[VIDEO] Film: Jack Reacher: Never Go Back (2016)

Încă de la primele secvențe ale filmului am avut o stare de deja-vu și câteva minute m-am întrebat dacă nu cumva este vorba de un re-make ori a fost filmul atât de bun încât rulează din nou la cinema. M-am convins pe parcursul filmului că nu este vorba de dedublare, teleportare sau alt fenomen paranormal, iar explicația este simplă. Primele minute le știam de la cinema din trailer, iar restul filmului a fost un clișeu total.

Filmul „Never Go Back”, regizat de Edward Zwick, continuă povestea începută în 2012 de ex-maiorul Jack Reacher, interpretat de Tom Cruise. Deși retras din activitate, în timpul liber ex-maiorul se mai ocupă de câte un polițist corupt sau o gașcă de infractori. Așa ar face orice soldat ieșit la pensie, nu? Că practic de asta ieși la pensie, să îți faci meseria fără să mai primești ordine.

Așa cum spuneam, filmul este un clișeu de la primele secvențe până la ultima îmbrățișare înlăcrimată. Filmul respectă scenariul tipic filmului american de acțiune. Un soldat de elită se retrage, însă decide să se întoarcă pentru a restabili oridinea, deși este înconjurat de trei-patru bătăuși, acesta face o diversiune și îi nimicește, gloanțele îl ratează miraculos și evident, nu în ultimul rând, deduce mișcările adversarilor chiar înainte ca acesta să le facă. Să nu uităm de victima colaterală pe care din diferite motive este nevoit să o apere, și deși o avertizează asupra unui lucru, aceasta face exact invers. Și uite așa ajunge în mâinile dușmanului făcându-l pe erou șantajabil. Dacă ar fi să-l înlocuiești pe Tom Cruise cu Gerard Butler, să schimbi puțin datele problemei și alte două personaje, filmul nu ar fi cu mult diferit, poate rezultatul ar fi ceva mai bun. Ce vreau să spun, este că Tom Cruise nu te face să exclami „N-aș vedea pe altcineva în locul lui”, iar acțiunea cu siguranță nu te va ține cu sufletul la gură și nici nu va crea suspans.

În concluzie, mi s-a părut un film slab. Unul de consum, în nici un caz unul pe care trebuie neapărat să-l vezi. Dacă l-ai vizionat și ți-a plăcut, atunci nu pot decât să mă bucur că nu ai dat banii pe bilet degeaba, dacă nu…asta e. Data viitoare va fi mai bine.