Primul salt cu parașuta

Scriu acest text din poziția muritorului de rând. Caracterizat, de când lumea și pământul, prin visare.  Măcar o dată să fie: salt de la 3000 de metri, cu parașuta pe spinare. Dacă îi întrebi pe cei care au făcut-o, plutirea este o senzație unică. Iar “golul din stomac” provoacă dependență. Mai vrei o dată!  În materialul următor, am să îți prezint câteva dintre locurile unde poți sări cu parașuta, în România. Și mai ales ce trebuie să ai în vedere când te hotărăști să faci asta.  

În primul rând, e simplu dar, în același timp, al naibii de complicat: ai nevoie de curaj. O dată, pentru că zbori cu un avion de mici dimensiuni.  Unde nu vine însoțitoarea de zbor să te întrebe dacă vrei cafea. Ci ai un nene care te întreabă dacă ești gata. Și ajungem la următorul obstacol mental. Pasezi răspunderea integrității tale corporale unei alte persoane – și anume, instructorul de zbor. Dacă tot faci asta, fă-o ca Beckham: cu precizie milimetrică și privire semeață.

Bun, revin puțin la teama de te găsi în aer. Ai aici un articol unde îți ofer ponturi simple și eficiente ca să scapi de angoasă.  Cât privește saltul în sine…mă tem că ești un pic pe cont propriu. Curaj, așadar! Gândește-te că nu te duci să probezi o pereche de sneakerși. Companiile care oferă astfel de servicii fac tot ce le stă în putință ca fiecare salt să fie dus la bun sfârșit în deplină siguranță. Apoi, dacă mă întrebi, sunt sigur că pot veni cu o statistică ce subliniază că sunt mai mari șanse să pățești ceva, în drum spre aerodrom, decât în zbor.

Imediat cum scapi de teamă, o să începi să cotrobăi printre oferte și o să te interesezi de prețuri. Costurile sunt cam aceleași, pornesc de la 750 de lei și pot trece ușor de 1000 de lei dacă vrei ca tot saltul să fie filmat și să pleci de acolo și cu câteva poze cu tine în cădere liberă. În prețul unui salt, intră tot echipamentul. Costum, cască, altimetru, mănuși și parașută. Dacă vrei să îți cumperi singur toate astea, trebuie să iei în calcul că doar o parașută de nivel mediu costă în jur de 3000 euro. Un costum – 200, casca e vreo 600 de euro, iar altimetrul și mănușile încă 200. Dar… vorbim deja despre momentul în care vrei să duci saltul la alt nivel. Să fii profesionist școlit, mai exact. Se fac astfel de cursuri și în România. Lângă București, spre exemplu, chiar la doi pași, la Clinceni. Se poate și la Ploiești, Constanța ori Brașov. Înscrierea este cât se poate de simplă, însă trebuie să treci un test medical, care să ateste că ești apt pentru un asemenea sport.

Prima săritură poate fi executată și în tandem. Nu ai nevoie de experiență, iar senzația –  sunt convins! – va fi la fel ca a unui salt solo. Pe parcursul căderii o să fii prins de un instructor care va deschide parașuta la momentul potrivit și care te va învăța apoi să o mânuiești. Distracția durează între șase și zece minute. Și se face după o sesiune de pregătire tehnică

Cam asta trebuie să ai în vedere, dacă îți faci curaj să sari cu parașuta. Personal, nu cunosc pe cineva care să regrete decizia. Sau să vrea banii înapoi.  Așa că…nu las anul să treacă fără să încerc pe pielea mea. Revin cu impresi!