Stagnezi la sală? Redu greutățile

stagnezi la sala

Dacă te-ai apucat de câteva luni de fitness, s-ar putea să fi ajuns deja în acel punct în care ți se pare că nu înaintezi. Mă refer la momentele în care nu poți să mai crești numărul de repetări cu aceeași greutate. Ori să treci la un prag superior. Li se întâmplă tuturor pasionaților de fitness din lumea aceasta și este doar un semn că ai progresat, dar trebuie să faci câteva schimbări în programul tău.

Există, desigur, riscul să stagnezi la nivelul dezvoltării musculare, dar acesta este strâns legat atât de regim, cât și de greutățile pe care le ridici. Revenind la subiect, răspunsul la nevoia de a depăși momentul este destul de simplu: redu greutățile!

Ce rost are să reduci greutățile la sală?
stagnezi la sala

În primul rând, momentul în care stagnezi la sală poate naște frustrări. Să spunem că te-ai obișnuit să poți ridica o anumită greutate la un anumit exercițiu. Dar nu vei putea să faci mai multe repetări decât făceai de obicei și nici nu mai poți crește greutatea la următoarea serie. Scenariul se repetă mai multe antrenamente la rând. Iar satisfacția adusă de fitness dispare.

Insistența e ușor de convertit în trișat, doar de dragul de a mări greutățile. Nu face asta. Când tragi “de fiare”, trișatul vine la pachet cu un risc ridicat de accidentare.

Din această poziție, este un moment bun să reduci ușor greutățile pe care le folosești la sală. Evident, păstrezi numărul de repetări pe care îl aveai stabilit înainte și te concentrezi pe o execuție corectă. Mai mult decât atât, te-aș sfătui să abordezi cea mai bună execuție a fiecărei mișcări de care ești capabil. Până intră în obicei și doar în acea manieră ridici greutăți. După primele două serii, încearcă să crești subtil numărul de repetări cu greutatea redusă.

Câtă vreme să lucrezi cu greutăți mai mici decât poți ridica de obicei?

stagnezi la sala
Strategia descrisă merge doar preț de două sau trei antrenamente pentru fiecare grupă musculară în parte. Mai departe de atât, înseamnă că doar ai redus greutățile și lenevești. Evident, ca să poți să faci asta și să aibă și rost, înseamnă să fi ajuns deja la maximul pe care îl puteai ridica în ultimele luni și să stagnezi pe maxim, nu la 70%.

Tehnica este populară atât în rândul culturiștilor profesioniști, cât și a amatorilor de fitness. Prin reducerea greutății cu care lucrezi – fără a scădea dramatic intensitatea antrenamentului –  mușchii tăi sunt în continuare antrenați cum trebuie. În același timp, lași încheieturile și tendoanele să își revină ușor de la stresul la care le-ai supus în ultimele luni.

Să nu crezi că un astfel de antrenament nu te va lăsa lat la final. Secretul său este să nu reduci pauzele între serii față de ceea ce făceai înainte. Dacă nu… chiar să le scurtezi.

Evident, planul trebuie adaptat la ceea ce îți spune corpul – nu vrem să faci infarct la sală că ai citit aici să tai complet pauzele între serii, nu așa funcționează antrenamentul de fitness de intensitate medie spre ridicată.

Cum să abordezi problema pe viitor?

Cum măsori progresul de la sală / stagnezi la sala

La fel ca la un regim, este o idee bună să încerci periodic reducerea greutăților. O dată la câteva antrenamente pentru aceeași grupă musculară. Și să te concentrezi pe mai multe repetări cu o greutate mai mică.

Sigur, nu vorbesc aici despre 30 de repetări cu bara goală – deși, acestea pot să-ți fie utile atunci când nu poți să duci mai mult.  Totuși, nu coborî în extrem! Nu reduce la un nivel ridicol greutățile. Mai degrabă, consideră că faci un exercițiu care te ajută să efectuezi antrenamentul în cea mai bună formă posibilă.  Fitness ca la carte, cum ar veni.

Poți să devii cel pe care îl dau antrenorii exemplu în sală pentru cât de corect lucrează, dar pentru asta trebuie întâi să și știi CUM se face asta. Nuanțe, recunosc, dar v-am mai spus că fitness-ul este un sport complex și înseamnă mai mult decât să ridici greutăți fără să te gândești la nimic.

Să  nu uit. Există numeroase alte tehnici de antrenament care te pot ajuta să progresezi.  Dar trebuie să fii pregătit nu doar fizic pentru ele, ci si mental.