Șase locuri ce trebuie vizitate în Cluj-Napoca

Mai are rost să-ți spun că efectiv m-am îndrăgostit de Cluj-Napoca? Ori că este singurul oraș în care m-aș muta dacă ar fi să plec din București? Orașul m-a vrăjit de la prima vizită. De la traficul destul de bine organizat, oamenii calzi și primitori și până la locurile foarte mișto în care poți să ieși să te relaxezi, să mănânci ori să petreci timp de calitate. Am descoperit pe parcursul vizitelor în Cluj, o mulțime de locuri interesante, iar cu ocazia asta ți le prezint și ție. Știu, dacă ești din Cluj îmi vei spune că sunt mult mai multe, dar am ales patru dintre ele pe care trebuie neapărat să le ai în vedere în cazul în care ajungi prima dată prin zonă și te las și pe tine să îmi sugerezi altele într-un comentariu mai jos.

Lacul Tarnița

de vizitat în Cluj-Napoca

Dacă tot vorbim de locuri cool din Cluj și împrejurimi, zic să îți iei și o doză zdravănă de energie și vitamina D de pe Tarnița. La doar 30 km de Cluj, Tarnița a devenit  în ultimii ani o atracție din ce în ce mai cunoscută în rândul tinerilor din zonă sau turiștilor. Întins pe o suprafață de 215ha, cu o adâncime de peste 70m, lacul Tarnița este deschis, fără taxă, amatorilor de distracție, de pescuit sau iubitorilor de natură. Indiferent dacă ai plecat cu prietenii, sau dacă ești într-o escapadă romantică și vrei să te relaxezi, este un loc perfect pentru oricare dintre situații.  Lacul oferă o priveliște impresionantă iar pentru 500 de lei poți inchiria un ponton pe care te poți bucura de liniște, poți admira peisajul, te poți bronza, înota în voie sau poți pescui, depinde de ce preferințe ai. Oricum ar fi, fie că ești în trecere sau ai mai mult timp la dispoziție, dacă ești în zonă, oprește-te măcar 15 minute, merită.

Wonderland

Dacă ești ceva mai activ îți recomand Wonderland. Situat la doar 15 minute de Cluj, Wonderland Resort oferă o gamă largă de senzații ”tari”. Poți practica drumeții, echitație, plimbare cu balonul cu aer cald, gasești chiar și o sală de jocuri, parc de aventură și paintball. De asemenea, te poți caza în resort și îți poți aloca timp pentru relaxare la spa. Cu cât ai mai mult timp, cu atât poți încerca mai multe. Cert este că aici nu ai cum să te plictisești, iar dacă alegi să te cazezi câteva zile, cu sigurață ai ceva nou de făcut în fiecare zi.

Trebuie să iei în calcul faptul că, pentru anumite tipuri de activități cum ar fi paintball, trebuie să ai o gașcă de minimum 6 prieteni, ori poți să găsești doritori la fața locului. Dacă ești mai singuratic, închiriază o bicicletă cu 10 lei și plimbă-te prin parc.

Pont: Dacă vrei să privești Clujul de la înălțime și dacă-ți permite buzunarul, te poți plimba împreună cu trei prieteni cu balonul. Toată distracția te costă 520 de euro. Mai multe detalii despre program și prețuri găsești la ei pe site.

Grădina botanică 

Dacă mergi în Cluj, este musai să vizitezi Grădina Botanică. Mai ales dacă ai o apsiune activă pentru Instagram. Acolo faci cele mai frumoase poze, garantez. Situată pe strada Republicii, Grădina Botanica se întinde pe o suprafață de  zece hectare și găzduiește aproximativ 10.000 de categorii specifice de plante. 

