VIDEO – Cum este taxa auto la alții? Studiu de caz

taxa auto

Taxa auto de la noi, în forma pe care am avut-o până în primăvară, nu era cea mai costisitoare din Europa. Știm asta pentru că ne-am uitat la vecinii noștri europeni și am văzut că se poate mult mai rău din acest punct de vedere. Veți spune că ei câștigă mai mulți bani decât noi, în medie, așa că își pot permite să plătească taxe mai mari. Așa este, dar nu obligă nimeni statul să-și adapteze legile pentru ca toată lumea să își permită un autoturism. Poate că aceste cuvinte îi vor supăra pe unii, dar asta e realitatea.

Mașina și permisul de conducere sunt un privilegiu, nu un drept, iar ambele costă mai mult decât își poate permite cineva cu salariul minim pe economie. În plus, deși este posibil fizic să cumperi o mașină dacă ai salariul minim, îți reamintim că nu este problema nimănui faptul că nu îți permiți să plătești și restul de cheltuieli pentru aceasta. 

Situația este tristă. Și te înțelegem că îți este greu. Dar nu poate fi modificată legislația întregii țări pentru ca oamenii cu cele mai mici salarii să își permită să dețină mașini. Mai ales când acele vehicule pot provoca pagube atât celor care le conduc, cât și celor din jur. Înainte să mă înjuri și mai tare la comentarii, pentru că ai impresia că generalizez gratuit, gândește-te că o mașină cumpărată cu 500 de euro nu mai este la “prima tinerețe” și că nu-i tocmai “la zi” cu normele de mediu și de siguranță pe care le respectă alte modele. Pe deasupra, ar trebui să recunoști faptul că poate nu mai funcționează la fel de bine ca în anii ‘80 sau ‘90, când a părăsit fabrica. Pentru asta este ITP-ul, nu taxa auto, veți spune. Așa este. Cu timpul, se vor “tria” și rablele de pe șosele, dar ne mai trebuie câțiva ani buni până atunci. Poate prea mulți, în care ne vom intoxica cu noxe, noi și copiii noștri. Asta-i problema.

Singura soluție gândită de guvernanți în ultimii zece ani? O taxă care și-a schimbat forma și numele și n-a făcut nimic bun pentru mediu. Următorul plan? Altă taxă, cam la fel, dar altfel. Promițător.

Am vorbit destul, e timpul să te las cu materialul nostru.