VIDEO: Românii mor pe șosele – peste 2.000 pier în fiecare an

2000 de romani mor pe șosele în fiecare an

Românii mor pe șosele într-un ritm alarmant. Anul 2016 ne-a lăsat cu vreo 2.000 mai puțini doar din cauza tragediilor de pe drumurile publice. Poate că numărul ți se pare mare sau mic, dar gândește-te că o sală de cinematograf din mall are o capacitate de aproximativ 200 de persoane.

Cum ar fi să auzi că au murit oamenii din zece săli de cinema? O tragedie, nu?  Ăia-s oamenii trimiși de timpuriu la cimitir, de șoferii neatenți, agresivi și teribiliști ai patriei noastre. Asta se întâmplă pe șoselele noastre, an de an.

Este tragic și românii conduc în continuare cu viteză, uită să semnalizeze și fac presiune pe șoferii din fața lor ca să le facă loc. Unde s-or grăbi așa de tare nu știu nici ei să explice dacă sunt întrebați, dar cert e că trebuie să ajungă cât mai repede. De multe ori, la morgă, la spital sau la poliție.

Responsabili sunt mulți, însă adesea de vină în dosarul de cercetare este găsit chiar șoferul decedat. Însă realitatea este că de vină suntem fiecare dintre noi, în proporții egal distribuite de-a lungul și de-a latul asfaltului, prin ceea ce facem, prin ceea ce nu facem și prin ceea ce tolerăm.

De la politicienii care tot amână proiectele de infrastructură, până la șoferul neinstruit și cu mașina cârpită pe bani puțini, totul formează un pachet periculos pe care îl deschizi când pleci la drum în România.

Nu știu alții cum sunt, dar noi ăștia de la Cavaleria suntem sătui de “merge și așa” sau de “hai că ne descurcăm”. Și avem certitudinea că nu suntem singuri. Din păcate, nu vedem încă luminița de la capătul tunelului, iar orice măsură de prevenire a accidentelor este redusă la absurd și luată în derâdere încă din etapa de dezbatere. Atât de politicieni, când este pregătită legea, cât și de șoferii frustrați de cozile interminabile de pe drumurile patriei.

Să mai vorbim despre radarele ascunse în boscheți sau de “insulele de calmare a traficului”? Ambele sunt dăunătoare în felul lor și am ajuns să avem șoferi care “sar” pe frână când văd o mașină de poliție, deși ei circulă cu viteza legală, pe când alții ignoră regulile de circulație doar pentru că au câteva sute de cai sub capotă. Niciuna din abordări nu face șoselele mai sigure.

Pe deasupra, oamenii nu au destulă grijă de mașinile lor. Nu vorbim doar de schimbul de ulei amânat, ci de ignorarea unor probleme la frâne, suspensie sau direcție.

Dacă mașina ta încă are discurile originale, dar e trecută de prima tinerețe și nu mai frânează bine, riști să rămâi fără frâne fix când ai nevoie de ele mai mult. Metalul acela trece prin solicitări repetate și complexe, iar o piesă de șapte ani, să zicem, nu mai are aceeași rezistență ca o piesă nouă.

Ce poți tu să faci? Simplu. Pune-ți centura de siguranță la fiecare drum cu mașina și insistă să o poarte toți ocupanții înainte să vă puneți în mișcare. Nu mai folosi telefonul când conduci, nu te urca niciodată băut la volan și respectă regulile de circulație, chiar dacă nu-ți convin toate.

Pe scurt, condu cu bun simț și încurajează-i pe prietenii tăi să facă la fel. Încetul cu încetul, poate se schimbă ceva. Poate.