Video – Star Wars: Jedi Fallen Order – Review

Cu toții știm că de când Electronic Arts a preluat liciența de la Disney pentru Star Wars, compania nu prea a făcut multe jocuri sub egida asta. În afară de Battlefront 1 și 2… nu prea îmi amintesc altele. Și să nu intrăm din nou în discuția despre Battlefront 2. Astăzi ne concentrăm doar pe jocul celor de la Respawn Entertainment, dezvoltatorii din spatele seriei excelente Titanfall. 

Ce pot spune din start este că Jedi Fallen Order este un joc bun. Aș fi înclinat să spun foarte bun, dar se putea mult, mult mai bine. Nu vreau să dau impresia că lovesc în joc sau in studiourile responsabile de el, ci mă axez doar pe experiența mea cu el.

În primul rând, cap-coadă mi-a adus aminte de God of War. De la stilul încet și cântărit de bătaie, până la faptul că trebuie să revii pe aceleași cărări străbătute ca să progresezi. Adică te duci într-un loc, găsești o putere, cu ea deblochezi o cale pe care nu ai putut să o accesezi înainte, apoi acolo găsești altă putere ca să deblochezi altă cale și așa mai departe.

Grafica jocului este foarte bună. Nimic de reproșat aici, mai ales că echipa care s-a ocupat de environment sau priveliștile jocului a dat dovadă de un talent masiv. Fiecare locație nouă pe care o întâlnești arată diferit față de cealaltă și asta conferă un aer estetic proaspăt de fiecare dată când te duci spre o misiune nouă.

Image result for jedi fallen order

Povestea jocului, de asemenea este foarte bine pusă la punct. Mi-au plăcut din start cum stau lucrurile în Fallen Order și asta nu s-a schimbat nici când l-am terminat. Toate elementele dragi fanilor Star Wars se regăsesc aici și chiar a fost o delectare din punctul ăsta de vedere.

Gameplay-ul este mai mult decât acceptabil, dar pentru mine aici se termină lauda. Deși mecanicile sunt și ele bine puse la punct, problema mea cu el e că putea fi mult, mult mai bun. Cât l-am jucat, nu am putut să nu observ foarte multe inconsistențe de gameplay sau scurtături forțate care mulau scenariul după voința demiurgului.

Una dintre cele mai mari nemulțumiri pe care le-am avut cu jocul a fost rata în care primeam puteri ca recompense. Undeva la fiecare 2 ore de joc, deblocam ceva nou ca să merg alte 2 ore și să deblochez ceva nou. În mod normal, formula asta este ceva obișnuit. Dar asta presupune ca recompensa să fie pe măsură. Pe când în Fallen Order, primeam ceva banal ca un Force Push sau Pull. Sau cea mai mare dezamăgire dintre toate, Double Jump, adică săritura dublă. Și asta nici măcar nu este o putere specifică pentru Jedi. O găsești în jocuri video din ’85 încoace.

Ritmul ăsta m-a defazat puțin și m-a făcut să strâmb din nas de nemulțumire, fiindcă se putea mult mai bine. Dar per total, jocul este o experiență foarte plăcută și nu știu un alt titlu să se aproprie ca design de God Of War. Deși asta nu îl face să se apropie de grandoarea lui.

Image result for jedi fallen order

Concluzia mea este că Star Wars Jedi Fallen Order merită jucat fără doar și poate. Mai ales pentru cei care nu au apucat să intre în pielea lui Kratos din GoW. Este o experiență bună care putea fi grozavă, dar presupun că pentru asta sunt urmările la titluri de genul acesta. Sper doar că va fi exista și Fallen Order II și că ritmul de progresie va fi mult mai bine pus la punct.