Pre-workout: Ce este și la ce folosește

pre-workout

Pre-workout este o categorie de suplimente pentru cei care merg la sală. Probabil că ai auzit termenul prin vestiar, sau ai auzit doar de “pre”.  Așa i se mai spune, dar în multe cazuri e deja târziu dacă îl iei fix înainte de antrenament.  Depinde… cât de lung este drumul tău până la sală. Dacă faci mai mult de 20 de minute, este în regulă să îl iei chiar în vestiar.

Pre-workout îți dă energie suplimentară în timpul antrenamentului și ajută și la dilatarea vaselor sanguine. Eectul său este comparabil cu vreo cinci espresso… petrol. Plus încă ceva care să te ajute să simți că poți sa miști munții.  Îți spun încă de pe acum că acest supliment nu este pentru toată lumea. Cardiacii, spre exemplu, ar trebui să se țină departe. Cel mai bine te sfătuiești cu medicul înainte să comanzi și să consumi.

Apoi, chiar dacă ești sănatos tun, s-ar putea să nu îți placă să iei suplimentul. Fac din nou o comparație în termeni plastici: păstrăm paralela cu espresso-ul și mai punem câteva palme venite din senin. Bașca o senzație ciudată de neliniște și, uneori, furnicături neplăcute în palme.

Când ar trebui să iei pre-workout?

 

pre-workout

Dacă mergi la sală seara târziu sau dimineața devreme și simți că antrenamentele tale nu decurg în ritmul pe care ai putea să-l duci. Dacă deja tragi la maximum și ai pauze minime între serii, nu e nevoie de supliment. Îmbunătățirile în antrenamente vor fi marginale.

Nu este indicat să apelezi la suplimente pre-workout nici dacă ești începător.  Riscul de accidentare este foarte mare atunci când vrei să muți sala la două scări depărtare doar împingând-o. Apare și reversul: ți se vor părea plictisitoare antrenamentele fără.

Cel mai bine te obișnuiești să mergi la sală și să tragi corect, crești intensitatea în mod natural și apelezi la pre-workout abia când ești plafonat.  Oricum, trebuie să înțelegi că pre-workout nu ține loc de somn și nu-i bun în loc de energizant, dacă aveai vreun gând în această direcție.

Ce conține, totuși, un supliment pre-workout?

pre-workout

Cafeină. O porție consistentă, comparabilă cu mai multe cafele, dar servită dintr-odată. Lucrurile nu se termină aici, pentru că există mai multe substanțe cu efect vasodilatator. Dacă tragi de fiare suficient de tare, ai să simți că mai ai puțin și îți pocnesc mușchii de la cât de tare s-au umflat. Nu te speria, nu se întâmplă chestia asta în realitate…

În funcție de producător, pre-workout mai conține aminoacizi, dar și alte substanțe, printre care și carbohidrați, adică o sursa de energie. Amănunt de care trebuie să ții cont, în caz că urmezi un regim strict.

Vasodilatatorul cel mai comun este arginina, un aminoacid.  Acesta ajută corpul tău să genereze acid nitric, care face vasele de sânge să se dilate și stimulează sinteza proteinelor. Până la un punct, poți obține o bună parte din beneficiile unui pre-workout din două cafele și un concentrat de aminoacizi care include și BCAA. Însă nu va fi la fel și s-ar putea să greșești dozajul. Creatina mai este un alt ingredient comun pentru multe formule de pre, iar despre asta avem un articol aici.

Contraindicații

pre-workout

Apropo de dozaj: nu depăși recomandarea producătorului pentru greutatea ta!  Chiar dacă o respecți, s-ar putea să ți se facă rău de la cantitatea de cafeină și de la vasodilatatori. Evită, atunci, acel produs. Nu sunteți compatibili!

Apoi, trebuie să înțelegi că toate suplimentele alimentare sunt doar suplimente, după cum scrie și pe ambala. Nu vindecă și nu tratează afecțiuni. Mai mult decât atât, efectul lor nu poate fi garantat de producător, pentru că nu sunt testate clinic în acest sens.

Singurele verificări se fac doar cât… să nu conțină substanțe care să te afecteze iremediabil. De atlfel, testele se opresc imediat ce autoritățile le-au autorizat drept sigure pentru consum. Adică…neotrăvitoare, nicidecum eficiente!  Nu confunda, așadar, eticheta FDA-Approved cu o certificare a eficienței!

În orice caz, de fiecare dată când te gândești să cumperi un supliment, citește cu atenție lista ingredientelor! Și raportează-te la doza zilnică recomandată pentru greutatea ta.  De exemplu, nu este recomandat să depășești 400 de miligrame de cafeină pe zi, iar asta doar dacă ești un adult sănătos de peste 80 de kilograme.

Altfel, las-o mai moale cu această substanță! Valabil, desigur, pentru orice băutură care conține cafeină, indiferent de categoria din care face parte.