Orașul care va slăbi 100.000 de kilograme – ce idei poți fura
Orașul care va slăbi 100.000 de kilograme în doi ani a ajuns la știri în toată lumea, iar acesta este un prilej să discutăm despre ideile pe care le poți prelua de la iberici. Înainte de asta, să îți povestesc despre ce urbe este vorba. Sună ciudat treaba asta cu ”slăbit la nivel de oraș”, dar discutăm despre localitatea Narón din Spania, a cărui municipalitate a decis să tragă un semnal de alarmă din cauza obezității.
Șase din zece locuitori sunt supraponderali, iar problema a început să afecteze și copiii. Pentru a preveni un dezastru pe termen lung și a da un exemplu la nivel global, cei 39.426 de locuitori plănuiesc o transformare colectivă a stilului de viață. În următorii doi ani, spaniolii vor să piardă 100.000 de kilograme, o valoare simbolică, a cărei atingere este mai puțin importantă decât îmbunătățirea stării de sănătate a copiiilor din localitate și a celorlalți cetățeni.
Planul a fost dezvăluit la finalul lunii ianuarie, iar acesta mai are încă o componentă: municipalitatea vrea să doneze echivalentul în alimente al tuturor kilogramelor pierdute de localnici unui ONG care oferă mese sociale. Practic, oamenii vor să slăbească fără să se înfometeze și fiecare kilogram pe care îl vor scoate de pe cântar va ajunge la cei mai puțin norocoși atunci când vine vorba de pus alimente pe masă.
Am văzut această știre drept premisă pentru motivarea altora pentru a slăbi. Primăria orașului Narón a cerut sprijinul restaurantelor locale pentru a-și schimba meniurile. Planul implică și trecerea la o dietă ”Atlantică”, adică consumarea mai multor fructe de mare și reducerea alimentelor nesănătoase din dietă.
Cum poți să te inspiri din regimul spaniolilor
Primul pas este să faci mai multă mișcare, în orice formă ar veni aceasta. Dacă nu ai o condiție fizică suficient de bună încât să te apuci de alergat, poți să mergi mai mult pe jos. Dacă duci o viață complet sedentară, adică ai un loc de muncă unde stai la birou toată ziua, mergi cu transportul în comun sau mașina la job și nu faci deloc sport, chiar și cele zece minute de mers pe jos îți pot aduce o îmbunătățire a condiției fizice.
Pasul următor este să citești cu atenție etichetele produselor pe care le cumperi de la supermarket. Află ce procent de proteine, carbohidrați și grăsimi conține fiecare aliment pe care îl cumperi. Oamenii de știință au demonstrat că renunțarea completă la grăsimi nu este o variantă bună pentru o viață mai sănătoasă, ci că problema vine de la carbohidrații simpli. Cei din urmă îți fac rău atât la organism, cât și la siluetă. Evită produsele care au cantități mari de carbohidrați simpli și pe cele cu un conținut mare de glucide.
Schimbă apoi și ce mănânci când mergi la restaurant. Fie că iei prânzul sau ieși la o cină, evită alimentele prăjite și porțiile mari. Nu îți spunem să renunți complet la dulciuri și prăjeli, dar este recomandat să rărești aceste categorii de alimente din dieta ta. Va fi greu la început, dar este posibil să te ferești de tentații și să găsești mai sănătos în meniul unui restaurant. Da, chiar și la fast food există opțiuni sănătoase, dar e mai simplu să eviți localul decât să cauți ceva cu puține calorii în meniu.
Cum să îți îmbunătățești sănătatea prin mersul pe jos
Mersul pe jos nu pune aceeași presiune pe spate și genunchi ca alergatul, așa că este ușor să-l integrezi pe post de antrenament în viața unui om sedentar. Ideea principală aici este să mergi cât mai des pe jos în fiecare săptămână. Să zicem că începi cu zece minute zilnic. Planul pentru următoarea săptămână este să adaugi câte un minut în plus în fiecare zi. Nu strică dacă reușești să mergi două sau trei minute în plus față de ziua anterioară, dar nu sări calul dacă ai venit direct din lumea sedentară la activitate fizică.
Odată ajuns la 20 de minute de mers pe zi de cinci ori pe săptămână, poți să îți stabilești și alte obiective. Unul dintre ele implică măsurarea distanței parcurse. Telefonul tău probabil că are un pedometru integrat. Vei vedea că acea aplicație de măsurare a pașilor include și un kilometraj. Dacă nu ai o aplicație care să îți măsoare pașii, poți găsi una gratuită în App Store sau în Play Store care își va face treaba fără probleme.
Folosește datele din aplicație pentru a măsura progresul și încearcă să te apropii cât de mult poți de 10.000 de pași pe zi. Nu va fi ușor, pentru că necesită vreo oră de mers pe zi, din experiența personală, însă este realizabil în termen de o lună. Încearcă până atunci să mergi mai mult în fiecare zi, atât în materie de minute, cât și în ceea ce privește distanța parcursă și numărul de pași. Cu timpul, vei putea să ”tai” din minutele de mers fără să afectezi distanța parcursă. După câteva săptămâni de mers, cine știe, poate îți faci curaj și te apuci de alergat.
Cea mai bună idee din planul municipalității din Narón
Ce ne place cel mai mult la ideea spaniolilor este că vor să se concentreze pe schimbarea stilului de viață al copiiilor. Aceștia deja au probleme de obezitate, unii încă de la naștere, iar ibericii și-au dat seama că asta poate duce la o catastrofă pe termen lung. Odată ce vor reuși să reducă alimentele nesănătoase din regimul celor mici și să introducă puțină mișcare în viețile lor, spaniolii sunt convinși că adulții se vor da pe brazdă.
Unul dintre planurile luate în vedere implica evitarea transportului la școală cu mașina și promovarea mersului pe jos și folosirea bicicletelor. Mai mult decât atât, copiii vor vizita fermele locale pentru a descoperi de unde vin alimentele și care sunt beneficiile acestora pentru sănătate. În continuarea acestui plan, elevii vor fi încurajați să studieze cauzele obezității, pentru a avea o idee clară despre ce i-a adus pe ei și pe ceilalți locuitori ai orașului în această situație.
Toate ideile de mai sus pot fi aplicate și în România, chiar și partea care implică renunțarea la mașină atunci când vine vorba de dus copilul la școală. Adevărata schimbare care ar putea să îi facă mai sănătoși pe cei mici implică educația alimentară. Copiii n-au de unde să știe ce îngrașă și ce nu, iar mulți dintre ei aleg dulciuri și gustări pline de sare în locul fructelor și legumelor.
Este responsabilitatea adulților să le arate drumul bun în viață, iar programa școlară ar trebui adaptată în acest sens. Costă bani treaba asta, știu, dar este mai avantajoasă sănătatea pe termen lung a unei generații întregi, nu? Apropo, ibericii estimează că vor economisi 1.8 milioane de euro pe an în costuri medicale legate de tratarea obezității după ce vor aplica acest plan.