Overshirt | Simbioza dintre jachetă și cămașă

Jacheta de tip cămașă sau cămașa tip jachetă – overshirt, cum i se spune în engleză – este de de fapt și de drept o cămașă cu o textură ceva mai groasă, uneori chiar și cu dublură, ce poate fi purtată pe post de jachetă sau ca strat intermediar. Practic, de parcă termenul nu era suficient de ambiguu, acest overshirt nu este nici o cămașă obişnuită şi nici o jachetă ușoară, dar poate fi purtat ca ambele. Are de obicei caracteristicile unei cămăși, cum ar fi un guler și buzunar, cu nasturi sau cu fermoar, iar materialul de bază vine în forma ţesăturilor din lână, bumbac sau denim. Acest tip de haină este o alegere perfectă pentru cine vrea să mai adauge un strat ținutelor de toamnă și iarnă. În mod egal, ea face diferenţa dintre relaxare şi tremurici în serile mai răcoroase de vară, când poate servi pe post de jachetă.

MODELE

Există atât de multe modele atunci când vine vorba de overshirt, încât îți poți compune zeci de ținute fără să fie nevoie să te repeți. De la caracteristici cum ar fi nasturi pentru fermoare, buzunare cu clapetă sau acordeon, guler tip Mao sau tab și până la materiale și texturi diverse. Practic, avem tot atâtea jachete câte cămăși, ba chiar mai multe, având în vedere mixul dintre două articole vestimentare oarecum diferite.

Fermoar sau nasturi

Overshirt

Cel mai frecvent întâlnite sunt modelele cu nasturi. Această versiune este, de asemenea, mai aproape de cămașă decât de jachetă, ceea ce face mai potrivită pentru ținutele formale și casual. Nasturii îți permit să o porți peste un tricou, descheiată la primii doi-trei nasturi de sus, dar și descheiată complet, cu mânecile pliate, pentru o ținută ceva mai lejeră. În aceeași categorie, dar cu nuanțe ceva mai casual, este și cămașa cu capse. Acestea oferă un confort în plus față de nasturi, însă nu sunt potrivite pentru ținute elegante.

Cămășile-jachetă cu fermoar sunt mai apropiate de jachetă și sunt ceva mai groase decât o cămașă clasică. Motiv pentru care sunt de cele mai multe ori potrivite ținutelor din sezonul rece, atunci când, evident, ai nevoie de mai mult confort termic. Avantajul major este clar comoditatea. Fermoarul pare cel mai convenabil de folosit. Asta dacă nu ești mereu pe grabă și reusești până la urmă să-l strici. Cu această ocazie, îți ofer un mic sfat: dacă fermoarul merge greu și scote un zgomot dubios, freacă-l de sus până jos cu un săpun solid.

Materiale și texturi

Overshirt

La fel ca modelele din a căror simbioză a luat naștere, cămașa-jachetă se găsește într-o mare varitetate de materiale împrumutate din ambele părți. De la cele din mătase cu dublură, bumbac, bumbac structurat, denim, reiat sau chiar piele și piele întoarsă. În funcție de anotimp, dar mai ales de stilul ținutei pe care vrei să o abordezi, alege textura potrivită pentru tine. Pentru ținute casual, alege denimul, reiatul și bumbacul, iar pentru ținute smart-casual optează pentru pielea întoarsă și bumbacul structurat. În fine, pentru cele mai elegante outfituri, catifeaua, mătasea și pielea sunt o alegere perfectă.

Cum purtăm

Revenind la stilul de stradă și la felul cum ne inspiră el de fiecare dată, am cules câteva ținute ce au ca piesă de rezistență cămașa tip jachetă.