HUAWEI WATCH GT4 – 46mm vs 41mm – TOATE MODELELE – Cavaleria.ro

Unul dintre ceasurile mele preferate a fost Huawei Watch GT Pro. Asta pentru notificări și mai ales pentru apeluri direct de pe ceas.  A venit însă momentul pentru un upgrade.

Acesta este Huawei Watch GT 4 în toată frumusețea lui. Ah, pardon, mă scuzați, acestea sunt cele șapte smartwatch-uri din seria GT 4 de la Huawei, toate variantele posibile pe care o să le găsești la raft. Și desigur, explicația cu diferențele doar la noi în acest video.

La prima vedere zici că ai pus mâna pe un Audemars Piquet, sau un Casio G-Shock din generația nouă. Dacă te uiți mai atent însă la curea o să vezi că scrie Huawei. Rasuflii deja ușurat pentru că știi că e un smartwatch, nu te va costa o avere, și știi că Huawei este unul din cei mai buni la aceste gadget-uri. Nu degeaba e locul 3 în lume pe acest segment.

Asta și pentru că ceasurile de la Huawei au stabilit un standard în industrie pentru autonomie. Și acum trei ani, era cam singurul ceas pe care îl pui la încărcat de două ori pe lună. Regula se respectă și pentru Huawei Watch GT4, și hai să vorbim puțin despre elefantul din încăpere.

TOATE MODELELE DE HUAWEI WATCH GT 4

Așadar, avem șapte modele dintre care 4 de 46 mm și 3 de 41 mm. De băieți sau de fete, nu mai contează, poți să îl porți pe care vrei, dar ține cont că nu toate sunt la fel.

Cele de 46mm au o ramă octogonală cu marcajele distince pentru minute, lucru care te face să întrebi, oare se rotește? Ei bine nu, sunt doar pentru design. Avem așa:

Variante Verde, modelul special de anul acesta, cu o ramă lucioasă și o curea din silicon, gândită să arate ca una de textil. Și crede-mă, e mai bine așa, se curăță mai ușor și nu mai reține atât de multe bacterii ca una textilă.

Varianta maro – elegant și mai discret, cu curea din piele naturală, cu o ramă ceva mai simplă ca cel verde, și la fel, lucrioasă.

Varianta neagră, cu ramă neagră, curea din silicon, pretabil mai ales pentru pasionații de ceasuri sport.

Varianta gri, cu curea din oțel, și cadran argintiu mat. Perfect pentru pasionații de ceasuri elegante. De asemenea, cureaua se completează mai bine cu rama ceasului, dar se potrivește la fel de bine și cu celelalte modele dacă vrei să o iei separat.

Apropo de curea, este singurul ceas de care știu la care poți modifica lungimea curelei doar cu puțină rpbdare acasă. Nu trebuie să mergi la un ceasornicar pentru asta. Ba mai mult, vine și cu câetva elemente de prelungire a curelei în pachet. Dacă cumva ai mâna foarte groasă sau vrei să îl pui la picior…

Toate curelele sunt standard de 22 mm, și pot fi schimbate cu orice curea de ceas din comerț.

Modelul de 41mm e puțin diferit. Vine în trei variante, cu materiale premium însă ecranul e complet rotund și prinderea de curea este evidentă și nu ascunsă.

Modelul Alb – cel mai discret vine cu curea din piele albă și o ramă puțin aurie lucioasă

Modelul Light Gold are o curea cu zale din oțel, și o ramă aurie lucioasă.

Modelul Silver, vine cu o ramă argintie lucioasă, și o curea din segmente din același oțel inoxidabil, rezistent la șocuri și la murdărie.

CONSTRUCȚIE ȘI MATERIALE

Din punct de vedere materiale, nu o să găsim Titan sau Safir aici, acelea au fost rezervate pentru modelele ceva mai premium din seria 3 și 4 de la Huawei. Avem însă oțel inoxidabil, și o sticlă foarte rezistentă la zgârieturi și șocuri. Deși Huawei nu specifică aș crede că este acel Kunlun Glass, care se pare că e mai dur decât Gorilla Glass, mai ales pe display-uri atât de mici.

CUM VINE PE MĂNĂ

Se așează și se potrivește perfect pe încheietură, indiferent de forma sau grosimea mâinii tale, și toate curelele sunt gândite să îți ofere cel mai bun confort. Parcă și uitasem ce înseamnă cuvântul acesta de cânt port pe încheietură acel Garmin Tactix. Cred că trebuie să-mi reevaluez opțiunile.

