5 lucruri pe care trebuie să le știi despre pensia ta privată

A trecut ceva mai mult de un an de zile de la celebrul mail trimis de NN cu privire la posibilitatea naționalizării pensiilor private, iar subiectul a revenit acum în actualitate și mai puternic. De data aceasta nu vorbim despre o naționalizare, ci despre suspendarea contribuțiilor pentru pensiile private în perioada 1 iulie – 31 decembrie 2018.

Cel puțin așa scrie în documentul oficial publicat pe site-ul Ministerului pentru Relația cu Parlamentul, despre care sunt sigur că ai aflat deja. La fel cum ai aflat probabil că, în mod absurd, reprezentanții PSD susțin că informațiile sunt “fake news”, deși au fost publicate pe site-ul unui minister condus de Viorel Ilie, senator al partenerilor de la ALDE.

Mai important este însă să știi care sunt drepturile tale în privința pensiei private, iar aici lucrurile sunt ceva mai simplu de explicat.

Banii din pensia privată sunt ai tăi, nu ai statului

“Nu e vorba de bani privați. E vorba de contribuțiile pe care toți le avem la pensie și care merg în pensiile de stat”, sunt cuvintele lui Liviu Dragnea, președintele PSD.

Realitatea este alta: toți banii din pensii sunt banii tăi! Da, inclusiv banii care ajung în pensia de stat de la pilonul 1, pe lângă banii care ajung în pensia privată de la pilonul 2. Explicația este foarte simplă: acești bani reprezintă o contribuție pentru ca ulterior, la vârsta pensionarii, să primești banii respectivi înapoi.

O altă dovadă este că în legea pensiilor private se menționează că banii colectați la pilonul 2 pot fi lăsați moștenire. Ceea ce înseamnă, evident, că banii respectivi sunt ai unei persoane, nu ai statului.

Suspendarea contribuțiilor va diminua pensia pe care o vei primi

În prezent, 3.75% din valoarea salariului tău brut ajunge în contul din pensia privată. Dacă luăm în calcul salariul mediu brut în România în luna martie, de 4.188 de lei, contribuția medie la fondul privat de pensii este de 157 de lei.

În cele șase luni în care contribuțiile ar urma să fie suspendate suma totală medie ajunge la 942 de lei. Sunt aproape 1.000 de lei pe care statul român vrea să-i… “redistribuie” spre pilonul 1, sub pretextul fals că sunt bani publici. Ți se pare o sumă mică? Colegii de la Contributors au calculat că, la nivelul întregii țări, suma totală pe care ar urma să o piardă românii în cele șase luni în care plățile ar fi suspendate este de 3.5 miliarde de lei.

Banii alocați pensiilor private au fost împrumutați de stat

Cele șapte milioane de români care au aderat (obligatoriu) la un fond de pensie privată au acumulat în total până în prezent circa 38 de miliarde de lei. Din această sumă, contribuțiile nete au fost de circa 31 de miliarde de lei, iar restul de șapte miliarde de lei este reprezentat de profitul obținut de fondurile de pensii în urma investițiilor realizate.

Ca urmare a restricțiilor impuse prin lege, fondurile de pensii au investit cea mai mare parte a banilor în… titluri de stat. Astfel, de la apariția lor în 2008, fondurile de pensii au împrumutat statul român cu circa 26 de miliarde de lei. Sigur, statul poate spune că era mai simplu să nu existe pensii private și să cheltuie cele 32 de miliarde de lei fără să plătească dobânzi, “uitând” practic că banii respectivi ar fi trebuit să existe doar pentru plata pensiilor.

Naționalizarea pensiilor private ar afecta bursa

Pe lângă împrumuturile acordate statului, alte circa 8.65 miliarde de lei au fost investite în acțiuni listate la Bursa de Valori București (BVB). De altfel, fondurile de pensii asigură în prezent circa 20% din lichiditatea zilnică a BVB-ului (adică 20% din sumele tranzacționate pe bursă sunt realizate de fondurile de pensii).

În cazul unei naționalizări a pensiilor private, fondurile de pensii ar trebui să vândă toate acțiunile pe care le dețin în prezent într-un timp cât mai scurt. Întrucât oferta ar fi mult mai mare decât cererea, prețul acțiunilor ar scădea semnificativ, astfel că valoarea de piață a companiilor românești listate la BVB ar avea de suferit. Iar aici sunt incluse și cele câteva companii de stat listate, cum ar fi Romgaz, Transelectrica sau Nuclearelectrica.

În plus, din cauza lichidității scăzute de la BVB, fondurile de pensii ar putea avea nevoie chiar și de câțiva ani pentru a lichida portofoliul de acțiuni.

Naționalizarea pensiilor private, soluție pe termen scurt

Știi câți bani a plătit statul român pentru pensiile romanilor în 2017? 57.6 miliarde de lei. Știi câți bani a încasat statul român din contribuțiile pentru pilonul 1 în 2017? 42.5 miliarde de lei. Diferența dintre cele două sume este de 15 miliarde de lei și reprezintă deficitul sistemului public de pensii. Pentru a putea plăti toate pensiile, statul a împrumutat anul trecut 15 miliarde de lei.

Ei bine, cele 38 de miliarde de lei acumulate până în prezent la pilonul 2 ar fi suficiente pentru a acoperi deficitul fondului de pensii pentru circa doi ani (chiar mai puțin dacă parlamentarii votează și alte pensii speciale). Prin urmare, într-un interval de doi ani sistemul public de pensii ar ajunge în aceeași stituatie că în prezent.

Doar că cei aflați la guvernare se gândesc doar la prezent și aproape deloc la viitor.