RCA și despăgubirea prin decontare directă: cost versus beneficii

Dacă ai ghinionul să fii implicat într-un accident auto produs din vina altui șofer și nu ai optat pentru decontare directă în polița RCA, ești nevoit să colaborezi cu compania de asigurări a conducătorului care a greșit. Asta, dacă vrei să-ți recuperezi paguba. De multe ori, însă, te descurajează procedura complicată și plină de bătăi de cap. Scenariul devine și mai încurcat atunci când șoferul responsabil a încheiat o poliță RCA la o companie de asigurări cu probleme. Cazuri sunt destule, pentru că aceste societăți au prime de asigurare sensibil mai mici.

Exasperați de hățișul birocratic și de interacțiunea cel puțin stânjenitoare cu tipul care le-a șifonat comoara cu roți, mii de șoferi și-au dorit ani la rând să-și poată repara mașina pe propria poliță RCA, la compania de asigurări aleasă de ei, fără să mai dea ochii cu „ăla”. Așa cum se întâmplă în cazul asigurărilor de tip CASCO. Ei bine, începând din luna iulie 2017, acest lucru este posibil, prin sistemul de decontare directă, un concept introdus în cadrul noii legi a asigurărilor RCA (Legea 132/2017).

Lucrurile nu sunt însă atât de simple precum par la prima vedere. Pentru a beneficia de decontare directă, trebuie să plătești o taxă suplimentară la asigurarea RCA, iar în cazul unui accident trebuie respectate câteva condiții pentru aplicarea acestui sistem. Să le luăm pe rând!

Ce este decontarea directă și cum se aplică

Sistemul de decontare directă prevede că partea prejudiciată va fi despăgubită de propriul asigurator RCA, însă are libertatea de a alege dacă polița RCA pe care o semnează va include sau nu acest serviciu. Astfel, sistemul de decontare directă este facultativ pentru șofer. Atunci când închei o poliță de asigurare RCA, compania de asigurări este obligată prin lege să-ți ofere posibilitatea de a opta pentru acest serviciu. Decizia însă îi aparține clientului. În cazul în care, în urma unui accident, apelezi la decontarea directă, societatea ta de asigurări își va recupera banii de la compania care i-a întocmit polița șoferului vinovat.

Cât costă opțiunea de decontare directă

Nici o companie de asigurări nu oferă gratuit serviciul de decontare directă. Costurile ar trebui clarificate în normele de aplicare a legii RCA, iar acestea ar trebui adoptate în cel mult 30 de zile de la intrarea în vigoare a legii, respectiv cel târziu în 12 august.

Până atunci, companiile de asigurări și-au stabilit în mare propriile prețuri, întrucât sunt deja obligate să ofere acest serviciu. În cazul unora, includerea serviciului de decontare directă pe polița RCA costă 170 de lei, cu o reducere de 30 de lei aplicată în cazul mașinilor electrice (140 de lei). În cazul motocicletelor, decontarea directă costă 50 de lei, iar în cazul scuterelor aceasta ajunge la 320 de lei.

Sumele menționate sunt însă mai degrabă provizorii și pot diferi substanțial de la o companie la alta. Cel mai probabil, costurile exacte vor fi reglementate după adoptarea normelor de aplicare.

Când se aplică decontarea directă

Pentru ca un șofer să apeleze la sistemul de decontare directă, trebuie îndeplinite cinci condiții majore în cazul producerii unui accident:

  • Accidentul trebuie să aibă loc pe teritoriul României;
  • Mașinile implicate în accident sunt înmatriculate și/sau înregistrate în România;
  • Prejudiciile produse aparțin exclusiv mașinilor;
  • Toate mașinile implicate în accident au asigurare RCA valabilă în momentul producerii accidentului
  • Prejudiciile exclud vătămările corporale.

Practic, în cazul existenței unor vătămări corporale, decontarea directă nu poate fi aplicată.

Ce țări practică decontarea directă

În Europa există mai multe țări care aplică decontarea directă în cazul asigurărilor de tip RCA, iar unele au deja o experiență de câteva decenii în acest domeniu. Franța a fost prima care a implementat un astfel de sistem în 1968, cu titlu opțional. Cu toate acestea, avantajele sistemului din Franța au făcut ca în prezent cei mai mulți șoferi să aleagă decontarea directă în cazul accidentelor.

Decontarea directă a mai fost introdusă ulterior în Belgia și Portugalia în 1972, iar în 1982 a ajuns și în Spania. Mai recent, Grecia a introdus sistemul în 2000, iar în Rusia a apărut în 2009. Cel mai recent, Polonia a adoptat decontarea directă în 2015, iar Turcia se pregătește și ea de un astfel de sistem.

La noi, chiar dacă legea e adoptată, controversele în jurul ei n-au încetat. Cum e obiceiul românesc. Așa că te întreb și pe tine: crezi că sistemul de decontare va avea o influență pozitivă la rezolvarea numeroaselor probleme ale piaței RCA? Câți bani ai fi dispus să plătești în plus pentru ca polița ta RCA să includă această opțiune? Lasă-mi un răspuns la comentarii.