Review de film – The Adjustment Bureau – Un film unic

The Adjustment Bureau sau Gardienii Destinului este un film aparte. E genul de producție care îți rămâne în memorie și atunci când te întreabă cineva cu ce alt film l-ai asemăna, nu ai ce să-i răspunzi. Fiindcă The Adjustment Bureau este ceva foarte rar întâlnit, dacă nu chiar unic.

Deși e din 2011, nu am avut ocazia să îl văd până de curând. Daniel, senor video editorul nostru mi l-a recomandat insistent în ultimul timp și când am prins răgaz într-o sâmbătă, am profitat de ocazie. Ca să fiu sincer cu voi, nu îl pot povesti aici. Orice aș scrie în detaliu despre firul narativ ar fi direct spoiler. Ce pot spune totuși este în linii mari. Personajul lui Matt Damon este un politician tânăr, tipic unui american de succes și pe care îl vedem că vrea să ajungă senator. Totul îi merge extrem de bine, până în punctul în care face un gest regretabil și imaginea lui suferă o lovitură din care nu își mai revine.

Image result for the adjustment bureau

Moment în care întâlnește o femeie atrăgătoare, se îndrăgostește pe loc ca apoi să îi piardă urma. Ulterior, vede ceva ce nu ar trebui să vadă și toată lumea îi este întoarsă pe dos. O organizație secretă îi destăinuie faptul că agenții ei sunt responsabili ca umanitatea să funcționeze cum trebuie. După cum s-au exprimat, ei „ajustează” unele lucruri. Poate fi ceva simplu precum întârziatul la locul de muncă sau un semafor care afișează prea mult culoarea roșie.

Ei bine, situația devine mult mai personală pentru Matt Damon atunci când află de la ei că el nu ar trebui să fie vreodată într-o relație cu femeia visurilor sale. Bineînțeles că refuză această „ofertă”, chiar și atunci când este avertizat că asta le va nărui amândurora visurile. Filmul mizează mult pe mister și pe unele elemente supranaturale, dar riscul este răsplătit în final, fiindcă The Adjustment Bureau merită un loc într-o categorie cu totul aparte.

Image result for the adjustment bureau

Cum am spus și la început, după ce îl vezi și ești întrebat: „cu ce film l-ai asemăna?”, nu vei avea un răspuns concret pe care să îl oferi și cealaltă persoană să înțeleagă despre ce este vorba. Dar fiindcă este un film despre iubire la urma urmei, îți recomand să îl vezi alături de jumătatea ta. Așa scapi și ușor când va invoca: „nu te uiți niciodată la filme romantice cu mine!”