Războiul ne bate la poartă.

Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a semnat acorduri de recunoaștere a independenței regiunilor separatiste Donețk și Luhansk. Pauză. Nu există vreo lege sau normă internațională care să permită unui șef de stat să accepte independența vreunei regiuni, de capul lui.

Astăzi, aproximativ 190.000 de unități militare au fost comasate în jurul Ucrainei și în interiorul țării, precum și unități blindate, lansatoare de rachete, tancuri, unități navale și aeriene. 190.000 de unități militare este un număr care nu definește câteva batalioane. Suma asta vorbește despre o armată.

Vladimir Putin a negat intenția unei invazii de-a lungul acestor luni, a participat la tot felul de discuții intitulate diplomatice, care s-au dovedit a fi trageri de timp, pentru a permite armatei să se mobilizeze în poziții strategice.

Astăzi, 24 februarie, Putin a ordonat o “operațiune militară specială”,   “pentru protejarea cetățenilor, inclusiv a cetățenilor ruși din Ucraina care au fost supuși unui genocid.” Nu sunt cuvintele mele, sunt ale lui.

A mai zis că “Vom lupta pentru demilitarizarea și denazificarea Ucrainei.” La câteva minute de la discursul televizat al șefului de stat rus, atacurile au început.

Important de menționat este că anunțul a fost prezentat ca fiind în direct, deși a fost descoperit că fusese înregistrat cu trei zile înainte.

Zone din tot teritoriul Ucrainei au fost bombardate, cu precădere aeroporturi și baze militare. Inclusiv periferia capitalei, Kiev, a fost bombardată.

Din acel moment, invazia militară a Ucrainei a început. Din al doilea război mondial, nicio armată nu a mai trecut cu agresivitate granițele unei alte țări. Rusia este, deci, în încălcare a legilor internaționale, a convențiilor Națiunilor Unite și a recentului acord de la Kiev.

Urmările acestei invazii militare implică și un exil al ucrainenilor din orașele mari, care și-au părăsit casele și au pornit fie înspre zone rurale, fie înspre Polonia. Apropos, ministrul apărării, Vasile Dîncu, a declarat că România ar fi pregătită să primească 500.000 de refugiați din Ucraina în toate marile orașe aflate în vecinătatea granițelor cu Ucraina. Aș fi curios dacă e adevărat.

Deja victimele au început să existe, chiar și în rândul civililor. Președintele ucrainean, Volodymur Zelenskiy, a declarat că “Ucraina se va apăra și va câștiga. Lumea poate și trebuie să îl oprească pe Putin. Acum este timpul pentru a acționa.”

Tancurile rusești au pătruns în Ucraina prin granița cu Belarus, prin sud și prin est. Președintele ucrainean a declarat stare de urgență și lege marțială. A cerut, cu vocea tremurândă, într-un discurs televizat, civililor să ia arma în mână și să fie pregătiți să își apere țara în piețele din orașe.

Luptele se desfășoară chiar în momentele acestea și nu putem raporta cifre oficiale în ce privește victimele. Asta fiindcă o astfel de informație este o unealtă de manipulare. Ucrainenii zic că au omorât peste 40 de soldați ruși, rușii spun că au cucerit toate bazele militare ale Ucrainei. Este o situație care se schimbă foarte rapid, cu foarte multe variabile. 

Celebrele sancțiuni despre care au tot vorbit liderii vestici în ultima perioadă au început să fie confirmate astăzi dimineață. Ursula von der Leyen, președintele Comisiei 

Europene, a declarat că va îngheța toate activele rusești din Europa și, efectiv, excluderea din economia europeană. Bursele de peste tot au avut de suferit masiv începând cu dimineața aceasta.

Toți acești factori vor afecta economia europeană, dar, hai să ne concentrăm asupra României, apropos de cum acest conflict ne poate afecta pe noi. Pe lângă scumpirile la materii prime, la gaze naturale, la curent electric, există posilbilitatea unui deficit de servicii și produse esențiale. Nu spun acum să vă faceți provizii, dar nu strică niște conserve, apă și un aparat de radio portabil. Plus niște baterii și o trusă de prim-ajutor.

De asemenea, aș vrea să vă pun la curent cu legislația din România, apropos de o criză militară. În cazul unui conflict militar pe teritoriul României, poate fi declarată stare de asediu și lege marțială, ceea ce înseamnă că președintele țării va fi liderul suprem al armatei, iar armata va putea mobiliza civili.

Conform legii 446 din 2006, la declararea mobilizării și a stării de război sau la instituirea stării de asediu, îndeplinirea serviciului militar în calitate de militar în termen ori rezervist concentrat sau mobilizat devine obligatorie pentru bărbații cu vârste cuprinse între 20 și 35 de ani, care îndeplinesc criteriile pentru a îndeplini serviciul militar.

Potrivit Codului Penal din 2009, intrat în vigoare în 2014, este infracțiune refuzul unei persoane de a fi încorporată în armată, în cazul solicitărilor în scris formulate de autorități.

Potrivit art. 432 din Codul Penal, „fapta persoanei care, în timp de război sau pe durata stării de asediu, îşi provoacă vătămări integrităţii corporale sau sănătăţii, simulează o boală sau o infirmitate, foloseşte înscrisuri false sau orice alte mijloace, în scopul de a se sustrage de la serviciul militar, se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani.”

Ne exprimăm solidaritatea pentru civilii ucraineni, nu că asta i-ar încălzi cumva. Ochii noștri sunt îndreptați atât înspre conflictul din est, cât și înspre ce urmează să vină din vest. Fiindcă, nu-i așa? România mereu a fost frontiera între vest și est. Mult noroc!