Poți să o vizitezi de luni până duminică, între orele 08:00-20:00, iar taxa de intrare este de doar 10 RON pentru adulți, studenții beneficiind de o reducere de 50%. Sincer să fiu, mi se pare incredibil că este ținută în stare atât de bună, dat fiind prețul biletului atât de mic. Auzisem și văzusem multe despre acest loc din Cluj-Napoca și voiam neapărat o poză pentru Instagram. Am avut ceva emoții și mă gândeam: “Sigur este în stare foarte proastă de este atât de ieftin biletul” mi-am zis eu. Însă, întreaga grădină este foarte curată și frumos aranjată. Bravo!

Pont: Zona mea preferată este grădina ce cuprinde și un complex de sere care pot fi vizitate între 09:00-18:00. Recomand pentru poze și filmări. 

Grădina este o gură de aer proaspăt și la propriu, și la figurat. Nu vreau să te plictisesc, așa că nu intru în detalii. Îți spun doar că vei găsi de la specii de plante decorative până la specii de plante medicinale, plante ce se regăsesc în diverse zone geografice. Alte două puncte de interes, pe care recomand să nu le sari, sunt Herbarul și Muzeul botanic.

Salina Turda

Un alt exemplu pozitiv de loc care își poate regăsi strălucirea dacă există un plan bine pus la punct și mai ales voință este Salina Turda. Din 1998 de când a fost renovată prima oară, salina a atras nu mai puțin de 2,7 milioane de oameni din toată lumea. Unii vin pentru aerul foarte bun pentru diverse tratamente ale unor boli respiratorii, unii sunt pur și simplu fascinați de acest loc, iar alții vin pentru distracție. 

Pe lângă beneficiile aduse căilor respiratorii, salina are și alte lucruri de oferit. Aici găsim un spațiu amenajat pentru jocuri cum ar biliard, bowling sau golf, o roată din care poți admira sala de la înălțime și închirieri de bărci în cazul în care vrei să te plimbi pe lacul din adâncul muntelui de sare. Prețurile pentru aceste mici distracții sunt accesibile. În plus, salina este dotată cu bazin de înot și are și un centru de spa.

Tot aici s-a organizat în 2016 una dintre etapele Drone Champions League, prima competiție de acest fel din România. Așa că, dacă ai drum spre Cluj, ori ești prin împrejurimi oprește-te și acolo.

Pont: dacă sunteți un grup mai mare, luați și un ghid. Sunt bine pregătiți și veți afla multe lucruri interesante despre salină.

Pădurea Hoia-Baciu

În apropiere, la exact 5 km de Cluj, găsim și pădurea Hoia-Baciu. Cunoscută pentru activitățile stranii ce se petrec în mod repetat în interiorul acesteia, se spune că pădurea Hoia-Baciu este unul dintre cele mai înfricoșătoare locuri din lume. Aici veți observa copaci ce au forme contorsionate și ciudat de interesante. Localnicii spun că ar fi o poartă către altă lume, unii specialiști că ar fi de vină câmpul electromagnetic, alții încă mai caută explicații. OZN-uri, năluci în noapte, senzația că ești privit tot timpul, adevăruri sau basme?! Așteptăm comentariile celor suficient de curajoși care au vizitat-o.

Pont: Este un loc deosebit de făcut fotografii de portret, mai ales de către cineva care se pricepe. Abia aștept să ajung acolo.

Castelul de lut

Pentru cei care merg cu mașina spre Cluj, faceți un mic ocol să vedeți minunatul Castel de lut de pe Valea Zânelor. Eu l-am vizitat pentru prima oară în urmă cu trei ani, pe când mă întorceam de la Untold, iar atunci era în faza de construcție. M-a fascinat de la prima vizită, iar de atunci, ori de câte ori am ocazia, fac o vizită. Castelul este construit exclusiv din materiale naturale: lut, piatră, nisip, lemn și paie. Peisajul este unul idilic, desprins dintr-un basm cu zâne, nu degeaba se numește Valea Zânelor.

Pont: În viitor vă veți putea caza însă, în prezent îl puteți vizita pentru doar 5 lei de luni până duminică între orele 10:30-17:30.

de vizitat în Cluj-Napoca