Putin mobilizează 300.000 de oameni după 7 luni de război

Într-un discurs televizat pe postul național rusesc, președintele Vladimir Vladmimirovich Putin a anunțat o mobilizare parțială a forțelor armate rusești. Mobilizarea se referă la 300.000 de militari rezerviști, având prioritate cei cu experiență de luptă relevantă. Pare serioasă treaba.

A mai spus că Moscova va răspunde cu puterea întregului arsenal dacă Vestul va continua șantajul nuclear pe care îl practică.

Deși este numită o mobilizare parțială, este cea mai mare mobilizare de personal pe care Rusia o face din Al Doilea Război Mondial.  Ceea ce aduce spaimă, cu siguranță, atât în Ucraina cât și în NATO. Dar, atenție! Răspândirea spaimei este, tradițional vorbind, o unealtă esențială din arsenalul Rusiei, indiferent dacă s-a chemat imperiu, uniune, federație.

Ucrainenii răspund la vestea acestei mobilizări militare că era previzibilă și că nu va fi foarte populară printre ruși. Există un context mai amplu în cadrul căruia se întâmplă toate acestea. Unul este referendumul pe care Rusia l-a anunțat că urmează să aibă loc în regiunea Donbas. Adică zonele Donetzk, Luhansk, pe care Rusia deja le consideră regiuni independente. Referendumul va avea loc între 23 și 27 septembrie și va reprezenta un pas înainte spre oficializarea independenței celor două regiuni. Culmea, deși regiunile în discuție sunt pro-ruse, ele sunt doar 60% sub stăpânire rusească. Tot din contextul mare face parte summitul Națiunilor Unite de la New York, care se desfășoară, culmea, în timp ce Vladimir Putin semnează chemarea la arme a celor 300.000 de militari. 

De fapt, cel mai important aspect din contextul general este faptul că Ucraina a început să recâștige teritoriu. Practic, făcând această mobilizare, Vladimir Putin nu face altceva decât să admită că operațiunea militară, așa cum numește el invazia Ucrainei, nu a mers conform planului. Fiindcă, dacă ar fi mers, nu ar mai fi fost nevoie de încă 300.000 de militari, nu?

Să revenim la Vladimir Putin. Discursul lui până acum a fost unul în care operațiunea specială a avut ca scop salvarea poporului ucrainean de cotropitorii neo-naziști. Acum, paradigma s-a schimbat într-una defensivă. El protejează deodată poporul rus de neo-naziștii occidentali. 

Apropos de mobilizarea pe care a anunțat-o Putin, nu pare să convină cetățenilor ruși. Mii de oameni au ieșit în stradă în mai multe orașe, evident, cu frica de poliție, care a arestat cam o mie cinci sute de protestatari până în momentul vorbirii. În aceeași direcție a drepturilor omului care sunt aruncate la gunoi, bărbaților ruși cu vârste cuprinse între 18 și 65 de ani li s-a interzis să părăsească țara. 

Consiliul de Securitate ONU s-a întâlnit joi cu scopul specific de a dezbate situația războiului din Ucraina. Mă simt nevoit, în acest moment, să repet că Rusia este membru permanent al Consiliului de Securitate ONU și are drept de veto, ceea ce înseamnă că orice decizie ia majoritatea Consiliului, dacă Putin zice nu, rămâne nu. 

Exact cum a făcut în februarie, când s-a opus deciziei Consiliului de Securitate de a retrage trupele ruseși din Ucraina.