În vizită prin Amsterdam

Amsterdam, capitala oficială a Olandei este este un oraș încărcat de istorie, dar care oferă și o mulțime de atracții turistice și o mare varietate de modalități de distracție. Orașul construit pe apă poate fi descris pe scurt după următoarele numere: aproximativ 2500 de case-vapor, 1285 de poduri și peste 160 de canale. Însă, spre deosebire de mirosul specific din Veneția, apa din canale este filtrată cam o dată la trei luni. 

Cu siguranță primul lucru care-ți atrage atenția odată ajuns în Amsterdam este arhitectura clădirilor. Fațadele drepte, colorate diferit, dar în perfectă armonie ce se înclină în față. Fațadele arată și sunt construite în acest fel datorită reglementărilor urbanistice. Mulțumită acestora, dar și respectului populației pentru istorie și frumos, chiar și clădirile noi sunt construite în armonie cu cele vechi și astfel nu există o degringoladă vizuală, cum există de exemplu la noi. Până la începutul secolului al XIX-lea, regulamentele de construcție civilă din Amsterdam impuneau în mod expres ca toate casele să fie construite cu o ușoară înclinație în față.

De ce au fațadele atât de înguste și cum a ajuns o casă să aibă o fațada lată cât o ușă? Răspunsul este cât se poate de simplu: taxele. Pentru locuințe, în Amsterdam, se plătește impozit strict pentru suprafața de pe sol. Nu e de mirare că locuitorii au găsit această soluție de a plăti un impozit cât mai mic pentru cât mai mult spațiu.

Un alt lucru pe care-l vei remarca imediat este numărul foarte mare de biciclete. Sunt peste tot! În fața fiecărui bar, în parcuri și la fiecare colț de stradă. Îți vine să crezi sau nu, Amsterdam este orașul cu mai multe biciclete decât locuitori. Mai exact, un milion de biciclete față de 800.000 de locuitori. Asta înseamnă 1,25 biciclete pe cap de locuitor. În plus, ele nu sunt folosite doar pentru deplasare, ci și pentru transportul diferitelor obiecte. Multe dintre aceste biciclete ajung fie pe fundul canalelor, aproximativ 25.000, de unde sunt pescuite anual peste 12.000, fie prin estul Europei și sunt vândute drept noi. 

Oricât aș încerca să-ți spun povești despre arhitectura superbă, despre lalele și biciclete, când vine vorba de Amsterdam gândul îți zboară inevitabil la Cartierul Roșu, la iarbă și la turism sexual. Și nu pot să te învinovățesc. Toată lumea asociază capitala Olandei cu aceste aspecte. Dar până să ajungem acolo, hai să vorbim un pic despre cum ajungi, unde te cazezi și care sunt locurile pe care ți le recomand. 

Biletul de avion, luat cu puțin timp înainte de plecare costă aproximativ 600 de lei și zborul durează cam trei ore. Însă, dacă-ți planifici vacanța din timp, șansele să găsești un bilet de avion mai ieftin sunt destul de mari. Eu îți recomand să vizitezi Amsterdamul vara, pentru că în restul anului vremea este extrem de capricioasă. 

La capitolul cazare ai o mulțime de posibilități. Dacă mă întrebi pe mine, prima opțiune ar fi Airbnb sau Zoku. Găsești o mulțime de locații extrem de interesante, unele chiar aproape de centru. O locație populară și extrem de interesantă în Amsterdam este Zoku, un soi de hub cu de toate. Practic este reinventată ideea de hotel. Un soi de hibrid între casă și birou, cu locuri de relaxare și de lucru. Locul oferă apartamente tip office, unde poți și lucra în cazul în care mergi în inters de serviciu, un loc comun pentru socializare, dar și o bucătărie. Prețul unui apartament începe de la 130 de euro și este din punctul meu de vedere cea mai bună alegere în cazul în care te-ai plictisit de hotelurile clasice. 

Totuși, dacă vrei să stai la hotel, ai o mulțime de variante, dar majortiatea sunt foarte scumpe. De exemplu, la NH Grand Hotel Krasnapolsky, un hotel foarte aproape de centru și de Cartierul Roșu, o noapte de cazare începe de la 200 de euro. Așa că, tot varianta AirBnb este cea mai bună alegere.

În vizită prin Amsterdam

Ce ai de vizitat? O mulțime de muzee, magazine cu tematici care mai de care mai interesante și tot felul de alte atracții. Cel mai popular loc de plimbare în Amsterdam este Piața Dam care este totodată și cel mai aglomerat loc din oraș. Reprezentativ este Palatul Regal, care deși nu mai aparține coroanei, tot găzduiește recepții și evenimente importante. Tot în Piața Dam îți mai recomand să vizitezi biserica în stil gotic Nieuwe Kerk. Tot aici găsești și celebrul Muzeu al Figurilor de Ceară Madame Tussauds la care este mereu coadă. Dacă vrei să dai nas în nas cu celebrități reproduse fidel îți recomand să o faci devreme. Imediat după prânz coada se formează de-a lungul unei străzi întregi. Pentru o pauză de shopping te poți opri la mall-ul Magna Plaza ude găsești în mare parte branduri de lux. O altă zonă de shopping, de data aceasta cu magazine stradale, este Nine Streets. Printre magazinele cu haine, suveniruri și baruri găsești și o mulțime de magazine cu grânzeturi care mai de care mai interesante. Trebuie neapărat să încerci măcar cinci-șase feluri de brânză!

