Transformă-ţi mansarda într-un spaţiu inteligent

Atunci când devii fericitul proprietar sau nou chiriaş al unei case, mansarda este ultimul loc la care te gândeşti. Iar dacă din întâmplare îţi umblă prin gânduri, o imaginezi transformată radical în cameră de biliard, sală de fitness sau atelier, însă cel mai probabil o vei folosi pentru a depozita tot felul de lucruri de care nu prea mai ai nevoie. În teorie, mansarda este un pod locuibil, luminat şi aerisit exclusiv prin lucarne, însă pentru a simplifica discuţia, voi include aici şi podurile luminate prin ferestre de tip velux. Deasupra mansardei poate exista şi un pod, loc perfect pentru depozitare, el fiind un spaţiu nelocuibil.

Analizează spaţiul disponibil

Dacă ai norocul ca locuinţa ta să aibă o mansardă, căci este un noroc, merită să profiţi în mod inteligent de acest spaţiu. Primul pas spre o utilizare eficientă a acestui spaţiu este să măsori toată mansarda, pereţii înclinaţi şi toate cotloanele disponibile. Fă-ţi o mică schiţă a acestui spaţiu, cu tot cu dimensiuni şi înălţimi, şi compară spaţiile cu cele din locuinţă. În acest fel îţi vei da seama mai bine de cât loc dispui şi de ce poţi amenaja aici. Secretul unei mansarde folosite inteligent este să profiţi de tot locul disponibil şi să încadrezi perfect obiectele de mobilier pentru a obţine o amenajare practică şi aerisită.

Mobilier personalizat

Pentru că dimensiunile mansardei sunt unele diferite şi poate mai dificil de împăcat, din cauza pereţilor înclinaţi, amenajarea trebuie să se muleze pe aceste contururi deosebite pentru a fi eficientă. Renunţă la dulapurile normale din comerţ şi optează pentru unele cu o formă înclinată care să îşi facă loc între pereţii înclinaţi, optează pentru etajere de dimensiuni diferite şi obiecte de mobilier cu spaţii de depozitare încorporate. Profită de orice spaţiu disponibil şi comandă piese de mobilier care să se potrivească perfect în aceste cotloane. Mobila pe comandă, făcută pe dimensiunile mansardei, este modul perfect de a amenaja perfect mansarda şi de a profita de tot spaţiul disponibil.

Culori deschise

mansarda

În general, mansardele nu sunt cele mai luminoase spaţii din locuinţă, numărul de ferestre sau lucarne fiind relativ limitat. Această lipsă de lumină poate da naştere unei amenajări întunecoase iar spaţiul poate părea mai mic decât este în realitate. Cea mai la îndemână soluţie este să alegi culori deschise pentru pentru pereţi şi podea, iar albul este cea mai simplă alegere. Zugraveşte pereţii în alb, sau în nuanţe foarte apropiate, iar pentru podea, alege o vopsea cât mai deschisă la culoare, pentru a reflecta lumina. Şi pentru ca amenajarea ta să nu fie plicticoasă, adaugă câteva accente şi pete de culoare cu ajutorul accesoriilor.

Alege funcţiunea perfectă

mansarda

O sală de fitness, una de billiard sau un dressing enorm pot părea idei bune, dar şansele de a folosi cu adevărat sunt relativ reduse. Poate o vei face la început, dar uşor, uşor, ele se vor transforma într-un fel de debara gigantică. În schimb, mansarda poate găzdui cu succes dormitoarele copiilor, un dormitor matrimonial boem şi generos sau un birou în care să îţi desfăşori activitatea acasă. Orice funcţiune ai alege, gândeşte-te cum să foloseşti cu succes şi în mod util spaţiul mansardei.

Datorită pereţilor înclinaţi şi numărului limitat de ferestre, mansadele pot părea spaţii greu de amenajat şi folosit, însă ele pot găzdui amenajări elegante, practice, cu un aer boem. Mansarda îţi poate suplimenta spaţiul de locuit iar funcţiunile pe care le poate conţine pot fi foarte diverse.