul de a elimina din dezavantajele fiecăreia pentru a obține mai multă putere și eficiență maximă pentru fiecare strop de carburant.

Injectoarele mașinii tale nu au nevoie de întreținere, însă pot fi reparate la ateliere specializate dacă se defectează. Sigur, depinde și de noroc dacă ești într-o situație în care mai pot fi reparate sau curățate, după caz, dar nu trebuie nici exclusă înlocuirea acestora cu totul. Fără injectoare, motorul tău nu primește carburant, deci nu va porni și va fi în imposibilitate de funcționare în cazul în care defectul survine în mers. Însă, dacă injectoarele nu sunt suficient de curate sau funcționează cu întreruperi, cam așa va merge și motorul tău. Dacă ai o asemenea neplăcere, s-ar putea să fii teribil de norocos și să fie doar o problemă de cablaj, care se poate rezolva cu câteva zeci de lei la un mecanic independent.

Acestea fiind spuse, te invit să urmărești materialul de mai jos. Enjoy!