Evident că, odată ajuns în Amsterdam trebuie să faci o plimbare cu barca pe unul dintre cele 160 de canale. Plimbări de acest gen au loc toată ziua și astfel ai ocazia să vezi orașul în ansamblu, să admiri priveliștea și să faci o mulțime de poze interesante. Poți alege o plimbare spontană ori poți merge la una dintre multele agenții care oferă tururi organizate. Acestea din urmă sunt ceva mai scumpe, dar oferă suport audio în mai multe limbi și sunt organizate ceva mai bine. O cursă de o oră costă 15 euro, în timp ce pentru o plimbare de două ore și jumătate, dar care include și o cină, trebuie să plătești 89 de euro. 

Mai pune pe lista lucrurilor de vizitat și satul Zaanse Schans. Situat în nordul capitalei, sătucul oferă o perspectivă perfectă asupra modului în care arăta trecutul industrial al Olandei, cu ale sale case tradiționale, mori de vânt, depozite și ateliere. Muzeul în aer liber cuprinde 600 de mori de vânt active. Prețul unei astfel de excursii este de 34,5 euro pentru un adult și 17,25 pentru un copil.

Dacă ajungi în Amsterdam, trebuie neapărat să vizitezi casa memorială Anne Frank. Turul de două ore te va plimba prin Amsterdamul din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, în timpul ocupației germane. Vei avea ocazia să afli povestea tinerei nevinovate devenită simbol al brutalității și suprimării, povestea jurnalului său dar și cum a ajuns faimoasă în toată lumea. Punctul de plecare este Muzeul de Istorie Evreiesc, iar de-a lungul turului vei avea ocazia să descoperi lucruri impresionante, dar și triste din acea perioadă. 

Adaugă pe listă și Muzeul Van Gogh, Muzeul Rembrandthuis, muzeul genților Tassenmuseum Hendrikje, dar și expoziția Ripley’s Believe it or Not!. De cea din urmă este imposibil să nu fi auzit, mai ales datorită emisiunilor care s-au difuzat o vreme și pe la noi. Aici sunt adunate tot felul de recorduri și ciudățenii care mai de care mai interesante. Expoziția o găsiți chiar în Piața Dam, iar foarte aproape găsești și un magazin cu suveniruri. Tot în Amsterdam găsești și un Muzeul Al Sexului, unul care prezintă istoria industriei sexuale din oraș, un muzeu al prezervativelor și multe alte astfel de ciudățenii. 

Despre Cartierul Roșu cred că ai auzit o mulțime de povești, deci nu este nevoie să intru prea mult în detalii. Este cea mai veche zonă din oraș, un fel de Centru Vechi din București, iar în centrul acestei zone regăim Biserica Kerk ce datează din anul 1300. Pe lângă vechime, biserica se distinge prin sunetul plăcut al clopotelor. 

Și când vine vorba de restaurante și baruri Amsterdamul este extrem de variat. În câteva zeci de metri găsești o mulțime de restaurante cu specific diferit. De la pizza, cartofi prăjiți, steak, burgeri, mâncare tradițională, restaurante doar cu produse pe bază de brânză, chinezești sau libaneze și așa mai departe. Primul restaurant la care am mâncat eu este Grizzly, unul cu specific american, deci cu burgeri și steak. Locul este destul de mic, dar cu mâncare foarte bună. Atmosfera a fost plăcută, caldă și prietenoasă, iar ospătarii au fost bucuroși să ne îndeplinească toate doleanțele. 

În vizită prin Amsterdam

Dacă vrei să mănânci mâncare gătită de un chef cu stele Michelin trebuie să faci un popas la Daalder, iar dacă vrei să încerci experiența unui restaurant care este premiat cu celebrul premiu, încercă Bolenius. Deși sunt ceva mai scumpe, preparatele și experiența merită încercate. Eu am avut ocazia să trec pe acolo în urmă cu mai mulți ani în prima mea vizită în Amsterdam și pot spune că a fost o experiență de neuitat. Am încercat la momentul respectiv langustine cu trufe și un sos dulce, iar la desert am încercat un Crème brûlée, adică o banală cremă de zahăr ars. Gustul, ah acel gust… a fost unic. Fără nici un fel de exagerare. N-aș ști să-ți spun exact cât m-a costat, dar știu sigur că aș fi mâncat în centru la un restaurant normal cel puțin trei mese. 

Recomandarea mea este să mergi după instinct, să te plimbi pe străduțe și să intrei în restaurantul care-ți atrage atenția. Instinctul este de cele mai multe ori cea mai bună alegere.