ECRAN

Din punct de vede ecran, este extrem de similar cu modelul de anul trecut. Avem un OLED cu luminozitate și culori impresionante, de 1.43 inch pe varianta de 46mm și 1.32 inci pe cel de 41mm. Ambele au aceeași rezoluție de 466×466 pixeli și se văd impecabil și în lumina soarelui. Absolut impecabil, uite, mai ales dacă ridici luminozitatea la maximum. Recomandarea este însă, las-o pe auto, e mai sănătos pentru baterie.

Toate modelele sunt rezistente la apă până la 5 atmosfere, adică echivalentul a 50 metri. Nu sunt șanse să te scufunzi la o astfel de adâncime, dar cu siguranță o să speli vasele cu el la mână și jetul puternic de apă echivalează cu această presiune. Clătește-l însă cu apă curată, rece, după ce faci asta, și după ce mergi la piscină, detergentul și clorul ataca garniturile și așa îl vei strica în timp.

INSTALARE ȘI CONFIGURARE

Instalarea e simplă, urmărești pașii de pe ecran, downloadezi aplicația din App Store sau de pe site-ul huawei în cazul lui Android, ori din App Gallery dacă ai telefon de la Huawei. Apropo, aplicația este completă cu toate funcțiile indiferent de sistemul de operare. Nu mai sunt diferențe sau opțiuni lipsă. Uite cum arată pe un iPhone Xs, un Samsung Fold 2 și un Huawei Mate 40 Pro.

Instalarea durează câteva minute și o mare parte este doar să accepți o mulțime de permisiuni la instalare. Na, sunt date importante acolo. Aplicația îți oferă toate datele și setările de care ai nevoie. Poți să schimbi fețele, să setezi exact ce notificări primești pe ceas, și chiar parametrii de sănătate în care te aflii tu și unde vrei să ajungi. Apropo de notificări, îți recomand apeluri, mesaje SMS și eventual Whatsapp. Exclus social media de vreun fel, crede-mă e mult mai sănătos pentru creier. Dar promit că revin spre final la aplicație.

HARMONY OS PE CEAS

Sistemul de operare de pe ceas este cel mai spectaculos. Este o combinație între Wear OS și Apple Watch OS, și este ușor de înțeles pe lângă faptul că este customizabil după preferințele tale.

Când dai swipe de sus în jos ai acces la widget-uri rapide, unde poți să activezi ecranul pentru 5 minute, să scurgi orificiile ceasului de apă, să cauți telefonul sau să aprinzi lanterna precum și alte funcții utile.

Swipe de jos în sus te duce la notificările primite și pe care nu le-ai deschis încă. Nu poți face multe lucruri cu ele însă, poți doar să vezi câteva propoziții din acel mail, sau mesaj dacă ești pe Android și iOS. Pe telefoanele de la Huawei vei putea răspunde în curând și la mesaje direct de pe ceas.

De la stânga la dreapta ai informații despre vreme, controlul de muzică și alte widget-uri pe care vrei să le adaugi tu din aplicație.

Iar de la dreapta la stânga ai o mulțime de informații, și acestea customizable, despre sănătatea și rapoartele tale, calendar și chiar ciclurile lunii.

O scurtă apăsare pe butonul de sus te duce în meniul similar cu apple watch de unde poți selecta o mulțime de aplicații și de funcții. Pont, în curând vine update-ul care va scrie și numele aplicațiilor dedesubt ca să nu te mai chinui să le înveți iconitele.

Partea de setări este și ea ușor de înțeles, și sunt specifice ceasului, nu o să le găsești în aplicația de pe telefon. De aici verifici pentru update-uri, lucru pe care ți-l recomand, programezi butonul de jos, sau setezi PIN-ul ori cardurile personalizate.

FEȚE DE CEAS

O chestie pe la care Huawei excelează este magazinul de fețe de ceas. Ca să le schimbi direct de pe ceas ții apăsat pe față câteva secunde și apoi o selectezi și editezi pe cea pe care o dorești. Dar partea interesantă vine în aplicația de pe telefon, unde poți customiza anumite elemente și chiar downloada sute, poate chiar mii de fețe noi din magazinul lor. Nu sunt scumpe, însă și cele gratuite nu sunt de lepădat dacă ești mai econom cu banii tăi.

Deși o să găsești o mulțime de variante care mai de care mai complexe, am realizat că cele mai simple sunt poate cele mai indicate. Așa nu te stresezi atât de mult legat de performanțele fizice zilnice, și mai degrabă verifici statisticile la final de zi.

