Vaccin pentru Coronavirus. Când va fi gata

Vaccin pentru Covid-19: cum se produce și cât de departe este?

Peste 20 de milioane de oameni s-au infectat cu virusul SARS-CoV-2 la nivel global, dintre care peste 700.000 au murit, iar peste 60.000 sunt în prezent în stare gravă. 

În România avem deja peste 60.000 de cazuri și ne apropiem încet, dar sigur, de pragul de 3.000 de decese. 

În contextul în care apariția unui medicament care să trateze boala Covid-19 este departe, iar numeroși oameni ignoră chiar și cele mai elementare norme de protecție, vaccinul pare în prezent singura soluție care ne poate scăpa de izolare și distanțare socială. 

În prezent, potrivit datelor oficiale raportate de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), 28 de vaccinuri sunt în stadiu de evaluare clinică și alte 139 de vaccinuri au ajuns în stadiul de evaluare preclinică. Înainte de a vedea care sunt vaccinurile cu cele mai mari șanse de reușită, este important să înțelegem câteva noțiuni de bază despre cum se dezvoltă un vaccin.

Etapele dezvoltării unui vaccin

În mod obișnuit, dezvoltarea unui vaccin durează aproximativ 5 ani. Comunitatea științifică își propune însă ca vaccinul pentru Covid-19 să fie gata în numai 18 luni, adică undeva la jumătatea anului 2021. Procesul este atât de lung pentru că este unul complex și implică numeroși factori pe care specialiștii trebuie să-i ia în calcul. 

Primul pas este reprezentat de testarea pre-clinică a vaccinului pe animale, urmată de testarea clinică pe oameni. Aici există trei faze distincte și toate iau în calcul siguranța vaccinului, adică eventualele efecte secundare ale vaccinului, precum și eficiența lui, adică cât de bine tratează 

sau previne boala. Prima fază este dedicată evaluării efectelor secundare ale vaccinului pe un grup mic de voluntari sănătoși. În principiu, specialiștii testează diverse doze pentru a ajunge la cel mai bun raport între eficiența vaccinului și siguranța sa.

În faza a doua, vaccinul este testat pe câteva sute de oameni de o varietate mai largă din punct de vedere al stării de sănătate și al vârstei, pentru a obține astfel rezultate mai concludente cu privire la eficiență și siguranță. A treia fază este cea mai lungă și presupune testarea vaccinului pe câteva mii de persoane în condiții “prielnice de dezvoltare” pentru boala pe care o tratează. Cu alte cuvinte, vaccinul este folosit preponderent pe persoane care au un grad ridicat de risc să fie infectate, cum ar fi cele care lucrează în birouri și uzine unde distanțarea socială este mai dificilă. Această fază durează de obicei circa un an, pentru că producătorul trebuie să evalueze posibilele efecte adverse inclusiv pe termen lung. 

În sfârșit, după a treia etapă urmează un proces lung de licențiere a vaccinului de către diverse agenții specializate. 

Vaccinuri cu potențial

Așa cum spuneam la început, în prezent există 139 de vaccinuri care au ajuns în stadiul de evaluare preclinică și 28 de vaccinuri în stadiu de evaluare clinică. Dintre acestea, doar 6 au ajuns deja în a treia fază clinică. 

Care dintre ele va fi vaccinul câștigător? Este prea devreme să anticipăm, însă în ultimele zile au apărut deja informații promițătoare despre unele dintre ele. 

 

  • Universitatea Oxford și AstraZeneca

 

Universitatea Oxford și AstraZeneca au ajuns în prezent în faza a treia a dezvoltării vaccinului, pe care l-au testat pe 1.077 de pacienți, iar rezultatele sunt încurajatoare: vaccinul a avut ca rezultat apariția de anticorpi și celule care luptă împotriva coronavirusului. Interesant este că vaccinul a fost dezvoltat pe baza unui virus care provoacă răceală comună la cimpanzei și modificat ulterior pentru a avea o serie de asemănări cu coronavirsul. 

Faza a treia presupune testarea vaccinului pe 2.000 de persoane sănătoase cu vârsta cuprinsă între 18-55 de ani. Vaccinul va fi administrat într-o singură doză.

Probabil ai auzit deja de Universitatea Oxford din Anglia. Între timp, AstraZeneca este o companie farmaceutică apărută în 1999 după fuziunea dintre suedezii de la Astra și britanicii de la Zeneca. Printre multe altele, AstraZeneca produce și Atacand, un medicament folosit frecvent în România pentru scăderea tensiunii, dar și Vimovo, un medicament care tratează artroza. 

Marea Britanie a semnat deja un acord pentru 100 de milioane de doze de vaccin de la AstraZeneca. 

 

  • Moderna și NIAID

 

La sfârșitul lunii iulie, Moderna și NIAID au început de asemenea fază a treia a testării unui vaccin pentru Covid-19, de data aceasta pe un “eșantion” format din 30.000 de persoane. Până în prezent, vaccinul dezvoltat de Moderna a produs anticorpi în primele teste efectuate pe oameni. În faza a treia, noul vaccin va fi administrat în două doze la o distanță de 28 de zile. 

Cine este totuși Moderna? O companie de biotehnologie fondată cu numai 10 ani în urmă care și-a propus să dezvolte medicamente și vaccinuri exclusiv pe bază de acid ribonucleic mesager (ARNm). Până acum, niciunul dintre medicamentele dezvoltate de Moderna pe baza ARNm nu a primit aprobare din partea autorităților americane. 

