Video | Cât te costă să locuiești în Franța

În episodul de astăzi vorbim despre Franța, a șasea putere a lumii. Și ca orice idealist, mă gândesc automat cum ar fi să mă mut în capitala iubirii. Parisul se menține pe locul trei în topul celor mai vizitate orașe din lume, și în 2018. Anual, aproape 25 de milioane de oameni aleg să petreacă o vacanță aici.

Totuși, dincolo de imaginea idealului, întreținută de apelative precum “Orașul luminilor”, “Capitala modei” și așa mai departe, Parisul este departe de a fi perfect. Poate de aici și apariția bolii ce-i poartă numele. O afecțiune psihică, derivată din șocul cultural pe care îl au turiștii – asiaticii, mai ales – care constată că nu miroase a baghetă și Dior, la fiecare colț. Ci a urină și gunoi. Ori că Sena e departe de romantismul descris de agenții, iar unele călătorii cu metroul sunt adevărate aventuri, mai ales spre capetele de linie, seara tarziu. În plus, francezii sunt foarte scumpi la vorbă, mai ales când trebuie să folosească altă limbă decât cea națională. Așa că, ori înveți câteva cuvinte în franceză, ori exersezi datul din mâini. 

Dar să lăsăm critica la o parte și să vorbim despre ce ne interesează – cifrele. Cred că intuiești faptul că fiind vorba de o putere economică atât de mare și de un oraș atât de popular printre turiști, costurile sunt destul de ridicate. Și pentru cei patrioți, ori cei pentru care franceza este o limbă imposibil de învățat, m-am gândit să vă prezint drept bonus și costurile unui city-break. Evident, ele variază în funcție de scopul și durata călătoriei. Adică una este să mergi pe plimbare, să vizitezi două-trei locuri și alta este să faci turul muzeelor, galeriilor de artă, să dai o tură și pe la Disneyland și să mănânci doar la L’Abeille, Hugo & Co. și să te cazezi la Ritz sau Shangri La.

În fine. Hai să vedem cum stă treaba cu cheltuielile în Franța. Alors on danse!