Ah, da, și poți să îți adaugi și o fotografie personală și să o customizezi sub forma unei fețe de ceas.

APLICAȚII DE PE CEAS

O mulțime de aplicații, îți spun de pe acum, și toate sunt acolo ca să îți facă viața mai ușoară, în teorie, să te țină cât mai departe de telefon. De la aplicațiile de sport, la controlul de muzică de pe telefon sau din memoria internă a ceasului, toate sunt acolo.

Dacă folosești un telefon de la Huawei ai acces și la Celia, asistentul vocal proprietar. Dacă vrei mai multe aplicații, ai acces la o selecție din ce în ce mai mare din aplicația de pe telefon.

PARTEA DE FITNESS

Pe lângă multitudinea de sporturi pe care le poți monitoriza cu ajutorul ceasului, e bine să știi și ce funcții vitale poate urmări ceasul. Avem în primul rând pașii și monitorizarea bătăilor inimii cu ajutorul senzorului și algoritmului TrueSeen 5.5+ față de 5.0 de anul trecut.

Algoritmul pentru somn se numește acum TruSleep 3.0 și ia în calcul și respirația dar și temperatura pielii. O chestie utilă pentru femei senzorul de puls și de temperatură sunt folosite și pentru monitorizarea ciclului menstrual și cică ar fi unul dintre cele mai bune de până acum de pe un smartwatch.

O chestie faină este și faptul că toate aceste măsurători au loc tot timpul, chiar și atunci când dormi, și îți poți face o idee mult mai bună despre sănătatea și starea corpului tău în general, atunci când ai date despre el odată la câteva minute. După vreo săptămână de purtare o să vezi cu adevărat diferența în algoritmii de monitorizare și în grafice.

Zona de somn este cea pe care o să te uiți cel mai des, nu de alta dar vrei să îți îmbunătățești acest aspect al vieții tale ca să trăiești mai mult și mai bine. Aici de exemplu am adormit pe scaun scriind acest articol și căutând o pereche specifică de adidași pe internet. E și foarte precisă de altfel, și detectează aproape perfect momentul când închizi ochii și când te trezești. Îmi place chestia cu înregistrarea sunetelor din timpul somnului, e perfectă pentru a îmi da seama cum sforăi și să mă duc din nou la doctor cu înregistrarea. Nu îmi vine să cred că am descoperit-o doar astăzi.

La zona de exerciții nu o să duci lipsă de nimic, de la cele simple și mai comune până la lucruri mai extreme. Sunt peste 100 de tipuri de exerciții pe care le poți adăuga pe ceas, și poți și crea sau customiza un tip de antrenament, gândit special pentru tine, chiar și pescuitul… deși parcă acolo se pleacă cu un scaun și cu o ladă de bere.

SCIENTIFIC CALORIE TRACKER

Așa îi spune Huawei și este de fapt un mod de a monitoriza slăbitul, îngrășatul sau orice altă modificare voită a formei corpului tău. Momentan nu funcționează la mine, dar după o lună de la lansare vei putea și adăuga mesele tale ca să îți facă un calcul mai precis. Da, pentru asta va trebui să îți cântărești mâncarea la început ca să îți dai seama cât mănânci. Asta te ajută să mai arunci și un ochi pe etichetă ca să afli și ce mănânci. O să râzi, dar asta m-a ajutat pe mine să renunț la o grămadă de prostii după ce mi-am dat seama cât zahăr e în biscuiții ăia de îmi plăceau mie.

PRECIZIE GPS

Și aici sunt ceva modificări, iar modelul de 46 mm are mai multe antene pe el și poate folosi sistemul GNSS de poziționare. Practic face o medie bună între wifi, gsm și gps ca să știe atât locația cât și orientarea ta în spațiu. Asta e util desigur pentru navigare, mai ales pe munte.

 

AUTONOMIE

 

Desigur, e o diferență de aproape 40% în capacitatea bateriilor între cele două modele, cel de 41 și cel de 46mm, dar asta nu trebuie să te streseze. Chiar și cel mic rezistă lejer la 7 zile de utilizare pe când cel mare la aproape 14 zile. Sigur, fără GPS activ și conectat permanent la ceas. Pe munte cu toate poziționările pornite poți obține lejer 3-4 zile pentru cel mare și 2 zile pentru cel mic. Asta în cazul în care ai un maraton de 100Km de făcut, lucru puțin probabil.