Chiar și așa, Moderna a devenit cea mai mare companie de biotehnologie când s-a listat la bursă în 2018, după ce a obținut fonduri de 600 de milioane de dolari pentru 8% dintre acțiuni, generând o evaluare de 7.5 miliarde de dolari. În prezent, capitalizarea a ajuns la peste 31 miliarde de dolari, în special după creșterile spectaculoase generate de munca la noul vaccin pentru Covid-19. 

În momentul începerii fazei a treia, Moderna a primit o finanțare de aproape 500 de milioane de dolari din partea Guvernului american, iar în 12 august SUA au anunțat că vor achiziționa 100 de milioane de doze din viitorul vaccin pentru 1.5 miliarde de dolari. 

În schimb, NIAID este acronimul american pentru Agenția Națională de Alergii și Boli Infecțioase din Statele Unite.

 

  • Trei vaccinuri chinezesti

 

Alte trei vaccinuri care au ajuns deja în faza a treia sunt dezvoltate de companii farmaceutice din China. O posibilă explicație este că aceste companii au început dezvoltarea unui vaccin mai devreme, întrucât Covid-19 a apărut inițial în China. Iată care sunt acestea:

Sinovac

Tot în luna iulie, Sinovac începe testele de faza a treia pentru un vaccin pentru Covid-19 pe un eșantion de aproximativ 8.900 de persoane. Vaccinul va fi administrat în două doze, câte una la 14 zile, iar participanții au fost împărțiți în două grupe: adulți (18-59 ani) și seniori (+60 ani). Obiectivul este ca reacțiile adverse să apară în cel mult un caz la 1.000 de participanți adulți și un caz la 500 de participanți seniori. 

Sinovac este o companie chineză fondată în 1999 care produce în prezent medicamente pentru hepatita A, hepatita B și diverse tipuri de gripă. 

Celelalte două vaccinuri chinezești sunt dezvoltate de Sinopharm, cunoscută oficial sub numele de Grupul Farmaceutic Național Chinez, în colaborare cu Institutul de Produse Biologice din Beijing și Institutul de Produse Biologice din Wuhan, adică exact din localitatea în care a izbucnit inițial pandemia. 

În cazul ambelor vaccinuri, testele pentru faza a treia au început la jumătatea lunii iulie și vor avea loc exclusiv în Emiratele Arabe Unite. În acest caz, vaccinul va fi administrat în două zile la distanță de 14 sau 21 de zile. “Eșantionul” de cercetare este de aproximativ 15.000 de voluntari, potrivit datelor transmise de autoritățile din Abu Dhabi. 

 

  • BioNTech şi Pfizer

 

Cel mai recent vaccin ajuns în faza a treia de testare este dezvoltat de BioNTech şi Pfizer. Faza a doua de testare a vaccinului s-a încheiat cu succes după ce a generat anticorpi fără să producă efecte adverse în cazul a 60 de voluntari sănătoși testați în Germania. A treia fază presupune testarea pe aproape 30.000 de voluntari a unui vaccin care va fi administrat în două doze la distanță de 28 de zile.

Pfizer este una dintre cele mai cunoscute companii farmaceutice din lume, cu o istorie de 171 de ani, iar printre medicamentele uzuale pe care americanii le vând în România se numără Sortis, Xanax sau anticoagulantul Eliquis. De BioNTech probabil nu ai auzit, însă este o companie germană de biotehnologie fondată în 2008.  

Când se termină testele din faza a treia?

În concluzie, în prezent avem 6 vaccinuri în faza a treia. Probabil aștepți cu nerăbdare rezultatele testelor, însă, așa cum spuneam și la început, această etapă este și cea mai lungă. 

Vaccinurile dezvoltate de Sinopharm își vor încheia faza a treia în iulie 2021, în timp ce vaccinurile dezvoltate de Universitatea Oxford și AstraZeneca și, respectiv, Sinovac vor încheia faza a treia în octombrie 2021. Moderna și-a stabilit ca obiectiv să încheie testele abia în 27 octombrie 2022, în timp ce vaccinul pregătit de BioNTech şi Pfizer are ca obiectiv noiembrie 2022.

 

Vaccinul rusesc Sputnik 5

 

În tot acest context, Rusia a anunțat în 11 august că a aprobat oficial primul vaccin pentru Covid-19, care a primit numele Sputnik 5, o aluzie la cursa spațială cu Statele Unite din anii ’60. Vaccinul a fost dezvoltat de Institutul Gamaleya din Moscova. 

Cum au reușit rușii să producă un vaccin atât de repede? Pur și simplu au “sărit” peste a treia fază de testare și l-au aprobat după doar două luni de teste din faza a doua pe un număr limitat de voluntari. Cu alte cuvinte, nu există nicio certitudine că vaccinul este sigur și eficient atunci când va fi administrat pe un număr mult mai mare de persoane. 

Președintele Vladimir Putin a dat asigurări verbale că noul vaccin este sigur și susține că printre cei care au primit deja vaccinul se numără și una dintre fiicele sale. Pentru început, vaccinul va fi administrat pe bază de voluntariat personalului medical și profesorilor începând de la sfârșitul lunii august sau începutul lunii septembrie. Producția în masă este programată să înceapă în luna octombrie. 

Prin urmare, avem un vaccin produs în Rusia despre care nu știm dacă va fi sigur și eficient și alte 6 vaccinuri aflate în faza a treia de testare, care se va încheia însă abia în vara anului viitor. 

Indiferent care dintre ele se va dovedi cel mai bun, vom mai avea de așteptat până când un vaccin va fi disponibil și pe piața din România. Așa că cea mai bună strategie este în continuare să te protejezi pentru a evita infectarea cu noul coronavirus.