Pe la jumătatea lunii august 2017 am făcut o radiografie a trendurilor ce se prefigurează pentru această toamnă, iar acum a venit timpul propunerilor. Deși vine cu nostalgie și cu astenie, toamna are farmecul ei aparte și pentru lumea modei echivalează mereu cu o gură de aer proaspăt și rece, după atâtea culori stridente, exces de flori și ținute ultra-simplificate de răul caniculei. Cuvântul definitoriu pentru toamnă este layering. Mai exact, putem porni de la aceleași ținute de vară, care acum au nevoie doar un mic upgrade. Renunță la flori, la cămășile colorate și la espadrile în favoarea unui cardigan lejer sau a unui blazer în culori de toamnă.

Pentru că vremea încă ține cu noi, iar temperaturile se anunță a fi generoase până prin octombrie, m-am gândit să compun patru ținute care au la bază veșmintele de vară. Acestora le-am eliminat elementele mult prea colorate și le-am adăugat altele, menite să te apere de serile cu dinți și de diminețile sensibil mai răcoroase.

Nostalgie optzecistă în stil casual

În materialul anterior dedicat trendurilor de toamnă, spuneam că moda anilor `80 se axa foarte mult pe imitarea vestimentației artiștilor de pe scenă. Mai mult ca oricând, oamenii erau inspirați de idolii lor nu doar prin ținute, ci și prin comportament, frizură și accesorii. De asemenea, moda acelor ani era mult mai „cuminte și mai așezată“ decât cea din perioada 1990-2000, când pur și simplu lucrurile au luat-o razna și i-au dat naștere, din punct de vedere estetic, uneia dintre cele mai negre epoci din istorie, după Evul Mediu.

Acum, moda este mult mai liberă și există nenumărate trenduri, însă atunci existau în mare trei-patru opțiuni pentru fiecare sex. Existau femeile și bărbații care preferau sacourile strâmte în talie, dar cu umeri supradimensionați, iar la polul opus se găseau adepții înverșunați ai sacoului larg cu mâneci foarte lungi. În materie de culori, majoritatea femeilor preferau nuanțele  tari, în timp ce bărbații erau prinși în mirajul pastelurilor.

În fine, moda anilor optzeci a avut farmecul ei și cu siguranță merită introduse tendințe și elemente care să amintească de acea perioadă. În această idee, am compus o ținută business-casual, formată din elemente în culori și cu texturi ce amintesc de epoca glorioasă a bărbaților cu mustață și a genului disco. Dacă ți se par un pic prăfuite culorile, poți elimina unul dintre elemente și-l poți înlocui cu altul mai actual. De exemplu, eu aș alege o pereche de pantofi sport Nike Huarache sau niște Soho Nubuck de la Buscemi.

Ținuta pentru o seară în oraș

Așa cum spuneam la începutul articolului, toamna vine cu temperaturi generoase pe timpul zilei, însă dimineața este răcoare, iar seara este foarte probabil să se lase cu o ploaie sau cu temperaturi de-ți îngheață stilul-n oase. Dacă ești în căutarea unui mod extrem de elegant de a combina lucrurile, mai ales într-o seară cu prognoză friguroasă, lasă blazerul acasă în schimbul unei elegante jachete de lână sau mergi pe varianta unui palton fără căptușeală ori a unui pardesiu. Dacă haina exterioară este suficient de groasă, poți alege să o porți împreună cu o pereche de pantaloni chinos, cu botine și cu un tricou. Dacă alegi un pardesiu fără căptușeală sau un palton subțire, mai pune pe tine și un cardigan.

Ținuta de weekend

Pentru cei care cinci zile din șapte poartă costum și cravată fiindcă așa le este impus la job, weekendul înseamnă relaxare și reprezintă prilejul ideal pentru exprimarea neîngrădită a personalității. Cel puțin în materie de vestimentație. Chiar dacă ești de cealaltă parte a baricadei, iar team-leaderul îți permite să vii cum vrei tu la job, este de porc să te prezinți la datorie în pantaloni de sport, în șlapi sau în pantaloni scurți. Așa că weekendul este și în cazul tău momentul ideal să porți ce îți place și să te simți mai confortabil. Ai liber, deci, la hanorace cu glugă, la pantaloni joggers, la tricouri largi și la pantofi sport. Cum spuneam, când vine toamna, moda este dominată de layering, așa că pune pe tine câte straturi ai nevoie ca să te simți confortabil. De exemplu, poți asorta o pereche de jeanși deschiși la culoare, un hanorac larg și o jachetă din denim, în aceeași nuanță cu pantalonii. În picioare, poți purta o pereche de bocanci în stilul Timberland sau niște sneakers înalți, dacă preferi o ținută ceva mai sport.

Pentru zilele capricioase de toamnă

Zile de toamnă sunt adesea năzuroase ca iubirea unei adolescente, dar unele dintre aceste zile parcă anunță sfârșitul Pământului. Le recunoști după faptul că te obligă să porți două sau chiar mai multe straturi de haine și trebuie să apelezi la artileria grea din dressing. Pentru acele zile, tricoul trebuie înlocuit cu o bluză cu mânecă lungă, iar jacheta cu un palton. Dacă mai și plouă, alternativa la palton este pardesiul, iar în picioare ia o pereche de cizme, de botine sau de bocanci. O alternativă la fel de bună o reprezintă cardiganele cu nasturi sau fermoar. Spre deosebire de bluzele normale, cardiganele oferă posibilitatea de a fi date jos mai ușor în cazul în care vremea devine din nou caldă spre după-amaiază.

Ținuta mea: tricou și pardesiu Zara, Jeans Givenchy, ochelari de vedere Emporio Armani

You Might Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *