Review de film – Joker

Joker este cel mai nou film a lui Todd Phillips cu Joaquin Phoenix în rolul principal. Nu trebuie să mai intru în toată povestea nemuritoare cu „cine e cel mai bun Joker”. Fiecare are preferatul său, iar al meu este Heath Ledger bineînțeles. Totuși, reușește Joaquin Phoenix să contureze un Joker senzațional? Asta aflăm astăzi.

În primul rând, aș vrea să spun că totul este diferit între Joker (2019) și The Dark Knight (2008). De la poveste, la personaje, la acțiune, la absolut orice element pe care ți l-ai putea imagina. Totuși asta nu înseamnă că Joaquin Phoenix face o treabă rea. Ba chiar deloc. Interpretarea sa este cap-coadă un show de actorie senzațional.

Regia sub Todd Phillips, cunoscut pentru filme precum cele din seria The Hangover și cinematografia de Lawrence Sher sunt strălucite. De la modul în care Todd Phillips a văzut cadrele, până la coloana sonoră extrem de bună, filmul este cu adevărat ceva aparte. Fiecare cadru în parte reliefează cât de bine gândit a fost totul, iar la final povestea se împlește extrem de bine.

Povestea nu este una complicată. Îl vedem în prim plan pe Arthur Fleck, protagonistul filmului. Acesta trece printr-o serie de evenimente care îl victimizează și îl duc inevitabil la transformarea sa în Joker. Treaba e, că filmul urmărește doar acest fir narativ. Nu te aștepta la scene de acțiune, explozii și așa mai departe, ci trebuie să îl privești ca pe un film psihologic. Drama acestui personaj este foarte bine conturată, deși pe alocuri, unele scene mi s-au părut foarte lungi. După cum am spus, trebuie să intri în mind-set-ul că te uiți la o dramă, nu la un film de acțiune. L-aș asemăna foarte mult cu The Machinist, cu Christian Bale în rolul principal.

Acum dacă ar trebui să te uiți la film sau nu, sunt înclinat să spun că da. Nu este neapărat un film pe care trebuie să îl vezi, dar mai mult fiincă va fi necesar când vor apărea altele legate de acest univers. Pentru o discuție detaliată, te invit înclipul de sus. Numai bine!