ISTORIA ȘAHULUI – DE LA CHATURANGA PÂNĂ ÎN PREZENT

Bună, și bine ați venit la un tur al istoriei șahului. Șahul, acest sport extrem de plictisitor pentru mulți și fascinant pentru restul, este mai popular ca niciodată. Da, ați ghicit, serialul “Queen’s Gambit” de pe Netflix a făcut ca lumea să devină din nou îndrăgostită de acest joc minunat. Dar să aruncăm o privire mai atentă la istoria șahului.

Acum câteva sute de ani, mai exact în secolul al 6-lea, în India, oamenii se distrau cu un joc numit chaturanga. Nu pare foarte asemănător cu șahul pe care îl cunoaștem astăzi, dar acesta a evoluat în timp și a fost adus în Europa de către maurii din Spania. Și așa, șahul modern a luat naștere.

Apoi au apărut marii maeștri, ca Bobby Fischer, Garry Kasparov și Magnus Carlsen. Aceștia au ridicat jocul la un nou nivel de popularitate și prestigiu, cu tehnici unice și jocuri impresionante.

Și acum, serialul “Queen’s Gambit” a adus șahul în atenția unui public nou și mai larg. Povestea unei tinere talentate care devine mare maestru a făcut ca lumea să se îndrăgostească din nou de acest joc minunat. După lansarea serialului, a existat o creștere semnificativă a interesului pentru șah, atât în rândul oamenilor care au jucat în trecut, cât și în rândul celor care nu au jucat niciodată. Acest interes a dus la o creștere a numărului de oameni care se înscriu la cluburi de șah sau la cursuri de șah. De asemenea, a existat o creștere a cererii pentru seturi de șah și pentru cărți despre șah.

Deci, indiferent dacă ești un jucător experimentat sau pur și simplu în căutarea unui nou joc interesant, șahul este alegerea perfectă. A rezistat timpului și va continua să fascineze și să încânte oamenii din întreaga lume.